Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Gamayun Tales I review: folklore op zijn kleurrijkst

Gamayun Tales is een verzameling Russische sprookjes verteld op een kleurrijke manier voor jong en oud.

Stripmaker Alexander Utkin begon enkele jaren geleden aan zijn hervertelling van Russische volksverhalen. Gamayun Tales I verzamelt de drie boeken die hij sindsdien uitbracht (The King of Birds, The Water Spirit en Tyna of the Lake) voor de prijs van één. De kleinere uitgave in softcover vermindert de leeservaring helemaal niet, daarvoor zijn de tekeningen gewoonweg te mooi.

© Nobrow

Van leeuwenkoningen naar zeemonsters

De veelzijdige Russische kunstenaar inspireerde zich op de verhalen waarmee hij opgroeide. Oude folklore blaast hij nieuw leven in met het hart uit een Pixarfilm, de warmte van Miyazaki en de humor uit Adventure Time.

Gamayun Tales I start met een oorlog in het dierenrijk, de leeuwenkoning tegen de koning van de vogels. Na de hevige strijd neemt een mens de gehavende pratende adelaar in huis. De man krijgt een beloning voor zijn gastvrijheid, maar moet daarvoor eerst op avontuur gaan. Wat volgt is een aaneenschakeling van aanvaringen met demonische prinsessen, boze watergeesten en huiselfjes. En de zin voor avontuur die wordt doorgegeven van vader op zoon.

Gamayun, een magische vogel die in het verleden en in de toekomst kan kijken, dient als verteller. Ze zorgt ervoor dat geen enkel verhaal van de hak op de tak springt. De vogel hint ook naar achtergrondverhalen of toekomstige avonturen van zijpersonages, maar die zullen we pas lezen in de aankomende stripverhalen van Utkin. Hoop ik toch.

© Nobrow

Gamayun Tales wordt verteld in potlood met magische kleuren

Gamayun Tales is de ultieme combinatie van traditionele en digitale technieken. Utkin tekende zijn betoverende beesten nog op papier met potlood. Ik betrapte mezelf erop dat ik de strippanelen zeker niet wou aanraken, kwestie van de potloodtekeningen niet uit te vegen.

Toch kan je de tekenstijl van Utkin bezwaarlijk schetsachtig noemen. Hij heeft zijn potloodwerk, inclusief schaduwen, perfect opgekuist zodat er nergens een puntje te veel staat. Op die manier laat hij het halve werk over aan de kleuren om je te bedwelmen in de schoonheid. Het beperkte kleurenpalet met prachtige complementaire combo’s of net opvallende contrasterende momenten maken je jaloers op het oog van de tekenaar.

De monsters en magie bewijzen het talent van Alexander Utkin. De zeewezens en antropomorfe dierenprinsessen zouden niet misstaan in The Legend of Zelda. En wanneer hij aan het toveren gaat, zoals wanneer een gouden doos verandert in een gouden paleis, zit je je te vergapen aan hoe het toverkunstje (het lijnwerk en de kleurencombinaties) toch in elkaar zit.

© Nobrow

Gamayun Tales I is geschreven en getekend door Alexander Utkin en uitgegeven door Nobrow op 10 maart 2020.

Betoverend

Gamayun Tales
4 5 0 1
Gamayun Tales is een verzameling Russische sprookjes verteld op een kleurrijke manier voor jong en oud.
Gamayun Tales is een verzameling Russische sprookjes verteld op een kleurrijke manier voor jong en oud.
4/5
Total Score

Raak

  • Betoverend getekend
  • Unieke ontwerpen
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels