Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Savage Dragon 250 review: leuk en gruwelijk dom tegelijk

In 1992 richtte een aantal Marvel-tekenaars een eigen uitgeverij op genaamd Image Comics. Een van hen was Erik Larsen en hij gebruikte deze kans om zijn jeugdcreatie leven in te blazen. Zijn serie werd The Savage Dragon.

Schrijver: Erik Larsen
Tekenaar: Erik Larsen
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 14 juli 2020

De originele Savage Dragon werd gevonden in het midden van een brandend veld nabij Chicago. Hij was een groene ijzersterke krachtpatser met één probleem: Dragon is zijn geheugen kwijt. De man die hem vond is een politiechef en haalt Dragon over om zich bij het korps van Chicago aan te sluiten om de strijd aan te binden tegen de hordes superfreaks waarmee de stad wordt overspoeld.

©Image Comics

In de 27 jaar die volgen, evolueerde de serie in real time. Soms brak het door de ‘vierde muur’ en hadden enkele Amerikaanse presidenten een gastoptreden of nam Dragon het op tegen Osama Bin-Laden.  Dragon stierf uiteindelijk en werd vervangen door zijn zoon Malcolm Dragon. Hiermee kon Larsen zonder problemen de setting van de comic veranderen en er een high school-tintje aan geven. Niet dat hij er jongere lezers mee trekt, maar dat terzijde.

Tijd voor het jubileum

Het is alweer tijd voor de 250ste issue! Een hele prestatie natuurlijk. De cover is een hommage aan de allereerste Savage Dragon-cover ooit.

In deze issue wordt er weer eens een linkje gelegd met onze realiteit. Malcolm Dragon en zijn vrienden zitten vanwege de Covid-pandemie in quarantaine. Tijdens het babbelen en Zoomen bespreken ze in fragmenten een deel van de geschiedenis van deze reeks. Wees gerust! Het knokken wordt uiteraard niet overgeslagen.

Dit 250ste deel is, zoals alle Savage Dragon-jubileumissues, een klepper van 100 pagina’s. Het hoofdverhaal wordt aangevuld met enkele korte verhaaltjes die in sommige gevallen een hint lijken te zijn voor zaken die gaan komen.

Het hoofdverhaal kun je rustig samenvatten met het kopje ‘cringe’. Wat bezielt Erik Larsen om er een soort tienercomic van te maken? Larsen is halverwege de vijftig en heeft geen enkele voeling met pubers of highschools of wat dan ook. Het draait alleen maar om seks. En dan echt op een niet leuke, spannende of zelfs geile manier. Een voorbeeld?

©Image Comics

Hoe infantiel hangt die borst daar uit dat hemdje? Dit is louter en alleen bedoeld voor de simpele lach. En dan laten we de seksscenes nog even achterwege. Of de spinnenvrouw die web uit haar achterste en uit haar vagijn lijkt te spinnen… Het einde biedt hoop.

De charme van The Savage Dragon

Erik Larsen maakte natuurlijk carrière als tekenaar bij Marvel Comics. De royalties op Spider-Man maakten van hem een rijk man. En zijn betrokkenheid bij Image Comics zorgde ervoor dat hij vanaf zijn dertigste schatrijk is. Zijn charme is dat hij een simpele, stereotype Amerikaan is gebleven. Een meat & potatoes-man.

Als je kritisch naar zijn comic kijkt, dan zie je dat het allemaal personages zijn die door een tienjarige zijn bedacht. Feitelijk klopt dat ook. Ze zijn ook letterlijk allemaal gebaseerd op personages uit de favoriete comics van zijn jeugd. Mighty Man is een een-op-een kopie van DC’s Captain Marvel. Savage Dragon is natuurlijk de Hulk en zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

Rond 1992 had deze comic een oplage van 700.000 per maand. Inmiddels is deze gedaald tot zo’n 3500 exemplaren per deel. Dat levert je per comic nog altijd zo’n $14.000 op. Tel daarbij op dat Larsen zijn inkleurder en letteraar een normaal tarief betaalt en dan begrijp je al snel dat hij voor een schamel loon werkt.

Dat gegeven deert hem niet. Natuurlijk kun je zeggen dat de man rijk is en zich deze hobby kan permitteren. Dat is te simpel. Stripmaken is het enige wat hij altijd al heeft willen doen en Larsen maakt elke dag zijn droom waar. Dat maakt hem benaderbaar. Herkenbaar ook.

Als deze comic op zijn best is, dan biedt het leuk superheldenvermaak. En soms is het ook het allerdomste wat dit genre te bieden heeft. Deze comic is zijn eigen categorie en je zou dit daarom ook minstens een keer gelezen moeten hebben.

Savage Dragon 250

Savage Dragon 250
2 5 0 1
Een bespreking van het zoveelste jubileum issue van The Savage Dragon.
Een bespreking van het zoveelste jubileum issue van The Savage Dragon.
2/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels