Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Storm Hommages review: eerbetoon aan een Nederlands stripicoon

Geloof het of niet maar dit jaar viert de Nederlandse stripheld Storm zijn 45ste verjaardag. Hier is wat creatief redeneren aan voorafgegaan. Het eerste Storm-album verscheen eind jaren 70 maar bij Uitgeverij L hebben ze het jaar dat Storm door Martin Lodewijk werd bedacht als uitgangspunt genomen. Zo lusten wij er bij Geekster nog wel eentje.

Schrijver: Martin Lodewijk
Tekenaar: Romano Molenaar, Kim Duchateau, Fred de Heij, Gerben Valkema
Uitgever: Uitgeverij L
Aantal pagina’s: 48
Prijs: €9.95
Verschijningsdatum: 20 oktober 2020

Om dit bijzondere jubileum te vieren heeft men bij uitgeverij L een speciaal album samengesteld waarin 11 stripmakers een eerbetoon brengen aan de stripserie Storm.

Het album opent met het kort verhaal De poort naar Ellders. Dit verhaal lag onafgemaakt op de plank en werd gemaakt door Martin Lodewijk, Romano Molenaar en ingekleurd door Jorg de Vos. Het is een typisch Storm-verhaal dat je naadloos in kan passen in de traditie van de latere door Lodewijk geschreven verhalen.

© Uitgeverij L / Don Lawrence Collection

Zijn onderzoek gaat hier een beetje met hem op de loop waardoor je als lezer meer te horen krijgt over pick-up trucks dan dat je werkelijk zou willen weten. In positieve zin valt het natuurlijk op dat de inkleuring van Jorg de Vos wordt gemist. Dat kleurwerk geeft je als lezer nog een beetje de illusie dat de geest van Don Lawrence over de serie waakt. Dat uitgever Rob van Bavel hem heeft ingewisseld voor de Digikore Studios is niet bepaald zijn sterkste beslissing.

De positieve uitschieters

Een groep van Nederlandse en Belgische stripmakers hebben een verhaaltje afgeleverd. Het is onvermijdelijk dat niet elke hommage even geslaagd is. Laten we beginnen met de positieve uitschieters.

Geheel onverwacht levert Kenny Rubenis misschien wel de beste hommage van dit album. Waarom? In zijn korte verhaal laat Rubenis Zijn Geekachtigheid zien. Het verhaal past naadloos in de continuïteit van de stripreeks. Het is dat het een hilarisch einde kent, anders zou je het zo kunnen plaatsen in het tiende album genaamd De piraten van Pandarve.

Een andere aparte hommage is het werk van de Nederlandse stripmaker Dick Matena. Matena schreef begin jaren 80 enkele albums van de serie Storm. Hij is dus niet bepaald onbekend met de reeks. Zijn werk voor het album zou je moeiteloos kunnen scharen in het rijtje van de traditionele sciencefiction.

Alsof je weer naar de Matena kijkt die veertig jaar geleden hoge ogen gooide in de bladen Heavy Metal en 1984. Het is de Dick Matena die anno nu node gemist wordt. Al begrijpen we best dat de verstripping van bedompte boeken als De Avonden en het werk van Simon Carmiggelt meer geld oplevert.

En natuurlijk buigen we op de redactie het hoofd voor de bijdrage van Gerben Valkema. Waarom? Omdat het nu eenmaal Gerben ‘Gurby’ Valkema is, de ongekroonde koning van het Nederlandse beeldverhaal. En natuurlijk mogen we de hilarische bijdrage van Kim Duchateau niet onbesproken laten. Ook hij gooit hoge ogen met een creatieve interpretatie van het rijke Storm-universum.

Deze Storm-hommages zijn minder

Het is helaas niet altijd feest.

Fred de Heij is een prima tekenaar. Zijn bijdrage ziet er piekfijn uit. Helaas heeft het verhaaltje niet veel om het lijf. Een variant op het aloude sprookje van Hans en Grietje dat verder kant nog wal raakt.

Robbert Damen tekent een pulpachtig verhaal getiteld De Kroon van Wodencra. Het staat verder mijlenver af van de serie. Als het een ideetje is voor een eigen serie, dan is het te hopen dat Damen ermee doorgaat. Maar als Storm-strip is het niet geslaagd.

Een bijzondere loot is het werk van Przemyslaw Klosin. Normaal gesproken een uitstekend tekenaar. Helaas ziet zijn Storm eruit als een gemeenteambtenaar waardoor hij in zijn eentje een alleraardigste strip weet te verstieren.

Kortom

Dit album is natuurlijk vooral voor de echte Storm-liefhebbers. Voor hen is het een smakelijk tussendoortje. Het zal nieuwe lezers er helaas niet van overtuigen om deze serie op te pikken. Je kunt in dat geval natuurlijk wel gewoon beginnen bij het eerste album.

Storm Hommages

Storm Hommages
3 5 0 1
Een eerbetoon aan een succesvolle stripheld.
Een eerbetoon aan een succesvolle stripheld.
3/5
Total Score

Raak

  • Sommige verhalen zijn erg goed.

Braak

  • Niet voor nieuwe lezers
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels