Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

TKO Studios: de eerste comics besproken

Eerder deze week meldden we de komst van de nieuwe uitgever TKO Studios. We bespreken meteen hun eerste vier titels.

SARA door Garth Ennis en Steve Epting (7/10, Dennis)

Met het duo Ennis en Epting zet TKO hoog in. Voor Sara gaan we naar de Sovjet Unie anno 1942. De nazi’s zijn druk bezig aan hun opmars en belegeren steden als Moskou en Leningrad. De Russen vechten terug. We volgen een groepje van vrouwelijke scherpschutters en hun voorbereidingen op de oorlogshandelingen die komen gaan. De aandacht gaat, hoe kan het ook anders, uit naar Sara.

De Tweede Wereldoorlog is behoorlijk uitgekauwd in de popcultuur. Ennis vindt echter onontgonnen gebied. De dames die als sluipschutter fungeerden, leverden pionierswerk waar hun zusters in het westen nog even op moesten wachten. Een naam als Ljoedmila Pavlitsjenko is in het westen alleen bekend bij de history buffs en het leven van Roza Shanina is al een film op zich. Deze comic is nogal inleidend. Hopelijk maakt de reeks het potentieel die het onderwerp heeft helemaal waar.

THE FEARSOME DR FANG door Tze Chun en Dan McDaid (6/10, Dennis)

De setting is San Francisco anno 1904. Om preciezer te zijn de Chinese wijk. In deze wijk fluisteren mensen de naam van Doctor Fang. Dit criminele genie is betrokken bij zo’n beetje elke smerige zaak. De detectives Nayland en Patrick Kelly willen hem maar wat graag te pakken krijgen. Dat lijkt zowaar te lukken maar Fang is het tweetal te slim af. En helaas sterft Patrick Kelly hierbij. Enkele jaren later zint Nayland op wraak. Maar wanneer hij Doctor Fang treft, lijkt hij van niets te weten. Het lijkt het begin te zijn van een goed mysterie.

Tze Chun en Dan McDaid leveren een aardige comic af. The Fearsome Dr Fang doet wat denken aan Marvels Master of Kung-Fu met Dr Fang als een soort Fu Manchu. McDaid heeft goed naar deze comic gekeken. Zijn actiescènes kunnen zich meten met die van Jim Starlin en Paul Gulacy. Het is vermakelijke pulp.

GOODNIGHT PARADISE door Joshua Dysart en Alberto Ponticelli (7/10, Dennis)

Eddie is een dakloze man in San Francisco. Zijn leven is opgebouwd rond het monotone ritme van het zoeken naar drank en eten. Het inloggen op zijn Facebook-account in de bibliotheek en rondhangen met vrienden. Dan komt hij een verward meisje tegen dat hem intrigeert. Er is iets met haar aan de hand maar Eddie kan geen contact met haar maken. Maar wanneer hij het lijk van het meisje en haar hond aantreft in een container wordt zijn leventje overhoop gegooid. Eddie de landloper heeft een nieuw doel. Haar moordenaar vinden.

Dit is een vreemde eend in de bijt. Het tekenstijltje doet denken aan het vroegere Vertigo. Het is functioneel en laat de wereld zien in al zijn lelijkheid. Dat sfeertje wordt nog eens versterkt door de inkleuring. Wat voor verhaal dit is? Geen idee. Voorlopig lijkt het vooral te gaan om een man die zoekt naar een vorm van rehabilitatie. Het is een intrigerende opener.

7 DEADLY SINS door Tze Chun en Artyom Trakhanov (8/10, Dennis)

Een aantal criminelen zijn op weg naar de gevangenis. Ze weten te ontsnappen en worden vervolgens gerekruteerd door een priester voor een bijzondere missie. Het verhaal van deze comic in een notendop.

De comic is opgebouwd als een ensemble western. Er lopen diverse verhaallijnen door elkaar en ook elk personage heeft zijn eigen voorgeschiedenis. Dat maakt dit eerste issue wat chaotisch. 7 Deadly Sins openbaart zijn geheimen waarschijnlijk het beste in tradevorm.

Het tekenwerk van Trakhanov is erg fijn en roept associaties op met het lijnenspel van Jacques Tardi.

Het oordeel over TKO Studio’s titels

TKO zet hoog in en weet vrij aardig te scoren. De comics hebben absoluut een hoge productiewaarde. Er is zorg gestoken in het verhaal en het tekenwerk is gemiddeld genomen vrij behoorlijk. Niet alles zal je smaak zijn, maar het is zeker competent.

TKO is een mengelmoes van bestaande uitgevers. Je zou ze een soort Dark Horse of Image Comics kunnen noemen. Waarschijnlijk doet een vergelijking met een uitgever als Saga of Dark Dragon ze meer recht.

Doe jezelf een plezier en probeer hun titels zelf. De eerste issues zijn gratis.

TKO Studios: de eerste comics besproken

TKO Studios: de eerste comics besproken
3 5 0 1
De eerste comics van deze uitgever besproken.
De eerste comics van deze uitgever besproken.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels