Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wissel van wacht: Top 5 games van de voorbije Playstation-generatie

Er komen binnenkort nieuwe consoles! Geen betere manier om dat te vieren dan een terugblik op de top 5 van de voorbije Playstation-generatie. De redactie ging in gesprek over de wissel van wacht en bediscussieerde verschillende games. Wat is de top 5 geworden?

Er is een zee aan games geweest, waarmee we onze vrije tijd konden vullen. De terugblik op die games bracht ook vergeten parels terug naar boven. Een top 5 games van de voorbije Playstation-generatie maken was dan ook niet gemakkelijk. Daarom zijn we uiteindelijk een beetje onconventioneel geweest wat de nummering aangaat. Je moet het ons vergeven, en maak vooral je eigen top 5 bekend!

Runner-ups

Een aantal games haalden de top 5 van de voorbije Playstation-generatie definitief niet. Maar ze waren te goed om niet te vermelden. Hier zijn dan ook een aantal games die niet genoeg stemmen kregen, maar die ons toch na aan het hart liggen. Ze staan in geen bepaalde volgorde.

  • Assassin’s Creed Origins

Deze game blies nieuw leven in de Assassin’s Creed-reeks. De veranderingen waren groot – open wereld, vernieuwde vechtstijlen, je vliegende vriend Senu als je tweede paar ogen. Daarnaast was er ook de mogelijkheid om de Egyptische geschiedenis als bezoeker zelf van dichtbij te bekijken.

  • No Man’s Sky

De start was op zijn zachts gezegd slecht. Maar de game kent een van de beste redemption arcs van deze generatie. Alle verbeteringen zijn telkens gratis toegevoegd en ondertussen is er een universum aan mogelijkheden in deze ontspannen game.

Als een van de laatste games voor Playstation 4 liet het ons versteld staan. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar brengt ook een origineel verhaal en een hele hoop stijl. De gameplay vraagt daarbij dat je van de openheid en natuur geniet en lief je je favoriete Kurosawa-momenten naspelen. Onlangs kwam er een heel degelijke en volledig gratis multiplayer mode bij.

De remake bracht ons het eerste deel van Final Fantasy VII, maar dan met een paar heel interessante twisten en veel respect voor het originele verhaal. De gevechten waren veranderd naar action RPG in plaats van active time battle, maar konden toch nog boeien. Ten slotte kwam de originele muziek in prachtige nieuwe arrangementen terug.

Vechten in stijl. Dat is wat je van deze game mag verwachten. Het jongleren met vijanden is een vast gegeven waarmee je ook meteen de unieke gameplay en grafische kwaliteit te zien krijgt. De reeks kent een verhaal waar je kan induiken, maar ook mensen die nieuw zijn, kunnen hun hart ophalen met deze Dante.

  • Nier Automata

Nog steeds één van de weinige verhalen in de popcultuur die niet anders verteld had kunnen worden dan via zijn game. Een geweldig actie spel uit de stallen van Platinum Games met een van de meest van mindblowing eindes in deze achtste generatie consoles.

Top 5 games van de voorbije Playstation-generatie

Hier zijn we aanbeland bij onze eigentijdse en eigenzinnige top 5 van de voorbije Playstation-generatie! Om deze originele top 5 te verduidelijken, kan je ook de podcast Castard beluisteren om onze gedachten en beweegredenen te horen bij deze samenstelling. Maar maak er vooral je eigen gedacht van! Dit is een blik terug op vergane glorie die je gelukkig (meestal) ook op de volgende generatie zal kunnen spelen.

Nummer 5

Persona 5 / Horizon Zero Dawn / Hitman 2

In Persona 5 ga je terug naar school, maar dan wel in Japanse stijl! Deze JRPG neemt je mee in het verhaal van een aantal tieners die boze volwassenen verslaan op een geheel eigen wijze. Ze doen dit door in de Metavers, een bijzondere haast bovennatuurlijke wereld, hun alter ego’s te gebruiken. Deze Persona’s gaan het gevecht aan met de Persona’s die slecht doen. Die laatste ontstaan door onderbewuste manifestatie van verlangens die in dit geval niets goeds met zich meebrengen. Het is daarom een bijzondere kijk op het kwade in de wereld en hoe die in mensen verscholen kan zijn, maar ook dat die verholpen kan worden. Daarbij is de tekenstijl heel uniek, alsook de animatie en het menusysteem. Het geheel is best complex maar interessant en daarom alleen al een speelsessie waard.

© Atlus – Persona 5

Horizon Zero Dawn is een grootse game met een prachtige vormgeving en zalige gevechten tegen een hele hoop robotdinosaurussen. Het toonde de capaciteiten van de Playstation 4 meer dan ooit. Daarbij kregen we ook nog eens een meeslepend verhaal. Ook de DLC mocht er zeker zijn. Je kon jezelf compleet verliezen in een grote map met verschillende kleinere verhalen. Op die manier kun jij een verschil maken in deze robot-postmoderne wereld. Het hoofdverhaal doet je ook nadenken over ons eigen gedrag en waar het allemaal heen moet.

© Guerrilla Games – Horizon Zero Dawn

In het tweede deel van de nieuwste trilogie kon je als de kale huurmoordenaar weer naar een heleboel diverse locaties trekken om je doelwitten op creatieve wijze naar de andere wereld te helpen. Niet enkel waren er een aantal verbeteringen qua gameplay in vergelijking met het eerste deel, maar wie het eerste deel bezat, kon dat gratis en voor niks in dit tweede deel volledig (en lichtjes verbeterd) herspelen! Nog nooit hadden moorden zoveel zwarte humor.

© IO Interactive – HITMAN™ 2

Nummer 4

Red Dead Redemption 2 / Marvel’s Spider-man

Met de vorige consoles leerden we het wilde westen al kennen met Red Dead Redemption. Nummer 2 uit 2018 is een prequel en brengt ons antwoorden op de vele vragen van het eerder spel. Er zijn heel veel details die het levensecht moeten maken. Arthur Morgan, onze speelbare figuur, moet voldoende eten, slapen en zijn baard trimmen om het speelbaar te houden. Maar ook de graphics zijn bijzonder gedetailleerd. Je waant je echt in een Amerika van die tijd, inclusief wild waarop je kunt jagen. De kritiek is de trage opbouw van het verhaal, waardoor je het misschien geen tweede keer start. Sommigen kunnen het daarom ook niet uitspelen. Onze tijd is waardevol!

© Rockstar Studios – Red Dead Redemption 2

Peter Parker deelt echter de vierde plaats met Arthur Morgan. In deze game kon je je echt als de webslingerende New Yorkse superheld voelen. Nog nooit was rond bewegen in een open world-game zo leuk, en dit spel bevat het beste webslingen van alle Spider-Man-games. Het is een spel dat je, als je even niets anders te doen hebt, kan opzetten om gewoon aan een zijden draadje doorheen de stad acrobatische kunstjes uit te voeren. Daarnaast kwam er ook een heel goed comic book-verhaal, leuke door Arkham geïnspireerde combat, zeer degelijke motion capture en schitterende voice acting en muziek. In november 2020 kregen we dan een semi-vervolg in Spider-Man: Miles Morales.

© Insomniac Games – Spider-man 2018

Nummer 3

God of War

Geen open world hier, maar een eerder lineaire game. God of War uit 2018 bracht de serie terug tot leven na de overdreven woede van de vorige delen. Grafisch ziet het spel er fantastisch mooi uit. En het gevoel van de Leviathan Axe die als een boemerang terugkomt, heerlijk! Kratos is big daddy en mag zoon Atreus kennis laten maken met het godendom in een Scandinavische setting. Voor ons een fenomenale game, de nieuwe verhaallijn en manier van vechten alsook the blast from the past-references zijn een must play.

© SIE Santa Monica Studio – God of War 2018

Nummer 1

The Witcher 3 / Bloodborne

The Witcher 3 van CD Project Red kwam uit in 2015. Het spel zit vol met verhalen die erg meeslepend zijn. De atmosfeer en belichting is uitermate mooi en geeft een specifiek gevoel. Daarnaast heeft iedere regio een eigen kleurenpalet, wat een bepaalde sfeer mogelijk maakt. Geralt moet zich als een soort van anti-held door vele monsters slaan om geld te verdienen. Gevechten zijn eerst wat onwennig, maar eens je het tippy-topsysteem gewoon wordt, kun je vloeiend meerdere vijanden verslaan. De game heeft daarnaast twee sterke uitbreidingen. Die hebben elk hun volledig eigen thema waarin je jezelf kunt verliezen. The Witcher 3 bracht een nieuwe verhaalgerichte tijd met zich mee, die tijdperktekenend is. Voor ons kwam het daarom op een gedeelde 1e plaats.

© CD Project Red – The Witcher 3

Gedeelde 1ste plaats met Bloodborne natuurlijk. De PS4 exclusive van From Software wist als geen ander de victoriaanse en lovecraftiaanse horror over te brengen naar consoles. Een deel van die horror komt uit de oprechte angst om achter de hoek een kopje kleiner gemaakt te worden. Maar dat terzijde. Met zijn snelle en precieze combat, geweldige OST en absolute schoolvoorbeelden in level design, kon het spel absoluut niet ontbreken in de hoogste plaatsen van de top zoveel. Is het perfect? Helemaal niet. We proberen al snel de zogehete Chalice Dungeons (random gegenereerde kerkers) te vergeten en laten we ook niet vergeten dat online samen spelen verschrikkelijk omslachtig in mekaar zit (en al zeker naar 2020-standaarden van cross-play anywhere). En toch zullen weinig spelers vergeten zijn hoe goed Bloodborne wel was en vooral hoe bitter weinig andere games nog maar in de buurt komen van de VIBE en MOOD die Bloodborne bezit. De game en haar soundtrack neemt je dan ook graag mee in deze Victoriaanse setting om je daarna niet meer los te laten.

Meer links:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels