Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Assholes review: haantjesgedrag in het kwadraat

In Assholes introduceren Bram Algoed en Micah Stahl twee vuile venten waarvan er te veel rondlopen in het echt en waarmee je toch gaat lachen.

De assholes in kwestie, dat zijn twee televisiegezichten ver over hun hoogtepunt heen. Ze vullen hun dagen met elkaar de loef afsteken op en naast de golfbaan, glaasje Martini in de hand. Scenarist Micah Stahl en tekenaar Bram Algoed zetten de machoman in zijn blootje met veel stijl en enkele verrassingen.

© Ballon Media

Assholes vindt plezier in toxisch gedrag

Maak kennis met je nieuwe vrienden Chuck Atkins en Simon Kennedy. De twee tv-presentatoren ontmoeten elkaar nog eens voor een partijtje golf. Zo van die gladde types met gebleekte tanden die afsteken tegen hun zonnebankgebruind vel, met te strakke polo’s voor hun ouder wordende lichamen. Het duo probeert elkaar te overtreffen op de baan en met het spuwen van ranzigheden richting van vrouwen, minderheden, de arme ballenjongen en elkaar.

Assholes zoekt net zoals The Wolf of Wall Street het plezier op in toxische mannelijkheid. Allebei vertellen ze met een vette knipoog dat je pas een stoere man bent als je een dikke kar hebt, een gigantische villa en een jonge vrouw om te bezitten. Vanaf het moment dat Chuck en Simon hun bek opendoen, besef je dat dit geen heren zijn om naar op te kijken. Nee, wie zichzelf herkent in dit haantjesgedrag, bezint maar beter eens goed.

© Ballon Media

Stahl en Algoed zoeken de grenzen op

Achttien holes of hoofdstukken duurt het tot de fratsen van dit schandelijke duo volledig escaleren. Het begint met ondubbelzinnige woordmopjes tegen een minderjarige en eindigt met het vermassacreren van een dooie ooievaar. Halverwege gaan de makers er zo hard over dat… Lees het zelf maar.

In Assholes merk je dus dat Stahl en Algoed zich eens goed hebben kunnen uitleven. Ze zoeken niet alleen de grenzen op van de goede smaak, maar weten er ook een beetje hart in te steken. Chuck en Simon komen bijna, echt het scheelt niet veel, tot zelfbesef.

Ook vormelijk verrast Algoed. Zijn lijnen lijken op het eerste gezicht net zo glad als de titelpersonages, tot je van dichter de opzettelijke défauts opmerkt die elke tekening nog meer stijl geven. Stijl heeft Algoed in overvloed: van de introsequentie in het kleurrijke ochtendgloren en de geinige onomatopeeën tot het selectief gebruik van witruimten om gaten in flashbacks te bouwen of net een punchline extra kracht bij te zetten.

Assholes is geschreven door Micah Stahl, getekend door Bram Algoed en uitgegeven door Blloan op 24 juni 2020.

Heerlijk

Assholes
4 5 0 1
Bram Algoed en Micah Stahl brengen met Assholes een heerlijk portret van toxische mannelijkheid.
Bram Algoed en Micah Stahl brengen met Assholes een heerlijk portret van toxische mannelijkheid.
4/5
Total Score

Raak

  • Stijl en humor in overvloed

Braak

  • Plots is het uit
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels