Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

good luck to you leo grande review

Good Luck to You, Leo Grande review: gevoelige komedie over seks

Dat Emma Thompson een ijzersterke actrice en hilarische vrouw is, zou geen verrassing meer mogen zijn. Dat ze ook ontzettend veel lef heeft, bewijst ze nog maar eens samen met tegenspeler Daryl McCormack in Good Luck to You, Leo Grande, een van onze Film Fest Gent-favorieten. Een film die je doet lachen, huilen en nadenken in amper anderhalf uur.

Let’s talk about sex

Wie een gratuite aaneenschakeling van standjes en gekreun verwacht, is eraan voor de moeite.

Twee totaal verschillende mensen maken zich klaar. Zestiger Nancy (Emma Thompson) zit op een hotelkamer maar ziet er helemaal niet ontspannen uit. Ze wroet wat rond en maakt koffie om iets te kunnen doen. Twintiger Leo (Daryl McCormack) geniet wel ontspannen van een koffie in een koffiezaak. Niet veel later ontmoeten de twee elkaar in het hotel: Nancy heeft een afspraak geboekt met Leo, die een sekswerker is. Zij is weduwe geworden en wil in deze fase van haar leven meer. Vooral op seksueel vlak. Ze was getrouwd met haar jeugdliefde en had nog nooit een orgasme. Daar brengt Leo hopelijk verandering in.

Maar wie een gratuite aaneenschakeling van standjes en gekreun verwacht, is eraan voor de moeite. Dit is eerder een sekspositieve komedie dan een sekskomedie. Van bij die eerste ontmoeting wordt duidelijk dat Nancy zich niet helemaal comfortabel voelt bij haar keuze. Ze voelt zich enorm onzeker, zowel over haar leeftijd, lichaam als gebrek aan ervaring. Leo probeert haar gerust te stellen, maar ook hij is niet helemaal zelfzeker. Hij bekijkt zichzelf kritisch in de spiegel en weet niet hoe hij precies op het bed zal gaan liggen. Die eerste ontmoeting wordt er veel gepraat om het ijs te breken.

good luck darryl emma
© WW Entertainment

Nancy vertelt over haar achtergrond en waar ze spijt van heeft in haar leven. Ze bestookt Leo met vragen en daaruit worden ook heel wat vooroordelen duidelijk over sekswerk. Beleeft hij er altijd plezier aan? Heeft hij zich ooit vernederd gevoeld? Heeft hij een laag zelfbeeld? Is hij een wees of slachtoffer van mensenhandel? Leo ontkracht die mythes maar blijft verder heel erg op de vlakte. Dit is zijn werk en hij doet het ontzettend graag, en daar kan Nancy van profiteren. En dat doet ze die eerste ontmoeting ook, met een cheeky shot van het bed naar het raam, door de gordijnen. Een knipoog naar de preutse Hollywoodfilms die vergeten dat je seks ook smaakvol in beeld kan brengen. In die vroege scènes komen meteen de sterktes van de film en ook een paar rode draden naar boven.

B-E-A-utiful

Het blijft niet bij één afspraak, en vanaf dan is Nancy over haar terughoudendheid heen. Ze brengt zelfs een bucketlist mee. Maar hoe hilarisch ook, er is altijd een reden voor. Nancy heeft veel spijt, maar kan daardoor ook wel hard zijn, zoals voor haar eigen kinderen. Leo wil niks lossen over zijn privéleven, maar laat toch doorschemeren dat zijn relatie met zijn moeder allesbehalve goed is. En ook dat heeft allemaal gevolgen voor hoe je jezelf ziet.

Dat Good Luck to You, Leo Grande zo’n succes is, kunnen we ook toeschrijven aan de regie van Sophie Hyde. Zo goed als alles speelt zich af in de hotelkamer met de twee hoofdpersonages. Hyde gebruikt de ruimte goed om afwisseling te creëren. Dat gebeurt ook met het camerawerk. Close-ups zorgen voor intimiteit maar ook af en toe iets claustrofobisch. Lange shots wijzen zo ook een figuurlijke afstand aan.

good luck darryl emma 2
© WW Entertainment

Het script van Katy Brand behandelt de vaak moeilijke onderwerpen dan weer met oprechtheid en een kwinkslag. De film neemt zichzelf niet serieus, maar het onderwerp en de personages wel. De grote conclusie die ik meenam is dat schaamte, in eender welk aspect van je leven, veel verwoest. Zowel persoonlijk als maatschappelijk, als je ziet welke taboes nog rusten op verlangen en intimiteit, zoals bij oudere mensen of mensen met beperkingen, en welke rol sekswerk daarin zou kunnen spelen als mensen er meer open voor stonden.

De film neemt zichzelf niet serieus, maar het onderwerp en de personages wel.

Maar je gaat de zaal niet depri uit. Integendeel. Geraakt, dat zeker wel. Good Luck to You, Leo Grande maakte me hoopvol dat die taboes er langzaamaan uitgaan. Zeker als je het met humor kan benaderen. Deze film deed me dan ook ontzettend veel lachen, uit herkenbaarheid en soms wat uit ongemak, met dank aan het perfect gecaste centrale duo.

Emma Thompson is 63, een van de grappigste personen op aarde en een van de meest charismatische actrices die er zijn. Dat zij zo’n rol kiest, verbaast ons niet. Dat ze zowel grappig als ontroerend is, ook niet. Het is haar beste rol van de laatste jaren. En als je ziet hoe ze zich hier letterlijk bloot geeft als “oudere vrouw” in Hollywood, herinnert ze ons weer aan haar lef. Hoe triest het ook is dat het lichaam van een gewone vrouw tonen nog altijd baanbrekend is. In Darryl McCormack vindt Thompson dan ook de ideale partner. Zijn even cheeky als kwetsbare vertolking barst van het zelfvertrouwen. Iemand om in de gaten te houden. Deze film is gewoon op alle vlakken een voltreffer, dus ga kijken.

Good Luck to You, Leo Grande is vanaf 30 november te zien in de bioscoop.

Een hoogtepunt

Good Luck to You, Leo Grande
5 5 0 1
Good Luck to You, Leo Grande toont hoe belangrijk begrip en intimiteit kunnen zijn voor iemands zelfbeeld in een film die even hilarisch als ontroerend is. Emma Thompson is opnieuw fantastisch, maar haar tegenspeler Darryl McCormack hoeft zeker niet onder te doen. Komedies, zelfs met een serieuzer kantje, worden nog altijd onderschat. Ons verdict is duidelijk: an absolute delight.
Good Luck to You, Leo Grande toont hoe belangrijk begrip en intimiteit kunnen zijn voor iemands zelfbeeld in een film die even hilarisch als ontroerend is. Emma Thompson is opnieuw fantastisch, maar haar tegenspeler Darryl McCormack hoeft zeker niet onder te doen. Komedies, zelfs met een serieuzer kantje, worden nog altijd onderschat. Ons verdict is duidelijk: an absolute delight.
5/5
Total Score

Raak

  • De openheid in het scenario
  • De chemie tussen de hoofdrolspelers
  • Oprecht (en) goede humor

Braak

  • Werkelijk niets
Total
16
Shares
Gerelateerde artikels