Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

cover

Blitzkrieg!: kleine grote oorlog in 20 minuten

WW2 spreekt nog altijd tot onze verbeelding. Zelfs in recente jaren blijven er series, films en games uitkomen die ons terugbrengen naar deze harde tijd waarin te veel levens gegeven werden om ideologieën te verdedigen. Boardgames brengen ons ook vaak terug naar deze veldslagen maar duren meestal vrij lang. Diepe lange sessies van opbouw en planning schrikken vaak de meer casual gamers onder ons af. Gelukkig is er nu ook Blitzkrieg! die ons in een 20-tal minuten het hele theater van de oorlog laat doorlopen.

opstelling

Spelontwerp: James A. Wilson
Uitgever: PSC games
Aantal spelers: 2
Leeftijd: 14+
Speelduur: 20 min.

Reviewexemplaar verkregen via uitgever.

Weinig tijd, zware beslissingen

20 minuten om WW2 te doorlopen lijkt een beetje vlug, maar niets is minder waar.

20 minuten om WW2 te doorlopen lijkt een beetje vlug, kan je denken. Maar niets is minder waar. In Blitzkrieg! gaan we om de 5 grote gebieden in het conflict strijden. Welbekend zijn de gevechten in West- en Oost-Europa, De Stille Oceaan en Zuid Azië. Afrika en het Midden Oosten ronden alles af. Om de totale overwinning te halen in de oorlog moet een van de 2 spelers minstens 25 punten halen, voorgesteld door de schilden met nummers erin verzamelen op de war victory track. De tegenstander heeft dan nog 1 beurt om deze voorbij te steken. Lukt dat niet, dan winnen de Axis of de geallieerden definitief.

Blitzkrieg! bord

De speler die als laatste zijn token plaatst op een veldslag krijgt daar ook de overwinningspunten voor.

Hoe gaan we deze punten nu scoren? Wel, in alle 5 van de gebieden waar er gestreden wordt, zijn er verschillende mogelijkheden om eenheden te plaatsen. Ieder gebied heeft 2 tot 3 veldslagen die bezig zijn. Je kan wel alleen maar een volgende veldslag beginnen als de vorige is afgewerkt. De speler die als laatste zijn token plaatst op een veldslag, krijgt daar ook de overwinningspunten voor.

Tanks, vliegtuigen en boten

In Blitzkrieg heeft iedere speler een set van tokens. Spelers beginnen met 3 willekeurige tokens achter hun scherm te plaatsen. Op het einde van de beurt krijgt men er nog eentje bij. Sommige acties op het bord laten spelers toe om extra tokens te nemen. Iedere token heeft een bepaalde waarde die je toelaat om de invloed over het gebied te versterken voor je gekozen kant. Als de totale invloed ooit op het symbool van jouw kant terecht komt, dan behaal je de volledige controle over de regio. Je scoort onmiddellijk alle punten die nog vrij zijn en mag alle niet gebruikte bonussen activeren.

Blitzkrieg! tokens

Tokens kunnen alleen maar ingezet worden op hun respectievelijke gebieden. Zo kan je geen tank op het water plaatsen of een schip op land.

Tokens kunnen alleen maar ingezet worden op hun respectievelijke gebieden. Zo kan je geen tank op het water plaatsen of een schip op land. Als de gebieden beide bevatten mag je gelijk welke token plaatsen. Sommige gebieden die je inneemt laten je toe om meer invloed te brengen in andere zones of geven je de sterkere researchtoken. Er zijn mogelijkheden om je tegenstander zijn reserves kapot te maken. Wat ook een zeer scherpe strategie is. Als een speler op gelijk welk moment geen tokens meer in reserve heeft, dan verliest hij het spel!

Single player

Een van de leuke dingen in deze editie is dat er ook een singleplayerscenario aan verbonden is. In dit scenario wordt het bord voorbereid en gaat de speler de kant van de geallieerden spelen. Er wordt een random setup gedaan en de tegenstander gaat een aantal logische stappen uitvoeren. Je kan dit ook laten evolueren door de strategietokens te gebruiken om het gedrag van het bordspel te laten veranderen. Een leuke toevoeging van Blitzkrieg!

Doorslaggevend

Blitzkrieg!
4 5 0 1
Blitzkrieg! heeft veel in zijn mars. Leuke componenten, een stevig concept met diepere tactische beslissingen dan de simpele setup kan geven. Iedere token die je plaatst, heeft impact en dat voel je ook. Zeker een aanrader voor liedhebbers van een 2-spelerspel.
Blitzkrieg! heeft veel in zijn mars. Leuke componenten, een stevig concept met diepere tactische beslissingen dan de simpele setup kan geven. Iedere token die je plaatst, heeft impact en dat voel je ook. Zeker een aanrader voor liedhebbers van een 2-spelerspel.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels