Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Uncanny X-Men volume 1 review: Wolverine en Cyclops zijn opnieuw beste maatjes

Uncanny X-Men focust in het nieuwe volume op de hernieuwde broederschap tussen Wolverine en Cyclops.

Er zit een houdbaarheidsdatum op de X-Men, zoveel is zeker. Matthew Rosenberg stond enkele maanden geleden aan het roer van de grote terugkeer van de X-Men, maar zijn Uncanny X-Men-reeks moet in juli plaatsmaken voor wat grootmeester Jonathan Hickman in petto heeft met twee baanbrekende nieuwe reeksen. De kans zit er dus dik in dat Uncanny X-Men op lange termijn een weinig memorabele impact zal maken, maar dat weerhoudt Rosenberg er niet van om goeie verhalen te vertellen.

In het vorige, eerste boek van Uncanny X-Men kwamen Legion en X-Man oog in oog te staan met elkaar. Het resultaat van hun strijd? De X-Men werden geteleporteerd naar een alternatieve dimensie waarin de mutanten eindelijk als de superhelden die ze zijn aanbeden worden, maar in de echte wereld lijken ze gestorven te zijn. Of dat denken Cyclops en Wolverine toch, die beiden terug uit de dood zijn opgestaan.

© Marvel Comics

Rosenberg maakt geen woorden vuil aan hun opvallende terugkeer, daarvoor moet je maar een reeks of twee inhalen. Cyclops worstelt met zijn leiderschap en met het doel van de X-Men in een wereld die, wederom, jaagt op mutanten. Wolverine staat hem bij, maar houdt zich liever op de achtergrond. Samen willen ze een einde maken aan de probleemkinderen van de X-Men: groeperingen zoals het Mutant Liberation Front, de ondergrondse Morlocks en Dark Beast met zijn gevolg. Uitroeien of vredelievend opslorpen bij de overgebleven X-Men, het maakt niet uit zolang mutanten maar niks meer verweten kunnen worden.

De onderneming van Cyclops en Wolverine is de laatste stuiptrekking van de X-Men. Bekende en minder bekende mutanten duiken op, Magik, Hope en Multiple Man, om een divers gezicht te geven aan een minderheidsgroep waarvan het einde nabij is. Het boek voelt dan ook heel zwaarwichtig aan, zonder dat het ooit lastig is om te lezen, met slechts enkele lichtpuntjes zoals de kostuums uit de jaren 90 die opnieuw worden opgegraven.

Salvador Larroca is de ideale tekenaar om het donkere scenario van Rosenberg gestalte te geven. De Spaanse striptekenaar heeft de X-Men al langer onder de knie en je herkent zijn stijl ook wel uit Darth Vader en Doctor Aphra. Hoewel ik geen fan ben van zijn realistische en soms getraceerd tekenwerk, kan Larroca wel origineel uit de hoek komen wanneer hij speelt met composities, silhouettes, het occasionele kleurtje en coole verzamelingen van de teamleden.

Uncanny X-Men: volume 1 is geschreven door Matthew Rosenberg, getekend door Salvador Larroca en meer en uitgegeven door Marvel Comics op 20 juni 2019.

Deftig

Deftig
3 5 0 1
Het nieuwe deel van Uncanny X-Men schuwt de rommeligheid van zijn voorganger en kiest voor een verhaal rond Cyclops en de zoektocht naar kompanen dat elke X-fan zal aanspreken.
Het nieuwe deel van Uncanny X-Men schuwt de rommeligheid van zijn voorganger en kiest voor een verhaal rond Cyclops en de zoektocht naar kompanen dat elke X-fan zal aanspreken.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels