Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Geekster Filmclub: The Lost Boys

In Geekster Filmclub raden onze redacteurs enkele van hun favoriete films aan. Dit kunnen kleinere films zijn die onterecht onder de rader bleven of klassiekers die terug eventjes in de spotlight mogen. Vandaag: The Lost Boys.

The Lost Boys (1987)

Regisseur: Joel Schumacher
Scenario: Jan Fisher, Jamer Jeremias
Met: Jason Patric, Corey Haim, Dianne Wiest, Kiefer Sutherland

We zien een paardenmolen op de kermis waar jongeren ronddwalen. David (gespeeld door Kiefer Sutherland) en zijn vrienden vallen twee jongeren lastig, maar niemand weet waarom. De politie komt ertussen en alles wordt vredig opgelost. Of dat denken ze toch… Even later, de man die hen tegenhield is op weg naar zijn wagen. En plots wordt hij omhooggetrokken, de lucht in.

Zo begint The Lost Boys. Een jaren 80 horrorfilm, met punk vampieren en een hele cast bekende of minder bekende topacteurs. Ik zag deze film toen ik twaalf geworden was. Mijn vader had hem op die leeftijd ook gezien en vond dat het tijd werd dat ik de film ook ontdekte. En wát een ontdekking. Een spannend verhaal, over twee broers die een vampierenbende moeten verslaan, maar ook een film waar een verborgen boodschap achter zit. Want toont de film niet aan dat we net niet moeten zoeken naar die eeuwige jeugd?

De film gaat verder met het verhaal van Michael, zijn broer Sam, zijn moeder en de familiehond, een witte husky. Zij zijn net met hun hele hebben en houden vertrokken om bij hun opa te gaan wonen. Die opa woont in Santa Carla, een nogal beruchte streek. Wanneer ze de stad binnenrijden, staat er namelijk iets vrij onrustwekkends op het welkomstbord geschreven.

Maar hun moeder schenkt hier geen aandacht aan en rijdt door. Dan volgen er een paar shots van pierbezoekers, terwijl Ian McCulloch van Echo and the Bunnymen het lied People Are Strange van The Doors covert. De avond na hun aankomst bekijken de twee broers alles wat de pier kan bieden, waaronder een mysterieus meisje en een comic shop. Niet veel later ontdekken ze dat de stad geteisterd wordt door bloedzuigende wezens en wanneer ook Michael ten prooi valt en het nieuwe lid wordt, zit er voor Sam en zijn vrienden niets anders op dan de vampiers voor eens en voor altijd te verslaan.

Het verhaal zit zo goed in elkaar dat het gewoon realistisch lijkt. Je zou bijna kunnen geloven dat al die verdwenen kinderen inderdaad het gevolg zijn van vampiers. En ook de spanning wordt er ingehouden, wanneer je samen met Sam ontdekt dat die ene man misschien toch niet een vampier is. Of wel?

Ik ben ook enorm verliefd geworden op de kostuums in deze film. Elk personage krijgt een eigen stijl die honderd procent past. Zo heb je de love interest Star die een dromerige hippierok aandoet en daarmee over de pier dwaalt om zo Michael te verleiden. Die laatste is dan eerder een Jim Morrison wannabe, wat versterkt wordt door de scène in de vampiergrot waar een gigantische poster van de The Doors-zanger hangt.

Je zou denken, omdat deze film toch al zo oud is, dat hij totaal niet bekend meer is. Maar hij wint toch steeds meer aan populariteit. De eighties zijn voor veel nieuwe fans (ook voor mij) een onbekende wereld, toen de jeugd helemaal anders was dan nu. Waar de kleding, de muziek, het entertainment, kortom alles gewoon nog anders was. Als je daar nog vampieren aan toevoegt, heb je mij volledig betoverd. Want ja, dat is nu eenmaal alles wat ik nodig heb. Een interessante wereld en vampieren.

Het is een van die klassiekers die je zeker moet gezien hebben, al is het alleen al om de referenties in andere films te verstaan. Zo gebruikten ze in What We Do In The Shadows het hypnotiseren van mensen om te denken dat ze wormen eten, stond er een “‘Los Boy” tussen de credits van een van de Treehouse of Horror-afleveringen van The Simpsons en ook in The Big Bang Theory wordt de film af en toe vernoemd.

Ik wil het wel nog snel even hebben over de sequels. Ik heb ze nooit gezien en ga ze ook nooit bekijken. Alleen de korte samenvatting doet mijn haar al spontaan uitvallen van afgrijzen. Ik wil de originele film niet tenietdoen door een geforceerde low budget-sequel te bekijken. Ik raad je aan hetzelfde te doen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels