Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Big Girls #1 review: veelbelovend debuut van Jason Howard

Een uit de hand gelopen wetenschappelijk experiment? Een wraakactie van een vijandige natie? Wat de reden ook was, in Big Girls zijn de problemen gigantisch groot.

Schrijver: Jason Howard
Tekenaar: Jason Howard
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 4 augustus 2020

De mensheid wordt geplaagd door grote monsters die opduiken en dood en verderf zaaien. De enige verdedigingslinie zijn de grote vrouwen die als enige in staat zijn om deze monsters uit te schakelen. Goed, de eerste cynici zullen nu roepen dat Attack of the Titans heeft gebeld en graag zijn concept terug wil. Maar neen! Voor dat argument is het nog te vroeg. Dit vraagt om meer uitleg. Het lijkt erop dat de monsters ontstaan door een virus dat kinderen treft. Na hun derde jaar groeien de kinderen uit tot waanzinnige proporties. De meisjes worden reuzenvrouwen en de jongens? Die muteren tot enorme monsters met enorme honger.

© Image Comics

In Big Girls zien we hoe een team, bijgestaan door reuzenvrouw Ember, jaagt op een grote peuter. Deze vierjarige knul wordt gepakt waarna het baasje nogal koelbloedig wordt geëxecuteerd. Gek genoeg laat juist deze executie de nodige geestelijke sporen na bij Ember. Het is een noodzakelijk kwaad maar deze jongen was te menselijk. Dat eist in een later issue vast zijn tol. De situatie wordt nog veel complexer aan het einde van dit issue. Heldere zaken worden ineens erg troebel en je kunt als lezer er niet zomaar meer vanuit gaan dat de lezing die je hebt gekregen klopt.

Veelbelovend debuut van Jason Howard

Jason Howard kenden we tot nu toe alleen van zijn samenwerking met Robert Kirkman met wie hij Astonishing Wolfman en Super Dinosaur maakte. En natuurlijk zijn innige vriendschap met Warren Ellis met wie hij Cemetary Beach en Trees op het papier slingerde. Nu gaat hij solo en dit issue is heel behoorlijk.

De wereld is complex. Het is niet alleen heerlijke actie. Het heeft een verhaal. Luie mensen zullen nu roepen dat de man een SJW is omdat hij van mannen een probleem maakt. En deze comic wordt gezien als politiek pamflet.

©Image Comics

Niets is minder waar. Howard heeft zijn huiswerk gedaan. Vrouwen kunnen door een genetisch voordeel vaak beter omgaan met virussen. Zie bijvoorbeeld de Covid-pandemie waarbij voornamelijk mannen het zwaar te verduren hebben. En nu we toch bezig zijn met het kijken naar onze realiteit. Er wordt in deze comic ook een subtiel commentaar geleverd op de zaken die we door de vingers willen zien wanneer het om onze veiligheid gaat.

Goed, er klinken in het nawoord van Howard wat klanken door van Warren Ellis. Hij citeert een stukje uit zijn legendarische column op CBR. Deze comic is verder vooral een uniek geluid van een tekenaar die een interessante evolutie als stripmaker doormaakt.

Big Girls #1

Big Girls #1
3 5 0 1
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels