Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Last Shadowhawk review: tja..

2022 is het jaar dat Image Comics 30 jaar bestaat. In het begin van dit jaar was er nog de hoop dat Image Comics even fiks uit zou pakken met allerlei fraaie comics. Dat viel uiteindelijk wat tegen. De enige die dit het vlammetje levend houdt, is Jim Valentino. Met The Last Shadowhawk zet hij een punt achter de creatie waarmee hij in augustus 1992 op de proppen kwam.

Image Comics werd opgericht door Todd McFarlane, Jim Lee, Marc Silvestri, Rob Liefeld, Erik Larsen, Whilce Portacio en Jim Valentino. Of.. zoals je het zou kunnen noemen de 6 top tekenaars en Jim Valentino. Valentino begon zijn carrière in de jaren zeventig als underground tekenaar. Hij publiceerde zijn eigen semi-autobiografische strips en parodistische uitspattingen. Pas in de jaren tachtig kwam Jim Valentino bij Marvel Comics terecht waar hij het redelijk deed met Guardians of the Galaxy.

Waarom werd hij bij Image Comics betrokken? Valentino was een vriend en mentor van Rob Liefeld die hem binnenkletste bij dit initatief. Een andere belangrijke reden was dat Jim Valentino als enige ervaring had met de technische kant van het publiceren van comics. Zijn aanwezigheid was bittere noodzaak.

Wie was Shadowhawk?

Shadowhawk houdt qua uiterlijk het midden tussen Batman en Moon Knight. Deze nieuwe vigilante houdt de straten van Houston zuiver van het gespuis. Het tuig dat Shadowhawk kruist, krijgt niet alleen een pak rammel. Ook hun ruggengraat wordt gebroken. Hiermee komt Shadowhawk tegenover de politie te staan.

Wat hem echter los liet staan van de andere Image-helden was zijn motivatie. De echte identiteit van Shadowhawk was Paul Johnstone. Een man die na een moeilijke jeugd een eigen praktijk had opgebouwd als succesvol advocaat. Zijn broer deed het ook goed op Wall Street maar helaas raakte deze verslaafd aan drugs. Wat gangsters gebruiken broerlief als een middel om Paul ervan te overtuigen om enkele vrienden te matsen tijdens een strafzaak.

shadowhawk
©Image Comics

Paul weigert en zal hier een stevige prijs voor betalen. ‘s Avonds wordt hij in elkaar getrapt door een stelletje onverlaten om hem een lesje te leren. Hier blijft het niet bij want ze injecteren hem met hiv-geïnfecteerd bloed. Dit kost Paul zijn carrière en contacten. Uiteindelijk zal het hem ook het leven kosten en dat zorgt ervoor dat hij als Shadowhawk dood en verderf zaait totdat het virus hem fataal zal worden.

Anno nu is het geïnfecteerd raken met hiv geen feestje, maar in de vroege jaren negentig was een infectie bijna altijd een doodvonnis. Deze comic koos ervoor om het stigma van hiv en aids bespreekbaar te maken. Er valt heel wat af te dingen op de uitvoering maar het idee was goed.

De laatste

Jim Valentino tekent al even niet meer. Zijn hand lijdt onder allerlei kwaaltjes vandaar dat hij zijn spaarzame creatieve tijd besteedt aan persoonlijke projecten. Voor dit sluitstuk van Shadowhawk heeft hij Philip Tan ingehuurd om het verhaal te maken. Tan is een stripmaker uit de Image-school. Zijn layouts en stijl ogen erg nineties.

In deze comic wordt Shadowhawk tot pulp geslagen door de zoon van een van zijn oude vijanden. In de innerlijke monoloog lees je een aardig overzicht van de geschiedenis van het personage. Het einde is.. tja.. waarschijnlijk in overeenstemming met de persoonlijkheid van Jim Valentino zelf.

Hier wordt afscheid genomen van een stripheld. Het is jammer dat het een licht hypocriet sausje heeft. Voor fans is dit leuk leesvoer. De rest mag het laten liggen.

2/5
Total Score

Raak

  • Mooie 90s hommage

Braak

  • Vreemde afsluiter
Total
2
Shares
Gerelateerde artikels