Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

vrouwen_mcu

De belangrijkste vrouwen van het MCU tot nu toe

Brie Larson zei het zelf op de première van Captain Marvel. Er zijn al veel goede vrouwelijke personages de revue gepasseerd in het MCU. Ook al hadden de meesten geen hoofdrol, toch is hun impact niet te onderschatten. Nu Captain Marvel het rijtje gaat vervoegen, kijken we even terug op de belangrijkste vrouwen van het MCU tot nu toe.

pepper_potts
© Disney

Pepper Potts

Gespeeld door: Gwyneth Paltrow
Te zien in: Iron Man, Iron Man 2, The Avengers, Iron Man 3, Avengers: Age of Ultron (vermeld), Captain America: Civil War (vermeld), Spider-Man: Homecoming, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame

Virginia “Pepper” Potts was de eerste vrouw in een Marvelfilm, en wordt daarom nog steeds de First Lady van het MCU genoemd. Als rechterhand van Tony Stark hield ze eerst zijn leven hij elkaar en daarna ook zijn bedrijf, als CEO van Stark Industries. In Iron Man was ze een van de enige mensen die het vertrouwen en respect van Tony kreeg. Tijdens Iron Man 2 dwong ze hetzelfde af bij anderen én Tony, als zijn roekeloze gedrag haar te veel wordt. In tegenstelling tot het cliché werden zij en Natasha Romanoff geen vijanden maar vriendinnen. Bij elk van de drie Iron Man-films is ze trouwens rechtstreeks betrokken bij de ondergang van de villain.

Obadiah Stane komt aan zijn einde nadat zij de boogreactor doet ontploffen. Justin Hammer probeert haar te intimideren, zonder succes, waardoor hij gearresteerd wordt. Aldrich Killian, ten slotte, sterft in vlammen wanneer Pepper hem opblaast dankzij de Extremis in haar bloed. Daardoor is Pepper officieel het meest dodelijke ‘goedaardige’ personage. En tot ieders verbazing heeft Tony met haar de meest stabiele – en zo goed als enige – relatie van alle helden. Tony’s obsessie met zijn suits zorgde ervoor dat het koppel even uit elkaar ging ten tijde van Civil War, maar sinds Spider-Man: Homecoming zijn de twee verloofd. Zien we nog een huwelijk in Endgame? Of krijgt Pepper zelf nog een pak aangemeten? Gwyneth Paltrow zei onlangs dat ze binnenkort afscheid neemt van de Marvelfilms, dus wat er met Pepper zal gebeuren, is nog een groot vraagteken.

natasha_romanoff
© Disney

Natasha Romanoff / Black Widow

Gespeeld door: Scarlett Johansson
Te zien in: Iron Man 2, The Avengers, Captain America: The Winter Soldier, Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame

Voor een lange tijd was Natasha Romanoff de enige vrouwelijke superheldin en hoofdpersonage in het MCU. In Iron Man 2 wordt ze als Natalie Rushman undercover gestuurd bij Stark Industries om Tony in de gaten te houden. Black Widow die een volledige gang moordenaars uitschakelt terwijl Happy Hogan nog steeds bezig is met eentje, is een van de beste momenten uit die film. In The Avengers krijgt Natasha meer diepgang wanneer we delen van haar verleden vernemen en haar verstandhouding met Hawkeye zien. Ze gebruikt haar vermeende zwakke punten om Loki te misleiden en kan heerlijk sarcastisch uit de hoek komen.

Scarlett Johansson kreeg haar beste rol in The Winter Soldier. Steve Rogers behandelt haar als een gelijke, met fouten en sterktes, slim en kwetsbaar. En ze is nog steeds een van de sterkste Avengers. Joss Whedon deed haar personage eerder oneer aan in Age of Ultron. Niet door haar verliefd te laten worden op Bruce Banner, want dat vind ik zelf wel een interessante match. Wel door te verkondigen dat ze zichzelf een monster vindt, niet omdat ze tal van mensen heeft vermoord als spion, maar omdat ze geen kinderen kan krijgen. Zelf vind ik ik het jammer dat schrijvers vaak meteen naar vruchtbaarheid grijpen om een vrouw diepgang te geven. Laten we dat maar vlug vergeten. Want terwijl Tony en Steve het aan de stok kregen in Civil War en de Avengers verdeelden, probeerde zij verder te kijken dan haar neus lang is. Natasha werd grotendeels ondergewaardeerd in het MCU. Hopelijk kunnen Endgame en haar geplande solofilm dat nog een beetje goedmaken.

wanda_maximoff
© Disney

Wanda Maximoff / Scarlet Witch

Gespeeld door: Elizabeth Olsen
Te zien in: Avengers: Age of Ultron, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame

Wanda Maximoff is snel uitgegroeid tot een belangrijk lid van de Avengers. Na de gebeurtenissen van The Avengers en The Winter Soldier gebruikte HYDRA de staf van Loki om mensen krachten te geven. Wanda en haar broer Pietro waren twee van hen. Zij kon telekinese, mensen beïnvloeden en energie manipuleren; hij werd supersnel. Ze wilden helpen om vrede te herstellen in hun verdeelde thuisstad Sokovia. Door haar moeilijke jeugd was Wanda gepassioneerd en eerder agressief geworden. Toen de Avengers de Hydra-basis veroverden, zagen broer en zus hun kans schoon om wraak te nemen op de Avengers en Tony, wiens bommen hadden geleid tot de dood van de ouders van Wanda en Pietro. Ze sluiten zich daarna aan bij Ultron, tot ook hij Sokovia begint te vernietigen. Pietro komt om bij het gevecht als hij Hawkeye wil redden, en Wanda wordt een Avenger.

Maar ze heeft haar krachten nog niet volledig onder controle, en in Civil War doodt ze ongewild tientallen mensen. Ze wordt overvallen door schuldgevoelens, maar toch gaat ze niet akkoord met de Sokovia Accords en laat ze zich niet zomaar beteugelen. Tijdens het gevecht tussen de Avengers probeert ze iedereen zo veel mogelijk te beschermen. In Infinity War is ze samen met Vision en gelukkig, tot alles naar de knoppen gaat. Uiteindelijk maakt Wanda een onmogelijke keuze. Ze doodt Vision om te voorkomen dat Thanos de steen uit zijn hoofd krijgt en sterft daarna in de Snap. Elizabeth Olsen rukt je hart uit je lijf. Wanda is dus niet alleen een van de sterkste, zo niet de sterkste Avenger, maar haar morele kompas wijst zo goed als altijd in de juiste richting. Binnenkort krijgt ze ook haar eigen serie op Disney+, de nieuwe streamingdienst van Disney.

peggy_carter
© Disney

Peggy Carter

Gespeeld door: Hayley Atwell
Te zien in: Captain America: The First Avenger, Captain America: The Winter Soldier, Agents of S.H.I.E.L.D., Avengers: Age of Ultron, Ant-Man, Agent Carter

Een van de meest invloedrijke en meest populaire personages van het MCU had vreemd genoeg enkel een significante rol in The First Avenger. Peggy Carter herkende net als dr. Erskine iets speciaals in de kleine Steve Rogers. Hij keek op naar de vastberaden en zachtaardige SSR-agente en ze bleef zijn inspiratie zelfs toen Rogers in het heden terechtkwam. Na de vermeende dood van Steve ging Peggy opnieuw aan het werk bij de SSR.

Ze verdween van het grote scherm en verhuisde naar het kleine, in Agents of S.H.I.E.L.D. en daarna haar eigen serie Agent Carter. Daar moest ze ook opbotsen tegen het seksisme van de jaren 40. Maar iedereen die haar leerde kennen, zag in dat ze vaak de meest geschikte agente in de ruimte was. Samen met Howard Stark richtte ze S.H.I.E.L.D. op, waardoor uiteindelijk gans het MCU bij elkaar kwam via Nick Fury. In Ant-Man en Age of Ultron had Hayley Atwell nog cameos, maar in Civil War sterft Carter, nadat ze Alzheimer had en ziek werd. In de trailer van Endgame zagen we haar nog eens opduiken op de gekende foto in het kompas van Steve.

gamora
© Disney

Gamora

Gespeeld door: Zoe Saldana
Te zien in: Guardians of the Galaxy, Guardians of the Galaxy Vol. 2, Avengers: Infinity War

Het kloppend hart van de Guardians of the Galaxy is/was deze huurling. Ze werd op heel jonge leeftijd ontvoerd door Thanos nadat hij de bevolking van haar thuisplaneet had gehalveerd. Liefde kende ze niet tijdens haar jeugd. Ze werd opgeleid om een genadeloze strijder te worden door te vechten met haar ‘zus’, Nebula. Elke keer dat Gamora won, werd Nebula minder mens en meer cyborg. Dat leidde uiteindelijk tot een vete tussen de zussen. Jaren moordde Gamora voor Thanos, tot ze in aanraking kwam met Peter Quill, Rocket, Groot en Drax. Door de Orb zag ze een manier om van Thanos weg te komen. Hoewel ze afstandelijk en stoïcijns overkomt, schuilt er nog altijd empathie in Gamora.

Degelijke, trouwe personen zoals haar latere teamgenoten doen haar muren langzaam afbreken. Het duurt even voor ze aanvaardt dat ze houdt van Peter Quill, en ze probeert ook de banden met Nebula aan te halen in Guardians 2. Wanneer ze hoort van de plannen van Thanos in Infinity War, aarzelt ze niet om hem uit te schakelen, ook al heeft ze ergens nog genegenheid voor hem. Maar Thanos is sterker en meedogenlozer dan zij, en hij gebruikt Nebula tegen Gamora om de locatie van een Infinity Stone te weten te komen. Gamora gelooft dat ze de bovenhand heeft wanneer hij verplicht is om iets waarvan hij houdt op te offeren, maar ze onderschat haar eigen waarde. Thanos vermoordt haar. Een tragische dood voor een tragisch maar goedaardig personage.

hope_van_dyne
© Disney

Hope Van Dyne

Gespeeld door: Evangeline Lilly
Te zien in: Ant-Man, Ant Man and the Wasp, Avengers: Endgame

Net als Tony Stark is Hope Van Dyne een personage met bekende ouders. Hank Pym en Janet Van Dyne waren de originele Ant-Man en The Wasp. Als Janet verdwijnt tijdens een missie, blijft de jonge Hope alleen achter met Hank. Hij is echter te veel bezig met de zoektocht naar zijn vrouw om veel tijd door te brengen met zijn dochter. Hij stuurt haar naar een kostschool, waar ze vechtkunst leert om om te gaan met haar verdriet. De band tussen vader en dochter verwatert en jaren later wordt Hope voorzitter van Pym Tech. Ze zet Hank uit het bedrijf en gaat voor Hanks vroegere pupil werken. Wanneer ze ontdekt dat hij de Ant-Mantechnologie wil namaken, contacteert ze Hank en gaan ze samen op zoek naar een manier om hem tegen te houden.

Hank rekruteert Scott Lang en weigert om Hope het Ant-Manpak aan te laten doen, ook al kent ze het bedrijf en is ze sterker dan Scott. Hij herinnert haar eraan dat Hank, net als Scott zelf, zijn dochter wil beschermen. Als hun missie goed afloopt, ziet Hank zijn fout in en maakt hij haar een eigen pak gebaseerd op dat van haar moeder. Scott en Hope trainen een tijdlang zij aan zij, tot Scott meevecht in Civil War en de Ant-Mantechnologie openbaar wordt. In Ant-Man and the Wasp moet Scott langzaam het vertrouwen van Hope terugwinnen, nu ze terughoudender en zelfverzekerder geworden is en zich concentreert op het terugvinden van haar moeder. Ze bedenkt een manier om Ava te helpen en terug te keren van en uit het Quantum Realm, tot Hope en haar ouders desintegreren…

okoye_nakia_shuri
© Disney

Okoye, Nakia en Shuri

Gespeeld door: Danai Gurira, Lupita Nyong’o en Letitia Wright
Te zien in: Black Panther (Nakia), Avengers: Infinity War

De vrouwen van Wakanda kwamen slechts grotendeels aan bod in één film, maar lieten een sterke indruk na op velen. De vertrouwenspersonen van T’Challa zijn drie verschillende vrouwen met eigen sterktes en zwaktes. Okoye is de enige van wie we weten dat ze ook in Endgame nog leeft. De generaal van de Dora Milaje, het vrouwelijke leger van Wakanda, is trouw aan de koning, ook al zint dat haar persoonlijk niet als Killmonger de troon inneemt. Ze komt niet terug op haar woord en offert zelfs haar huwelijk zonder verpinken op wanneer hij een verrader blijkt. Okoye heeft weinig geduld voor incompetentie, wat duidelijk wordt bij Everett Ross en Bruce Banner. Ze is sarcastisch en zou sterven voor de mensen die ze graag ziet. Wat de dood van T’Challa en verdwijning van Shuri met haar doet, zien we wellicht in Endgame.

Nakia was enkel te zien in Black Panther, maar was eigenlijk al de koningin van Wakanda nog voor ze opnieuw samen was met T’Challa. Haar sterke principes, vertrouwen in zichzelf en haar volk laten anderen zien dat ook zij meer kunnen dan ze denken. Als T’Challa de troon verliest, is ze realistisch genoeg om hulp te zoeken bij M’Baku. Nakia vindt dat Wakanda een voorbeeld moet zijn voor anderen, en uiteindelijk wordt het land dat ook. In Infinity War was ze waarschijnlijk op missie in het buitenland, dus over haar weten we voorlopig niks.

Shuri, de zus van T’Challa, overziet de wetenschappelijke vooruitgang van Wakanda, als jongste ooit. Uit Infinity War blijkt ook dat ze slimmer is dan Bruce Banner en Tony, wanneer ze de enige blijkt die Vision kan helpen. Eerder hielp ze ook Bucky Barnes om de HYDRA-programmatie uit zijn hoofd te krijgen. Shuri helpt haar broer om een betere leider te zijn en houdt hem vaak een spiegel voor ogen met haar eerlijke mening. Tegelijk heeft ze ook haar jeugdigheid niet verloren. Nadat de handlangers van Thanos Wakanda binnenvallen, wordt ze uitgeschakeld in haar lab. Voorlopig lijkt ze vermist te zijn.

Conclusie

Ja, er zijn interessante, badass vrouwelijke personages in het MCU. Dit zijn dan nog maar de belangrijkste. Maar helaas hebben ze vaak nog steeds geen eigen verhaallijn die niet afhankelijk is van anderen, vaak superhelden. Dat is ergens natuurlijk inherent aan het comicbookgenre, maar het lijkt erop dat Captain Marvel het eerste personage wordt die niet meteen een verhaallijn krijgt die zo goed als zeker uitdraait op een relatie. Kevin Feige en co hebben dus nog ruimte voor verbetering op dat vlak.

De volgende leading ladies van het MCU?

nebula_zendaya_valkyrie
© Disney/Sony

Dit is pure speculatie, want niemand weet wat en wie er na Endgame zal overblijven. Maar als ik een gokje moet wagen, denk ik dat de vrouwen hierboven versterking zullen krijgen van:

  • Nebula (Karen Gillan): De zus van Gamora heeft doorheen de films een steeds grotere rol en genuanceerdere persoonlijkheid gekregen. Van wreed en meedogenloos evolueert ze naar iemand die emoties toelaat en het goede wil doen. Nu Gamora er niet meer is, is het aan haar om Thanos te proberen stoppen. In Endgame zit ze vast in de ruimte met Tony, maar we hopen dat dat haar einde niet betekent.
  • Michelle MJ Jones (Zendaya): De enige film waarover we zekerheid hebben, is Spider-Man: Far From Home. Hoewel Zendaya bij Homecoming enkel in de credits stond als Michelle, gokten velen dat ze min of meer de rol van Mary-Jane Watson zou overnemen. Een deel van de fans waren niet blij dat MJ geen roodharige blanke vrouw meer zou zijn. Maar na haar verfrissende, sarcastische en moderne vertolking van de vriendin/klasgenoot van Peter Parker kon het velen worst wezen. Ook in Far From Home gaat ze op dat elan verder, dus ik ben benieuwd welke plannen Marvel met haar heeft.
  • Valkyrie (Tessa Thompson): Dé kandidate om de rol van Thor over te nemen mocht hij het loodje leggen, is Valkyrie. Als lid van het leger van Asgard is ze slim, sterk en trouw aan haar volk. Ze heeft nog dingen uit haar verleden om te verwerken, maar kiest uiteindelijk om het juiste te doen, en die combinatie lijkt perfect voor een grotere rol in de toekomst van het MCU.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels