Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Blizzcon 2019 recap: bomvol

Het was dit weekend weer hoogmis voor de fans van de diverse Blizzard-games. Begin november verzamelt iedereen die een ticket heeft kunnen bemachtigen in het zonnige Los Angeles. Blizzard maakt gebruik van dit evenement om hun eigen mini-E3 te houden. Voor nieuws omtrent games, updates of DLC is het daarom steeds uitkijken naar de openingsceremonie.

Controversy first, games second

Fan en vijand keken uit naar de presentatie van zo’n anderhalf uur. Blizzard staat immers al enkele weken onder vuur voor het straffen van een e-sport speler uit Hong Kong. Heartstone-speler Blitschung sprak over de repressie van de inwoners van Hong Kong tijdens een interview in een officieel toernooi. Blizzard besloot om kordaat de speler te straffen door hem te verbannen van toekomstige toernooien én het prijzengeld af te nemen. Een grote golf van verontwaardiging volgde waarop Blizzard uiteindelijk het prijzengeld teruggaf. Voor velen maakte Blizzard de keuze om spelers te censureren om hun positie in de Chinese markt niet in gevaar te stellen. Het hele debacle resulteerde uiteindelijk zelfs in een open brief van democratische én republikeinse senatoren. Met manifestanten aan de ingang was de spanning hoog.

De ceremonie opende meteen met een toespraak van de nieuwe Blizzard-CEO J. Allen Brack, die het overnam van de geliefde Mike Morhaim. Brack sprak het publiek toe en verklaarde dat Blizzard te traag had gehandeld. Opvallend, de CEO sprak énkel over de gebrekkige manier waarop Blizzard omging met de situatie en niet of de straf al dan niet gerechtigd was. De toespraak van Brack over het Blitschung-incident kan je hieronder bekijken.

Diablo IV

Na de flop van vorig jaar wanneer Blizzard duizenden fans teleurstelde door een Diablo-mobile game voor te stellen, was het deze editie wél raak met de aankondiging van de vierde game in de Diablo-franchise. Veel informatie is er nog niet geweten behalve dat de game zal lanceren met drie bespeelbare helden: barbarian, sorceress en druid. In Diablo IV zullen spelers zich een weg vechten naar Lilith, de eindbaas van de game. Het verhaal tot nu toe werd door Blizzard voorgesteld in een cinematic. Meteen weer een kans voor het bedrijf om te bewijzen dat ze heer en meester zijn in het creëren van visueel indrukwekkende cinematics. Oordeel vooral zelf.

World of Warcraft: Shadowlands

Nu de huidige uitbreiding Battle For Azeroth op zijn einde komt, was het hoog tijd om de volgende stap voor te stellen. In World of Warcraft: Shadowlands zien we hoe slechterik Sylvanas de legendarische Lich King heeft verslagen en meteen een einde maakt aan zijn functie door het breken van de krachtige helm. Hierdoor ontstaat er een opening naar de onderwereld: Shadowlands. In deze wereld komen alle zielen terecht wanneer ze verslagen zijn. Horde en Alliance zullen moeten samenwerken om Sylvanas te kunnen verslaan. In een van de trailers die Blizzard publiceerde, zagen we ook een schim van de oorspronkelijke Lich King: Arthas

De nieuwste uitbreiding zorgt ook voor een aanpassing van het levelsysteem dat door de vele uitbreidingen tot maar liefst 120 levels was gegroeid. In Shadowlands zal de level cap terug 60 worden en zullen alle huidige max level-helden beginnen op level 50. Voor het eerst sinds lang kondigde Blizzard aan dat er géén nieuwe rassen of hero classes zullen komen. Men verklaarde dat er gewerkt ging worden op het verder ontwikkelen van de bestaande helden.

Overwatch 2

Misschien wel de meest verrassende aankondiging: Overwatch 2. Al enkele maanden waren er geruchten over grote content patches die eraan zouden komen voor Overwatch maar dit resulteerde uiteindelijk in een opvolger voor de bestaande game. In Overwatch 2 zal vooral de singleplayermodus een grote toevoeging zijn. In deze modus zal je alleen of in co-op met verschillende bekende Overwatch-helden moeten vechten tegen AI-bestuurde vijanden. Daarbovenop is er implementatie van XP en levels waardoor je in de singleplayer-modus de helden kan aanpassen met nieuwe vaardigheden.

Op multiplayer vlak zien we minder grote veranderingen. Visueel wordt de game opgefrist en uiteraard komen er ook nieuwe maps én nieuwe helden. Blizzard verzekerde ook dat spelers van Overwatch 1 kunnen samenspelen in de multiplayer met spelers van Overwatch 2. De aankondiging werd met enthousiasme ontvangen maar velen stellen zich toch de vraag of het wel juist is om deze game een opvolger te noemen. Inhoudelijk lijkt deze aankondiging eerder op een grote DLC.

Diversen

Naast de drie grote nieuwe games kwam Blizzard ook met nieuws voor hun andere bestaande games.

Hearthstone

Hearthstone krijgt een nieuwe expansie, genaamd Descent of Dragons. Dit gaat gepaard met nieuwe kaarten en nieuwe mechanics. Er zal ook een nieuwe spelmodus zijn, battlegrounds. Een modus met 8 spelers die geïnspireerd is door de auto-chess spelmodi gekend in Dota 2 en League of Legends.

Warcraft 3 reforged

De remaster van Warcraft 3 moet dit jaar nog gelanceerd worden maar een releasedatum werd nog niet aangekondigd. (Virtuele) tickethouders van Blizzcon worden wel binnenkort uitgenodigd voor de bèta.

World of Warcraft: classic

De opnieuw uitgebracht versie van de oorspronkelijke World of Warcraft had een zeer succesvolle start. Fase 2 van de game, waarin het PVP honor-systeem wordt geïntroduceerd, zal lanceren op 12 november.

Heroes of the Storm

De MoBa van Blizzard krijgt een nieuwe held: de legendarische draak uit World of Warcraft: DeathwingOok zijn alle helden gratis bespeelbaar tot en met 10 november.

Veel nieuws

Na de zeer teleurstellende presentatie van vorig jaar slaagde Blizzard om dit jaar te presteren met een zéér sterke line-up van aankondigingen. Met alle controverse die als het zwaard van Damocles boven hun hoofd hing, slaagde Blizzard er toch in om een succesvolle editie van Blizzcon te organiseren. 2020 zal alvast bomvol zitten met nieuwe games, de hamvraag blijft of Diablo IV al dan niet volgend jaar zal lanceren. Ik schat de kans alvast klein. Jammer puntje: Starcraft 2 werd niets concreet over verteld.

Je kan de volledige opening ceremonie hieronder zelf bekijken.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels