Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 10 beste series van 2022 (tot nu toe)

Wie van zetelhangen een stiel gemaakt heeft, werd de afgelopen maanden beloond: de steengoeie reeksen op de elvendertig streamingdiensten zijn niet meer te tellen. Hier zijn er toch tien, handgeselecteerd voor jouw kijkplezier.

Severance (Apple TV+)

© Apple TV+

De prijs voor meest meeslepende finale van 2022 gaat zonder twijfel naar Severance, de sciencefictionserie van onder andere Ben Stiller met Adam Scott in de hoofdrol. Scott speelt een bediende die zijn brein in twee liet splitsen: de herinneringen aan het werk bestaan apart naast die erbuiten, en vice versa. Een procedure die de werknemer een beter leven zou moeten geven, maar vooral eigenlijk beter uitkomt voor de werkgever.

Eerst leren we de gevolgen, en de motivatie, van de chirurgische en psychologische ingreep. Wat daarna volgt is een steeds intensere en schoon gebrachte jacht op de waarheid met glansrollen voor Scott, Britt Lower, Zach Cherry en John Turturro.

Our Flag Means Death (Streamz)

beste series van 2022
© HBO Max

Het is tijd om piraten terug populair te maken. Our Flag Means Death geeft de aftrap van de avonturen van de piraatgeworden aristocraat Stede Bonnet (Rhys Darby), verrassend genoeg gebaseerd op de echte Stede Bonnet die zijn rijkeluisleven in Barbados achterliet om de zeven zeeën te bevaren. Pas vanaf de introductie van Blackbeard (een sublieme rol voor Taika Waititi) slaat de vonk over: niet alleen bij de kijker, maar ook bij onze kapitein Bonnet en zijn dysfunctionele crew. Our Flag Means Death is een romantische komedie vol verliefdheid, vriendschap en natuurlijk verraad.

For All Mankind seizoen 3 (Apple TV+)

© Apple TV+

Wat zou er gebeurd zijn Rusland als eerste de stap op de Maan zette en de ruimtewedloop daarna nooit tot stilstand kwam? Het antwoord is een sublieme, maar nog veel te onbeminde sciencefictionserie over charmante helden met troebele principes en een blik op wat ooit kon en misschien had moeten geweest zijn. For All Mankind toont dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is, al is het maar eens voorbij de oneindige stroom aan adaptaties, spin-offs en fletse content van veel te veel streamingdiensten.

In zijn derde seizoen heeft For All Mankind de Maan al lang achter zich gelaten. In de jaren 90 heeft NASA een nieuw doelwit: Mars. En het Amerikaanse ruimtevaartagenschap is niet alleen want naast de eeuwige vijand Rusland, heeft ook een Elon Musk-achtig type zijn zinnen gezet op de rode planeet. Ergens tussen de spectaculaire beelden onderstreept door epische muziek focust For All Mankind nog harder op familiebanden, zelfacceptatie en griezelig relevante maatschappelijke kwesties. Het kleine drama als rode draad door een serie met als uitgangspunt oneindig groeipotentieel.

Better Call Saul seizoen 6 (Netflix)

beste series van 2022
© AMC

Er zijn twee soorten mensen: ofwel vind je Better Call Saul nóg beter dan Breaking Bad, ofwel heeft het er nooit aan getipt. Hoe dan ook overtrof de prequel op de beroemde misdaadserie over Walter White (Bryan Cranston) en Jessie Pinkman (Aaron Paul) alle verwachtingen. Het ontstaansverhaal van hun louche advocaat Saul Goodman (Bob Odenkirk) was – net zoals het slechte voorgevoel tijdens het kijken – een groeier.

De zelfzekere serie eindigde zoals maar weinig verhalen dat doen: perfect zoals het moest. Jimmy’s evolutie naar Saul was een strijd tussen de twee personen die hij wou zijn, tussen hem en iedereen errond (nieuwe personages en oude bekende, maar altijd bleef Better Call Saul op zichzelf staan) en nog het meest van al een gevecht van aantrekken en afstoten met Kim Wexler (Rhea Seehorn die met een blik een hart kan breken). Ze zijn elkaars vergif, ze zijn elkaars tegengif.

Abbott Elementary (Disney+)

© ABC

Sitcoms, ik mis ze. De formulaïsche twintig minuten die je hart verwarmen terwijl je lacht en bijleert over de medemens en over jezelf, ik mis ze. Abbott Elementary maakt een einde aan dat gemis met een mockumentaire in de stijl van The Office US en Parks and Recreation vol goeie gevoelens en personages die balanceren tussen irritant heerlijk en heerlijk irritant.

In Abbott Elementary toont een jonge lerares (Quinta Brunson die de sitcom ook bedacht) het leven van leerkrachten en kinderen in een openbare school in Philadelphia. En dat leven gaat niet van een leien dakje: het budget zit krap, de leerlingen doen moeilijk en een incompetente directrice denkt enkel aan zichzelf. Brunson en haar cast overtuigen rap met personages die minder oppervlakkig zijn dan ze op het eerste gezicht lijken en moderne (TikTok, kids!) en soms pijnlijk eerlijke verhaallijnen.

Stranger Things seizoen 4 (Netflix)

beste series van 2022
© Netflix

Alle cynisme over de platgetreden nostalgie en alle kritiek over de duurtijd achterwege gelaten: Stranger Things 4 bewijst opnieuw waarom de halve wereld verliefd geworden is op deze personages, hun relaties en de buitenaardse dreiging die, binnenkort, voor een allerlaatste keer overwonnen moet worden.

In zijn vierde seizoen staat Stranger Things als een huis, een groot en uitpuilend huis. De reeks duwt je naar het einde op het puntje van je stoel, ook al moet je daar even blijven balanceren. En met even bedoelen we: enkele uren. Met afleveringen die durven oplopen tot maar liefst 150 minuten vragen we ons af wie in godsnaam de scharen verborgen hield in de montagekamer.

Barry seizoen 3 (Streamz)

© HBO

Net wanneer er wat sleet begon te zitten op het uitgangspunt van Barry – een huurmoordenaar wil zijn leven omgooien om acteur te worden – duwt Bill Hader zijn personage de dieperik in. In het derde seizoen is Barry uitzichtloos, emotioneel heftiger en visueel knapper (de muziekloze motorachtervolging is pure cinema). En wanneer die opgedreven intensiteit dan botst met iedereens favoriete maffe maffiabaas Noho Hank, dat noemen we dan ontlading.

The Boys seizoen 3 (Prime Video)

beste series van 2022
© Prime Video

De gasten van The Boys zijn gegroeid, maar veranderen gaan ze nooit echt doen. Wat begon als de zoveelste edgy superheldencontent is uitgegroeid tot een niet zo heel hard vervormde spiegel van onze maatschappij. Rechtse rakkers rijzen als ratten uit hun riolen, bejubeld door het volk dat zichzelf meent te herkennen in iemand die hen zou uitwringen tot de laatste druppel bloed en de laatste cent. En wie gaat hun stoppen?

The Boys is in zijn derde seizoen relevanter dan ooit en tegelijkertijd schroeft het ook het geweld, het bloedvergieten én de seks zo ver voorbij het acceptabele dat we er bijna verdoofd door worden.

Undone seizoen 2 (Prime Video)

© Prime Video

Twee wat-is-echt-en-wat-is-niet-echt-series die spelen met de tijd kregen in 2022 een tweede seizoen, eentje ervan had echt een reden voor een vervolg. Undone doet wat Russian Doll niet kon: het uitgangspunt verbreden om tot een bevredigend einde te komen.

Nadat Alma (Rosa Salazar) op het nippertje een auto-ongeval overleeft, leert ze met de hulp van haar overleden vader (Bob Odenkirk) tijd manipuleren. De rotoscoping-techniek vraagt gewenning alvorens de animatiereeks je omver blaast met zijn visuals en erna met de ideeën. Undone staat met één voet in de herkenbare realiteit, met de andere in drie werelden hiervandaan.

Station Eleven (Streamz)

beste series van 2022
© HBO Max

Station Eleven zet post-apocalyptische visioenen op hun kop met een vertelling over de hoop die schuilgaat achter de dingen die mensen argeloos doen voor elkaar. De tien beeldschone en begeesterende uren fictie met Mackenzie Davis en Himesh Patel zullen nog veel langer blijven hangen.

Het leven na de pandemie, die in de serie het gros van de wereldbevolking decimeerde, is ontdaan van alle dehumaniserende afleidingen groener, creatiever en hoopvoller geworden. Er lopen nog steeds monsters rond, maar die zijn niet sterk genoeg om de menselijke warmte af te pakken. Het licht en donker van de mens zijn twee tegenstellingen die Station Eleven op poëtische wijze verweeft met elkaar. Twee kanten van dezelfde munt waarbij het raden is welke boven zal liggen als die uiteindelijk valt.

Total
8
Shares
Gerelateerde artikels