Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

31 horrorfilms en -series die je nu kan streamen

Op zoek naar horrorfilms en -series om Halloween mee te vieren? We schuimden Netflix, Amazon Prime Video en Streamz af en kwamen terug met – toevallig – 31 tips.

22 films en 9 series: genoeg handgekozen huivermateriaal op drie streamingdienst in Vlaanderen om de avonden tot Halloween en de hoogdag van horror zelf mee te vullen. En erna kan je gewoon genieten van nachtmerries.

Horrorfilms op Netflix, Amazon Prime Video en Streamz

© Warner Bros.

The Shining (Netflix)

Stephen King mocht dan ontevreden zijn met de adaptatie van zijn boek, The Shining werd een horrorklassieker. De enge tweeling, het bloed uit de lift, het bevroren doolhof en “REDRUM”: beelden die in het geheugen gegrift staan van elke filmliefhebber. Stanley Kubrick castte Jack Nicholson als de opzichter van een verlaten hotel die op de weg naar waanzin zijn gezin mee trekt. (Matti)

© Warner Bros.

Doctor Sleep (Amazon Prime Video)

Het vervolg op The Shining uit 2019 omarmt de bovennatuurlijke kracht waarnaar slechts gehint werd in de film uit 1980. Doctor Sleep, met Ewan McGregor als de volwassen zoon van Nicholsons personage, bouwt een hele mythologie rond de eerste film. Regisseur Mike Flanagan verweeft horror en fantasy met verwijzingen naar Kubricks meesterwerk tot een bijna superheldenfilm over trauma en de dingen die je erft van je ouders. (Matti)

© Paramount Pictures

Overlord (Netflix)

Bij de landing van Normandië krijgen Amerikaanse paratroepers een belangrijke missie: een radiotoren vernietigen die de communicatie van de nazi’s mogelijk maakt. Maar tijdens de landing worden de troepen onder vuur genomen en raken ze verspreid. Soldaat Boyce (Jovan Adepo, Watchmen) verzamelt uiteindelijk een groepje van 5 om de missie alsnog voor elkaar te krijgen. Maar de nazi’s blijken een troef achter de hand te hebben: ze werken aan supersoldaten maar creëren daardoor zombies. Het plot klinkt outrageous maar is toch verrassend nuchter gebracht. Vooral de make-upeffecten doen je gruwelen. Mijn reden om te kijken was Agents Of S.H.I.E.L.D.-ster Iain De Caestecker, die hier ook wel de show steelt. (Jana)

© Warner Bros.

The Exorcist (Netflix)

Deze film uit 1971 is een klassieker die in het rijtje past naast The Shining. William Friedkin bouwt tergend langzaam op naar het exorcisme van een meisje waarin plots de bedoelingen duidelijk worden van die opbouw. De duivel gebruikt het banale leven van zijn uitdrijvers (de moeder en twee priesters) tegen hen. Vijftig jaar later levert de film nog altijd enkele schokkende beelden op. (Matti)

© A24

Hereditary (Netflix)

Regisseur Ari Aster barstte de filmwereld in met deze onthutsende film die je van begin tot een einde een onbehaaglijk gevoel geeft. Wanneer de madre familias van het gezin Graham sterft, neemt het paranormale stilaan de levens van de achterblijvers over. De film zelf is net iets minder eng dan de uitstekende trailers, en sommige plotpunten zaaiden verdeeldheid onder filmfans, maar deze perfect geacteerde horrorfilm moet je gewoon gezien hebben. (Elien)

© Universal Studios

Dawn of the Dead (Netflix)

Nadat 28 Days Later het zombiegenre deed herrijzen, waagde Zack Snyder zich aan een remake van George A. Romero’s Dawn of the Dead uit 1978. Minder slim dan het origineel, maar ook een pak spannender door de snelle zombies uit 28 Days Later na te apen. (Matti)

© Rogue Pictures / Universal Studios

Shaun of the Dead (Netflix en Amazon Prime Video)

We mogen ook lachen op Halloween. In deze zombiefilmparodie moet Shaun (Simon Pegg) zijn leven op rails krijgen in het midden van de apocalyps. Regisseur Edgar Wright zet de toon meteen wanneer hoofdrolspelers Pegg en Nick Frost nietsvermoedend hun luilekkerleventje vervolgen als het virus losbreekt. Ondertussen een terechte klassieker. (Matti)

© Paramount Pictures

A Quiet Place (Netflix)

A Quiet Place is een intense horrorfilm die je een uur en half lang op het puntje van je stoel doet zitten door het geluid. Of beter gezegd: door het gebrek aan geluid. De film van en met John Krasinski (The Office) vecht op sommige momenten met zichzelf om de juiste balans te zoeken tussen mainstream horrorfilm en uniek familiedrama. Het vervolg zou dit voorjaar uitkomen maar ja… (Matti)

© Netflix

Apostle (Netflix)

Dan Stevens schittert als een dolleman in Apostle op Netflix, dat halverwege volledig verandert van toon maar altijd bloedmooi blijft. Niet de origineelste film in onze lijst (de vergelijking met The Wicker Man is snel gemaakt), maar het onbehaaglijke gevoel dat je ervan krijgt en de sterke vertolkingen leveren een voldane huiveravond op. (Matti)

© Warner Bros. / Paramount Pictures

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Netflix)

Zet eens een musical op tijdens Halloween: in Sweeney Todd bezingen Johnny Depp en Helena Bonham Carter wraak en liefde in Victoriaans Londen. Die eerste snijdt kelen over van wie in zijn kappersstoel gaat zitten, de tweede versnijdt de slachtoffers in haar vleespasteitjes. Tim Burton schakelde ook Alan Rickman en Sacha Baron Cohen in voor een van zijn betere films. (Matti)

© Warner Bros.

The Conjuring (Netflix)

The Conjuring is een film gebaseerd op de getuigenissen van de echte Ed en Lorraine Warren, en die van de oudste dochter van de familie, die de hoofdrol speelt. Zij werden bestookt met paranormale aanvallen in hun nieuwe huis, nadat een entiteit zich vastmaakte aan de moeder van de familie. In de film volg je de nachten in het huis, gepaard met een hele hoop jump scares. Vooral de laatste twintig minuten zijn enorm griezelig. En vergeet niet de cameo van een vrij bekende pop… (Kyria)

© Warner Bros.

Corpse Bride (Netflix)

De klassieker van Tim Burton moet je gezien hebben. Het verhaal van twee jongeren die moeten trouwen, maar vol zenuwen zitten daarrond is een klassiek plot, maar deze film geeft daar een kleine wending aan. Wanneer Victor, de husband-to-be, zijn huwelijksbeloften aan het leren is in een bos, trouwt hij daar per ongeluk met een lijk. Zij neemt hem mee naar de onderwereld om daar hun (on)leven verder uit te bouwen. Maar hij wil gewoon terug naar zijn ware liefde, Victoria… (Kyria)

© Drafthouse Films

The Invitation (Netflix)

Een vrouw nodigde haar ex-man en zijn nieuwe vriendin uit voor een etentje en wat er dan gebeurde raadt je nooit. Langzaamaan ontdek je dat ze nare bedoelingen hebben en leer je vooral om nooit in te gaan op zo’n verzoeken. Een spannend concept tot je alles doorhebt. (Matti)

© Paramount Pictures

World War Z (Netflix)

Een mysterieus virus (niet weer!) lijkt mensen symptomen van hondsdolheid te geven, die uiteindelijk uitmonden in een regelrechte zombieplaag. UN-medewerker Gerry (Brad Pitt) en z’n gezin worden in veiligheid gebracht door de UN, die hem ook vraagt om te helpen een jonge viroloog te escorteren. Hij zou de grootste hoop zijn om een vaccin te vinden maar daarvoor moeten ze door geïnfecteerd gebied. Deze film lijkt een verrassend realistische kijk op hoe de wereld met een zombieplaag zou omgaan. En eerlijk, voor een film met Brad Pitt zijn we altijd wel te vinden. (Jana)

© Sony Pictures

Don’t Breathe (Netflix)

Rocky, Alex en Monkey zijn drie jongeren die bij mensen inbreken om geld te verdienen. Ze komen te weten dat een man in een verlaten buurt $300 000 zou hebben in z’n huis. Na wat onderzoek blijft de man blind te zijn, dus lijkt ‘s avonds inbreken een eitje. Maar dat is buiten de man gerekend. Deze film speelt zich vooral ‘s avonds af en vertrouwt veel op geluid, waardoor je dus best in een rustige, donkere kamer kijkt. Of net niet? (Jana)

© Sony Pictures Releasing

30 Days of Night (Streamz)

Wat als… Vampieren een dorpje in Alaska teisteren waar het 30 dagen lang donker is? 30 Days of Night (gebaseerd op de gelijknamige comic) heeft best wel een ingenieus concept voor een vampierenfilm. Door daglicht te elimineren, verdwijnt ook het meest effectieve wapen tegen vampieren. (Matti)

© Paramount Pictures

Paranormal Activity (Amazon Prime Video en Streamz)

Vandaag doen we er vaak lacherig over, maar Paranormal Activity was een echt fenomeen in 2007. De found-footagefilm had een budget van 15 duizend dollar en verdiende uiteindelijk bijna 200 miljoen (!) aan de kassa. Eén film werd een ondertussen een franchise met hoogte- en dieptepunten, een 7e is in de maak. Paranormal Activity is niet voor iedereen, maar speelt handig in op het gevoel dat we vaak hebben als we alleen thuis zijn… dat we toch niet zo alleen zijn als we denken. Of wat zag ik daar nu bewegen in de hal? (Elien)

© Lionsgate Films

The Cabin in the Woods (Netflix, Amazon Prime Video en Streamz)

The Cabin in the Woods is een slimme en entertainende ontleding van het horrorgenre. De film speelt met je verwachtingen en eenmaal die overtroffen zijn, is er geen stoppen meer aan de lagen die scenarist Joss Whedon en regisseur Drew Goddard erop gooien. Een plezant enge, grote liefdesbrief aan het genre. (Matti)

© A Team Productions

Yummy (Streamz)

Yummy is een ode aan de B-films uit de jaren 80. Het zit vol met de clichés van de zombiefilms van toen, en speelt er ook zeker mee. Verwacht je hier niet aan topkwaliteit, of een ingewikkeld plot, uiteindelijk kijk je naar bekende Vlaamse acteurs die Engels spreken met een speciaal accent, met daar nog eens zombies tussen. Geen hoogvlieger, maar wel enorm entertainend. (Kyria)

© Momentum Pictures

Haunt (Streamz)

Harper heeft er een slechte relatie op zitten, en dus heeft ze niet veel zin om op Halloween uit te gaan. Maar haar vrienden overtuigen haar en krijgen haar zelfs mee naar een spookhuis. Dat huis is eigenlijk een grote escape room, maar de bedoelingen van de organisatoren blijken al snel niet zuiver. Vechten voor je leven en ondertussen puzzels oplossen, het is nog niet moeilijk genoeg. Deze film levert wat jump scares maar vooral de inventieve manieren waarop de escape room mensen aan hun einde laat komen, maakt deze perfect voor je griezelavond. (Jana)

© Universal Studios

Ouija: Origin of Evil (Netflix)

Jonge weduwe Alice werkt van thuis uit als medium. Haar dochter Lina zegt dat ze een ouijabord moet beginnen gebruiken bij haar sessies. Maar wanneer ze dat doet, maakt ze contact met een geest die bezit neemt van haar andere dochter Doris, met alle gevolgen van dien. Deze film is eigenlijk de sequel op Ouiija, en slaagt erin om zelfs veel beter te zijn. Dat is grotendeels te danken aan The Haunting of Hill House-regisseur Mike Flanagan, die een origineel, eng verhaal weet te maken, en ook aan de uitstekende cast. Bottom line: vertrouw nooit kinderen. (Jana)

© Universal Pictures

Cats (Streamz)

Stel je een wereld voor waarin katten zonder reden van grootte veranderen, menselijke handen en voeten hebben, kattenhuid maar ook kleren dragen, al dan niet gedefinieerde ‘bobbels’ hebben en in nonsensewoorden zingen. Dat is de wereld van Cats, en het is het engste en meest traumatische dat ik in jaren heb gezien. (Elien)

Horrorseries op Netflix, Amazon Prime Video en Streamz

© Netflix

The Haunting of Hill House en Bly Manor (Netflix)

Voor mij hét fenomeen en de beste serie van vorig jaar, dus probeer deze zeker op je lijst te zetten als je enkele griezeluren te vullen hebt. Het gezin Crain verhuist van bouwval naar bouwval zodat vader Hugh (Henry Thomas) en moeder Olivia (Carla Gugino) ze kunnen opknappen en dan verkopen. De vijf kinderen merken al snel dat ze niet helemaal alleen zijn in het huis. Tegelijk zien we de kinderen ook in het heden als volwassenen, zoveel jaar nadat een tragische gebeurtenis hun gezin en leven overhoop heeft gehaald. Nog meer dan pure horror staat de band tussen broers en zussen en het gezin centraal. Niet zomaar een slasherserie dus. (Jana)

© Netflix

Stranger Things (Netflix)

Stranger Things hoeven we je waarschijnlijk niet meer te tippen. De serie over tieners die een experiment met een andere wereld ontdekken, zit vol verwijzingen naar Spielberg, King en Carpenter overgoten met hippe synthesizerdeuntjes: het summum van de huidige eighties-gekte. Waar blijft dat vierde seizoen? (Matti)

© Lionsgate Television

Ash vs. Evil Dead (Netflix)

Ash vs. Evil Dead haalt de held uit The Evil Dead van Sam Raimi uit 1981 uit pensioen. Hij moet opnieuw de wereld redden van de ondergang met enkele kompanen, waaronder ook de fantastische Lucy Lawless. Vette actie, liters bloed en hilariteit: dit is de beste B-film op televisie. De drie seizoenen met afleveringen van rond een halfuur heb je er zo doorgejaagd, maar daarna is het deze keer wel definitief gedaan met de avonturen van Ash. (Matti)

© Netflix

Ratched (Netflix)

Ratched is de overbodige prequel op One Flew Over the Cuckoo’s Nest met een genietbare Sarah Paulson in de titelrol, wiens personage nooit echt vast te pinnen is. De nietszeggende inhoud is wondermooi gepresenteerd en de hoogtepunten wisselen bruut tussen lachwekkend en afschrikwekkend. (Matti)

© AMC

The Walking Dead (Netflix)

Iedereen is het er unaniem over eens: The Walking Dead begon sterk en daalde snel de dieperik in. De aanhouder wint, want na enkele enerverend slechte seizoenen – steeds dezelfde plotstructuren uitgevoerd door saaie personages – herleeft de serie vanaf seizoen 9. Is het dan de moeite om oP je tanden te bijten en al je waardevolle uren aan slechte tv te spenderen, hopend op licht aan het einde van de tunnel? Waarschijnlijk niet, maar ik heb het toch maar mooi gedaan. (Matti)

© AMC

The Terror (Amazon Prime Video)

Vooral het eerste seizoen beklijft van anthologieserie The Terror, die waargebeurde verhalen een bovennatuurlijke wending geeft. Daarin strandt een 19de-eeuws expeditieschip op de noordpool, geteisterd door honger, ziekte en ronddolend kwaad. Het tweede seizoen vertelt via een spookverhaal over de onderbelichte geschiedenis van de interneringskampen voor Japanse Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Matti)

© Amazon Prime Video

Lore (Amazon Prime Video)

Hoe is het idee van de vampier eigenlijk ontstaan? Podcast-werd-docuserie Lore verklaart met archiefbeelden, filmscènes met enkele bekende koppen en een lome vertelstem het ontstaan van folklore zoals weerwolven, spookhuizen en vervloekte poppen. Gebeten door het paranormale? Luister zeker eens naar Grafspraak van Geekstercollega Jens. (Matti)

© HBO

Lovecraft Country (Streamz)

Deze Lovecraftiaanse reeks is bezaaid met monsters zoals geesten, gedaanteverwisselaars en het grootste gedrocht van allemaal: Amerikaans racisme. De toon van Lovecraft Country slaat om per aflevering. Horror, avontuur, sciencefiction, sociaal drama: het passeert allemaal. (Matti)

© Netflix

Marianne (Netflix)

Een jonge horrorschrijfster ontdekt dat haar personages langzaam maar zeker tot leven komen in de echte wereld en haar omgeving beginnen te beïnvloeden. Een van hen is de heks Marianne, een kwelgeest uit haar kindertijd. Deze Franse serie schept de perfecte sfeer voor de komende maanden: donker, regenachtig, onheilspellend. Het was al even geleden dat horror bij mij nog even bleef nazinderen… en het was nog maar de eerste aflevering. (Elien)

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels