Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Black Mirror laat je zelf het einde kiezen in nieuwe aflevering

Eind vorig jaar verscheen op Netflix het vierde seizoen van Black Mirror, dit jaar keert de confronterende sciencefictionreeks morgen terug met iets heel speciaals: een interactieve film genaamd Bandersnatch.

Netflix had begin deze maand per ongeluk de titel van een nieuwe Black Mirror-aflevering al gelekt op Twitter. Eerder deze week werd Bandersnatch toegevoegd aan de bibliotheek van Netflix, waaruit bleek dat het om een film zou gaan. Vandaag bracht Netflix de trailer uit. Geen gewone aflevering dus, en ook geen volledig nieuw seizoen, maar wel een langspeelfilm met een extraatje dat volledig los zou staan van een mogelijk vijfde seizoen in het voorjaar van 2019. De interactieve film verschijnt morgen, vrijdag 28 december, op Netflix.

Naar verluidt zal Black Mirror: Bandersnatch een choose-your-own adventure-film zijn die kijkers de beslissing geeft over cruciale plotelementen door middel van je afstandsbediening, controller of muis. De film bevat zo’n 312 minuten aan beeldmateriaal, grofweg vijf uur, maar wat je te zien krijgt is gecondenseerd tot 90 minuten en dus afhankelijk van je keuzes.

https://www.youtube.com/watch?v=HifVioWIauA

Het verhaal van Black Mirror: Bandersnatch

Alsof het allemaal opgezet spel is, werd ook het verhaal van de speciale aflevering al eerder gelekt. In Bandersnatch maakt een jonge game developer een adaptatie van een fantasyboek in de jaren 80. Zijn experiment zorgt ervoor dat de realiteit en de virtuele realiteit vermengd worden met elkaar, met alle gevolgen van dien. Fionn Whitehead (Dunkirk), Will Poulter (The Maze Runner) en Asim Chaudhry vertolken de hoofdrollen. Bandersnatch werd geregisseerd door David Slate (bekend van 30 Days of Night, Hannibal en de Metalhead-aflevering uit het vorige seizoen van Black Mirror).

De bandersnatch is een fictief wezen uit Alice in Wonderland, de boekenreeks die realiteit en fantasy deed vervagen. Leuk detail voor de diehard fans van Black Mirror: Bandersnatch was ook een van de gametitels uit Playtest, de aflevering uit het derde seizoen over een angstaanjagende virtual reality-toepassing. Het is trouwens ook de naam van een game die in 1984 werd ontwikkeld door Imagine Software, maar nooit het daglicht zag.

Geen nieuw experiment voor Netflix

Het klinkt dus alsof Black Mirror opnieuw dezelfde thema’s gaat betreden met Bandersnatch, maar natuurlijk op een heel unieke manier. Dit is trouwens geen nieuw experiment voor Netflix: vorig jaar konden kinderen al hun eigen avonturen kiezen in de tekenfilmseries Puss in Boots en Stretch Armstrong. Het choose-your-own-adventure-principe, overgenomen uit boeken waarin je naar de juiste bladzijden moet doorbladeren volgens je keuze, is al even de inspiratiebron om film en televisie interactief te maken. Of Netflix de perfecte uitwerking ervan heeft gemaakt, ontdek je morgen zelf.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels