Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Daredevil volume 1: Know Fear review – de duivel op zijn best

In Daredevil volume 1: Know Fear schetsen Chip Zdarsky en Marco Checchetto een gebroken Daredevil, en enkel zo is hij op zijn best.

In 2011 begon Mark Waid aan zijn vierjarige heerschappij over de moderne Daredevil. Waid injecteerde het donkere personage met een dosis positiviteit, dat nog het meest naar boven kwam toen tekenaar Chris Samnee hem vergezelde met zijn cartoonachtige tekeningen. Later nam Charles Soule het roer over en die eindigde zijn reeks vorig jaar met de dood van, jawel, Daredevil. Minder memorabel was het boek dat de overgangsperiode naar een nieuwe vaste schrijver moest inluiden. Man Without Fear: The Death of Daredevil, over de revalidatieperiode van de man zonder vrees, laat je best aan je voorbijgaan om je meteen te focussen op het steengoede, nieuwe verhaal van Chip Zdarsky.

Matt Murdock heeft op het randje van de dood gestaan en moet er nu mentaal en fysiek weer doorkomen. Tijdens een gevecht met doordeweeks straatschorem raakt hij de controle kwijt over zijn zintuigen: een boef bezwijkt fataal aan zijn verwondingen. Een stap te ver die goed uitkomt voor burgemeester Fisk, die de jacht op Daredevil heeft geopend. Murdock ruikt een complot, of moet hij toch dringend eens zijn eigen zwakheden onder ogen zien?

© Marvel Comics

Chip Zdarsky de illustrator leerde ik kennen met een van mijn eerste comics, Sex Criminals, en nu lees ik blindelings alles wat Zdarsky de scenarist uit zijn pen tovert. De Canadees dolde nog wat rond in Howard the Duck, maar haalde daarna succesvol The Thing en The Human Torch vanonder het stof in Marvel Two-in-One, stuurde Spider-Man naar een andere dimensie in Peter Parker: The Spectacular Spider-Man en vertelde diens belangrijkste mijlpalen in Spider-Man: Life Story. Humor is zijn rode draad, en daarom is het nog opvallender hoe serieus Zdarsky Daredevil aanpakt: zoals Frank Miller dat ooit deed.

Daredevil volume 1: Know Fear is gitzwart. Naar analogie met de ter ziele gegane serie op Netflix tast Matt Murdock opnieuw in het donker. Hij is een gebroken man, en het enige dat hem levend doet voelen, is zich in zijn kostuum heisen. Tevergeefs, want zijn zintuigen laten hem in de steek, zijn kracht is ondermaats, zijn geloof wankelt, niemand steunt hem en de finale kortsluiting in zijn brein dreigt hem over de rand te duwen. Matt Murdock op de rand van waanzin laten balanceren, laat Daredevil schitteren.

Marco Checchetto (Old Man Hawkeye, Gamora) is de perfecte match voor het donkere scenario van Zdarsky. Hij tekent volledig anders dan de cartooneske hand van Samnee, maar toch heel modern en fris met energie en expressieve gezichten. Checchetto laat elke mokerslag aankomen, doet je achteruit deinzen van het gestalte van Fisk en zet ondertussen de wereld van Daredevil letterlijk in lichterlaaie (met de hulp van de sfeervolle kleuren van Sunny Gho).

© Marvel Comics

Ben je een nieuwe lezer, die misschien Daredevil wil ontdekken na zijn passage op Netflix? Dan kan ik geen beter startpunt bedenken dan dit boek dankzij de flashbacks naar de jeugd van Murdock en de focus op de klassieke strijd tussen Fisk en Daredevil. Daarnaast graaft het creatieve team diep in de psyche van de held, zodat ook kenners verzadigd achterblijven.

Daredevil volume 1: Know Fear is geschreven door Chip Zdarsky, getekend door Marco Checchetto en uitgegeven door Marvel Comics op 7 augustus 2019.

Sterk

Sterk
4 5 0 1
Daredevil is opnieuw de man in zak en as die hem zo boeiend maakt. Zdarsky combineert klassieke elementen van het personage zoals zijn geloof, mentale toestand en superschurk Fisk met een hernieuwde focus die de lezer zelf bijna gebroken achterlaat.
Daredevil is opnieuw de man in zak en as die hem zo boeiend maakt. Zdarsky combineert klassieke elementen van het personage zoals zijn geloof, mentale toestand en superschurk Fisk met een hernieuwde focus die de lezer zelf bijna gebroken achterlaat.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels