Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

nagaraja cover

Nagaraja review: wees het addertje onder het gras

In Nagaraja trek je per twee naar India om daar je innerlijke Indiana Jones los te laten. In een lang vergeten tempel moet je immers zo snel mogelijk zoveel mogelijk schatten proberen te bemachtigen, en dan nog voor je tegenstander dat kan doen. Is het de moeite waard of zit er toch een addertje onder het gras? Geekster zette een fedora op, greep een zweep, en testte het voor jullie uit.

Spelontwerp: Bruno Cathala en Theo Riviere
Uitgever: Hurrican en Asmodee
Aantal spelers: 2
Leeftijd: 9+
Speelduur: 30 min

Reviewexemplaar verkregen via uitgever.

nagaraja gameplay
De twee spelers zijn klaar om hun tempels te betreden.

It belongs in a museum

In India zijn opeens twee tempels van de goden Ananta en Garuda ontdekt. Het zouden geen lang verloren tempels zijn als er geen onschatbare relikwieën in te vinden zouden zijn, dus trek je eropuit om zoveel mogelijk schatten te redden. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, want niet alleen veranderen de gangen in de tempel soms en zijn bepaalde relikwieën vervloekt, maar er is ook een kaper op de kust. De schattenjacht wordt een race om sneller dan je tegenspeler kostbare voorwerpen te “redden” zonder vervloekt te worden.

nagaraja temple
Je moet een weg proberen te maken doorheen je eigen tempel.

Elke speler krijgt in Nagaraja zijn of haar eigen tempel die je tijdens de rondes moet proberen te verkennen. Elke ronde moeten de spelers proberen een kamertegel te winnen die ze in hun eigen tempel kunnen plaatsen om een pad te maken. Je kan elkaar niet bezoeken, maar wel vanop afstand saboteren. Door op het einde van een pad relikwieën om te draaien of amuletten te bemachtigen, win je punten of andere voordelen. Wie als eerste 25 punten heeft verdiend of wie de meeste punten heeft wanneer een van de tempels is volgebouwd, is de winnaar. Er zijn bij de relikwieën echter ook in elke tempel drie vervloekte exemplaren. Op zich leveren deze apart of per twee veel punten op, maar wie de drie vervloekte relikwieën samen in zijn bezit krijgt, verliest automatisch.

Vervloekt of niet, dat halve masker is pretty swanky.
De vervloekte relikwieën zijn de meeste punten waard, maar je mag ze niet allemaal verzamelen.

In cauda venenum

Nagaraja wordt niet gespeeld met dobbelstenen, maar wel met dobbelstaafjes, die verschillende groottes en resultaten hebben. Daarnaast zijn ook kaarten heel belangrijk. Bij het begin van elke ronde speel je kaarten, en op het einde krijg je er één of twee bij. Naargelang de symbolen op de kaarten in je hand kan je bij het begin van elke ronde kiezen welke dobbelstaafjes je zal gooien. Nadat beide spelers samen hebben gegooid, wint de speler met de meeste lot-punten op de dobbelstaafjes de kamertegel. Je kan deze tegel dan ergens in je tempel leggen, zolang het maar ofwel aan de ingang van de tempel is, ofwel vlak naast een al eerder gelegde tegel. De dobbelstaafjes zijn een leuk alternatief voor dobbelstenen en geven je meteen ook wat strategie: Je moet elke beurt goed kiezen welke je wil spelen, want bij sommige heb je meer kans op lot-punten, bij andere op Nagas die speciale effecten op je kaarten kunnen activeren. Je kan dus zelf bepalen of je voor een kamertegel of voor het activeren van een kaart wil gaan.

nagaraja dobbelstaafjes
De 3 verschillende soorten dobbelstaafjes hebben hun eigen resultaten.

Dat je kaarten zowel voor je lot-punten als voor speciale effecten kunnen zorgen, betekent dat je ook hier een weldoordachte beslissing moet maken: welke speel je in het begin, en welke hou je bij in de hoop de effecten te kunnen gebruiken? Deze effecten kunnen best krachtig zijn en gaan onder meer van het wegnemen van een geworpen staafje bij je tegenspeler of het krijgen van extra lot-punten tot het bekijken van relikwieën in een van de tempels, het verplaatsen of draaien van kamertegels of zelfs relikwieën in een van de tempels of het leggen van valstrikken. Vooral de layout van de tempel van je tegenstander veranderen, kan voor grote problemen en sabotage zorgen, zeker als jij weet waar de vervloekte relikwieën zich bevinden. Misschien dat het hierdoor wel frustrerend kan zijn voor iemand als zijn of haar strategie volledig teniet wordt gedaan door een willekeurige (maar op het goede moment gespeelde) kaart. Uiteindelijk draait heel veel rond ervoor zorgen dat je negatieve acties tegen jou kan annuleren of minder erg kan maken.

nagaraja cards
De kaarten hebben verschillende effecten en leuke tekeningen.

Mooi materiaal

Nagaraja zit in een mooie doos waarin alles netjes past. Zelfs het plastic waar je alles moet in wegsteken is versierd. Ook het briefje waarop afgebeeld staat hoe je alles het beste kan opbergen in de doos, stellen we zeker op prijs. De dobbelstaafjes zijn lichter dan ze eruit zien, vooral aangezien ze van plastic zijn in plaats van uit hout. De kaarten zijn gemaakt van standaardmateriaal en bevatten mooie tekeningen en duidelijke symbolen om hun werking uit te leggen, hoewel je er de eerste keer toch best de pagina met uitleg uit de spelregels bijneemt. De dubbelzijdige tegels, relikwieën en amuletten zijn ten slotte gemaakt van stevig karton.

Je moet geen kinderslaven de mijnen insturen om deze kostbaarheden te vinden.
Ook de amuletten hebben verschillende effecten.

Nagaraja: conclusie

Nagaraja bevindt zich op de rand tussen strategie en geluk. Aan de ene kant kan je tactisch een pad door je tempel plannen en een keuze maken tussen kamertegels of het activeren van kaarten, aan de andere kant kunnen vooral de kaarten je plannen heel eenvoudig saboteren. Wie dus helemaal niet tegen een beetje chaos of willekeur kan, moet toch eerst nog een beetje nadenken. Kaarten spelen is heel belangrijk in het spel, en zonder dit aspect zou het misschien veel saaier geweest zijn. Want hoewel je uiteraard zucht als je plannen door je tegenspeler gedwarsboomd worden, toch blijft Nagaraja een fijn spel om te spelen (en kan jij ook je tegenspeler uiteraard saboteren).


Geïnteresseerd in bordspellen uitgegeven door Asmodee? Lees hier al onze artikels.

Nagaraja
4 5 0 1
In het bordspel voor twee spelers Nagaraja moet je zowel op tactiek als op een flinke portie geluk rekenen om sneller dan je tegenspeler de meeste relikwieën uit een oude tempel te kunnen bemachtigen.
In het bordspel voor twee spelers Nagaraja moet je zowel op tactiek als op een flinke portie geluk rekenen om sneller dan je tegenspeler de meeste relikwieën uit een oude tempel te kunnen bemachtigen.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels