Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 10 beste series op Amazon Prime Video

Is het de moeite om ook een abonnement te nemen op Amazon Prime Video? De volgende tien kwaliteitsreeksen erop bewijzen van wel.

Amazon lanceerde Prime Video vijf jaar geleden al, maar de dienst blijft onder de radar vliegen door de populariteit van Netflix. Naast puike Originals staan er ook opvallende tv-series op die een abonnement waard maken (en komedieseries als Seinfeld, The Office en Parks and Recreation die iedereen al twintig keer heeft gezien).

Onze toplijst krijgt geregeld een update zodat je verzekerd bent van alleen de beste series van het moment.

The Expanse (6 seizoenen)

© Prime Video

The Expanse begon als een detectivefilm in de ruimte en schakelde daarna om naar een bij momenten visueel verwonderend vertoon van politieke intrige met in het midden een schip vol toevallige helden. De sterke personages groeiden per seizoen en het metafysisch mysterie slorpt je helemaal op, maar houd er wel je hoofd bij als je alles wil snappen.

Na zes verbluffende seizoenen en een epische finale waarvan je zelf zou gaan zweven zit de reis van de Rocinante en diens crew erop. De deur staat wel open voor een vervolg want nog niet alle vraagstukken zijn opgelost. (Matti)

The Underground Railroad (miniserie)

© Prime Video

Als regisseur Barry Jenkins zijn opmerkelijke visuele stijl en intieme manier van storytelling ook overhevelt naar televisie, dan willen we dat zien. Verfilmt hij dan ook nog eens een absoluut topboek? Dan kijken we zeker. The Underground Railroad stelt dan ook niet teleur. Tien afleveringen lang volgen we de reis van Cora, een jonge slavin die op de vlucht slaat en terechtkomt bij het netwerk van ondergrondse spoorwegen. Ze zoekt de vrijheid, maar wordt achternagezeten door haar verleden. De slavenjager die er ooit niet in slaagde om Cora’s moeder terug te halen, wil die mislukking natuurlijk niet herhalen.

Elk frame van deze reeks is het waard om op je muur te hangen, en Jenkins voegt aan het geweldige verhaal van Colson Whitehead zijn eigen mijmerende touch toe. The Underground Railroad is soms moeilijk om naar te kijken en niet echt bingeworthy, maar dubbel zo hard de moeite om op te zetten, alleen al om te kunnen zeggen dat je al fan was van hoofdactrice Thuso Mbedu voor ze een grote ster werd. (Elien)

Tales from the Loop (1 seizoen)

© Prime Video

Tales from the Loop is een adaptatie van een reeks futuristische schilderijen, die ook de aanleiding waren van een populaire role-playing game. De sciencefictionserie legt weinig uit over de mysterieuze bol in het midden van een stadje bezaaid met hoogtechnologische apparaten en bovennatuurlijke verschijnselen. Het is een reeks voor wie houdt van persoonlijke verhalen en van serene toekomstvisies die er prachtig uitzien.

De afleveringen werden ingeblikt als het ware kortfilms, met onder andere de Belg Tim Mielants als een van de regisseurs. Ons interview met hem lees je hier. (Matti)

Dispatches from Elsewhere (1 seizoen)

© AMC

Jason Segel keert eindelijk nog eens terug in de schrijf- en regiestoel en zijn afwezigheid verklaart hij op een bepaald moment ook in zijn Dispatches from Elsewhere. De inspiratie vond Segel bij een spel dat een tiental jaar geleden mensen over heel San Francisco verbond. Het is dan ook geen wonder dat de serie gaat over de kracht van gemeenschap, iets dat je in coronatijden zonder moeite raakt.

Dispatches from Elsewhere is heel bewust van zichzelf, maar wie zich overgeeft aan de positiviteit van de serie wordt beloond met hernieuwde goesting in vriendschap, creativiteit en misschien wel het leven zelf. (Matti)

Mr. Robot (4 seizoenen)

© USA Network

Showrunner Sam Esmail en acteur Rami Malek kwamen zeven jaar geleden haast ongemerkt de popcultuur binnengeslopen met hun Mr. Robot. De hackerserie met invloeden van Fight Club klom met zijn afgesloten vier seizoenen sindsdien tot de top van televisiefictie, ook al mistte het enkele treden met een tegenvallende tweede seizoen.

In het derde seizoen herpakt Mr. Robot zich gelukkig en doet de serie nieuwe dingen met zijn uitgangspunt. Weinig televisie ziet er zo uit en klinkt zo en geeft zo’n onsubtiele (maar terechte en heel relevante) maatschappijkritiek als Mr. Robot. (Matti)

Fleabag (2 seizoenen)

© Prime Video

Phoebe Waller-Bridge verraste met het eerste seizoen van de donkere komedie Fleabag. Daarin speelde de getalenteerde scenariste en actrice een richtingloze vrouw die in het reine moet komen met de rol die ze speelde in het heengaan van haar beste vriendin.

In het tweede seizoen laat Fleabag opnieuw de liefde toe in haar leven: die van haar familie én die van de romantische kant. Alleen pech dat ze verliefd wordt op een celibate priester (de altijd geniale Andrew Scott). Fleabag speelt met je gevoelens en met de grenzen van televisie. Je zal wenen, lachen en nu en dan jezelf erin herkennen. (Matti)

The Marvelous Mrs. Maisel (4 seizoenen)

© Prime Video

Dat stand-up comedian niet van oorsprong enkel een mannenberoep is, bewijst (de weliswaar fictieve) Miriam Maisel in The Marvelous Mrs. Maisel. De bejubelde serie transporteert je naar de jaren 50 en 60 van een prachtig vormgegeven New York.

De huisvrouw, vertolkt door een charismatische Rachel Brosnahan, beslist om haar leven om te gooien en comédienne te worden. Haar levensverhaal begon heel sterk, begon daarna een beetje aan te slepen en herpakt zich in het vierde seizoen. (Matti)

Undone (1 seizoen)

© Prime Video

BoJack Horseman-maker Raphael Bob-Waksberg blijft verbazen. Als co-bedenker maakte hij met Undone de eerste animatieserie van Amazon Prime Video. En wat voor een. Undone staat met één voet in de herkenbare realiteit, met de andere in drie werelden hiervandaan.

Nadat Alma (Rosa Salazar) op het nippertje een auto-ongeval overleeft, leert ze met de hulp van haar overleden vader (Bob Odenkirk) tijd manipuleren. De rotoscoping-techniek vraagt gewenning alvorens Undone je omver blaast met zijn visuals en nadien met zijn ideeën. Het open einde van het eerste seizoen smeekte niet om een vervolg, maar hopelijk verrast Bob-Waksberg ons opnieuw. (Matti)

Homecoming (2 seizoenen)

© Prime Video

Deze thriller is gebaseerd op een verhalende podcast, met stijl geadapteerd voor het kleine scherm door Mr. Robot-bedenker Sam Esmail. In Homecoming graven we eerst in het geheugen van een ex-psychologe (Julia Roberts) die veteranen behandelde in een geheimzinnig centrum, een seizoen later ontrafelen we die geheimen vanuit het standpunt van haar patiënten (met Stephan James en Janelle Monáe).

Homecoming staat zo bol van de paranoia dat je nog zelf zou beginnen te twijfelen aan je herinneringen. Dat de afleveringen voor de verandering maar een halfuurtje van je tijd in beslag nemen, maakt de serie alleen maar beter. (Matti)

The Boys (2 seizoenen)

© Prime Video

The Boys verscheen in het jaar waarin de superheldengekte misschien wel zijn hoogtepunt beleefde. Hadden we na Avengers: Endgame en net voor Watchmen, de fantastisch menselijke deconstructie van het genre, wel nood aan een serie die superhelden als edgy wou portretteren? The Boys kwam, zag en overwon.

The Boys is hard, bij momenten oprecht en doet soms eens heel overdreven om zijn punt te maken. De lange afleveringen tonen beetje bij beetje de ware aard van deze verdorven helden. Het is ook zo’n serie die sympathie opwekt voor misdadigers, lees daarvoor zeker ons gesprek met Dirk De Wachter. Maar bovenal wil je dat de rotzakken boeten voor hun misdaden. (Matti)

Update op 29 mei 2020: Future Man, Star Trek: Picard en The Terror maakten plaats voor Mr. Robot, Tales from the Loop en Dispatches from Elsewhere.

Update op 20 april 2022: Good Omens en Lodge 49 maken plaats voor The Underground Railroad en Homecoming.

Total
13
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels