Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Motor Crush luidt misschien wel de maandelijkse comic uit

Motor Crush debuteerde eind 2016 bij uitgeverij Image Comics. De comic wordt gemaakt door het trio Cameron Stewart, Babs Tarr en Brenden Fletcher, die elkaar leerden kennen toen ze aan Batgirl  van DC Comics werkten. Het is een comic over motorraces, nachtelijke knokpartijen en een lesbische romance. De serie heeft inmiddels een eigen schare fans opgebouwd.

En helaas voor hen wordt de comic stopgezet. Nou ja, niet helemaal. De nieuwe verhaallijn zou in september van dit jaar starten, maar die is op verzoek van de makers geanulleerd. Via Twitter laat tekenares Babs Tarr weten dat ze voor deze derde verhaallijn zullen overgaan op directe publicatie in trade-formaat. In de zomer van 2019 moet deze verhaallijn zijn afgerond.

Motor Crush is niet de eerste comic die het maandelijks publiceren vaarwel zegt.

Eerder in 2018 lieten Kurt Busiek en Brent Anderson weten dat hun comic Astro City, die maandelijks uitkwam bij Vertigo, ook overgaat op miniseries en graphic novels. Hoewel deze makers andere redenen hebben voor deze keuze, mag je wel spreken van het begin van een trend.

De Amerikaanse comicindustrie heeft zijn lezers al meer dan tachtig jaar getraind in het feit dat ze maandelijks een nieuw avontuur van hun helden krijgen voorgeschoteld. Maar dit gebeurde wel onder werkomstandigheden waar tegenwoordig niemand nog zijn bed voor uitkomt. Het leverde ook vaak materiaal op dat je rustig ondermaats zou kunnen noemen.

Wie strips tekent, wordt geacht om ook zitvlees te hebben. Werkdagen van 10 tot 12 uur achter de tekentafel zijn geen uitzondering. Ook hier is 2018 een baanbrekend jaar. Letteraar Nate Piekos brak de ban met zijn stukken waarin hij beschreef hoe hij een complexe blessure aan zijn arm opliep door een verkeerde houding en door veel te lang door te werken. Dit leverde flink wat reacties van tekenaars op die toegaven dat ze vaker behoefte hadden aan een pauze. En wie de kwalen voorbij zag komen, dewelke varieerden van nekblessures tot hallucinaties en hartklachten door slaapgebrek, kon de vlaag zien hangen.

Strips tekenen is werk en wie kwalitatief goede strips wil, zal meer en meer moeten leven met het feit dat makers het simpelweg niet op kunnen brengen om maandelijks een comic af te leveren.

De vraag is welke titels zich bij Motor Crush en Astro City zullen aansluiten?

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels