Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

© Wizards of the Coast

War of the Spark: de grote finale

Het grote ogenblik is eindelijk aangebroken. Nicol Bolas, planeswalker, elder dragon, god-farao,… zet zijn meesterplan in werking. In een ultieme poging om de goddelijke macht die hij ooit als planeswalker bezat te herwinnen, doet de draak beroep op een oeroude, langvergeten spreuk: de Elder Spell…

Nicol Bolas is een drukke draak geweest. In Kaladesh liet hij zijn dienaar Tezzeret een planar bridge stelen. Amonkhet was al jarenlang een perverse zombiefabriek waar de nobelste krijgers gebalsemd werden tot onstopbare moordmachines. Uit Ixalan roofde hij de Immortal Sun, een artefact dat planeswalkers kon gevangen houden op een wereld. Op Dominaria verscheen hij als nieuwe meester van de necromancer Liliana Vess nadat zij het contract met haar vier demonische meesters had beëindigd. En ten slotte zagen we hem in Guilds of Ravnica en Ravnica Allegiance zagen we hoe Nicol Bolas zijn lakeien in cruciale machtsposities in de metropoolwereld Ravnica positioneerde.

© Wizards of the Coast

Nu de voorbereidingen getroffen zijn, begint de invasie. De planar bridge opent zich, en de citadel van Bolas verschijnt pal in het midden van Ravnica. Een horde zombies overrompelt de stad. Dat Ral Zarek een baken activeert om andere planeswalkers naar Ravnica te lokken om te helpen de stad te verdedigen, is allerminst een tegenslag. Meer nog: de draak heeft planeswalkers nodig om zijn plan te doen slagen. Want de Elder Spell heeft een zeer exotische “brandstof” nodig om te slagen: planeswalker sparks…

En zo verzamelen hordes planeswalkers op Ravnica. De Gatewatch, die na hun nederlaag op Amonkhet Bolas willen verslaan. De leonin Ajani, die Bolas al eerder versloeg op Alara en nu kan rekenen op de hulp van de andere planeswalkers van zijn “story circle”. Ugin, de tweelingbroer van Nicol Bolas die al sinds het begin der tijden met hem wedijvert. Maar er verschijnen ook wild cards ten tonele. Schurken als Tibalt en Ob Nixilis genieten van de chaos, terwijl Sorin Markov en Nahiri hun millennia-oude vete uitvechten. Maar iedereen kijkt met ingehouden adem toe hoe Gideon Jura met het legendarische zwaard Blackblade op Nicol Bolas afstormt…

© Wizards of the Coast

Met een naam als “War of the Spark” mag het niet verwonderen dat planeswalkers centraal staan in deze set. Maar liefst 36 krijgen een eigen kaart en voor het eerst zien we ook planeswalkers verschijnen als uncommon en rare kaarten, een regelrechte primeur. Hoe zeldzamer de kaart, hoe sterker. Mythic planeswalkers zijn volwaardige versies met verschillende abilities, rare planeswalkers hebben een plus- en een minuseffect, terwijl de uncommon planeswalkers enkel maar minuseffecten hebben en dus na enkele keren “opgebruikt” zijn en wat op het slagveld blijven rondhangen. Allemaal hebben ze echter ook nog een interessante static ability, waardoor je ze nog het best kan vergelijken met enchantments.

Om je planeswalkers hernieuwde kracht te geven, keert de mechanic Proliferate terug. Een kaart met Proliferate laat je een aantal permanents en/of spelers kiezen, en voor elk type counter dat daar al op ligt, er eentje extra aan toevoegen. Zo tik je langzaamaan de loyalty van je planeswalkers weer omhoog, waardoor ze weer gevechtsklaar zijn.

© Wizards of the Coast

We moeten je niet vertellen dat deze mechanic erg goed samenwerkt met de Simic-kaarten uit Ravnica Allegiance. Maar ook de ondode legers van Nicol Bolas houden wel van Proliferate. Zij bezitten immers doorgaans de ability Amass, die je toestaat een aantal +1/+1 counters op een zombie army-token te leggen. Als je nog geen zombie army-token hebt, maak je er eerst eentje vooraleer je er counters oplegt. Zo wordt dat ondode leger heel snel, heel groot. Bang dat je giga-leger geblockt wordt door domme, kleine beestjes? Geen zorgen, voldoende kaarten geven je leger de kans om door de verdediging van je tegenstander te breken.

© Wizards of the Coast

Ten slotte keert ook de mechanic Crew terug in War of the Spark. Kaarten met Crew zijn voertuigen, die je kan bemannen door een aantal creatures te tappen die samen evenveel power hebben als de crew-waarde. Hierdoor verandert de crew-kaart zelf ook in een creature.

© Wizards of the Coast

War of the Spark is de culminatie van meer dan 13 jaar aan storyline, nadat de elder dragon Nicol Bolas in 2006 voor het eerst sinds 1994 zijn triomfantelijke terugkeer maakte en zich al snel ontpopte tot een van de grootste bedreigingen voor het multiversum van Magic: The Gathering. Zullen Gideon en zijn Blackblade voor eens en voor altijd een einde maken aan zijn snode plannen, of zullen de verdedigers van Ravnica falen? De sleutel tot de eindzege van de War of the Spark zit hem misschien in een onverwachte hoek…

War of the Spark is te koop vanaf 3 mei.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels