Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Xbox One X review: krachtpatserconsole

Xbox One X. Achter de gewaagde naam schuilt Microsofts antwoord op Sony’s PlayStation 4 Pro (ook een gewaagde naam) en de groeiende trend van console releases te spiegelen aan wat in smartphoneland gebeurt: een vernieuwd model met betere prestaties maar die nog steeds compatibel is met alle producten van het bestaande gamma. Net als bij Sony gaat het om een prestatie-upgrade zodat de console klaar is voor het 4K-tijdperk. Is die extra kracht ook de investering waard? Wij hebben 2 weken lang de krachtigste console ooit (©) aan de tand gevoeld. 

Uiteraard zijn we bewust dat de console al lang op de markt is en dat early adopters hun keuze gemaakt hebben. Net zoals een groot deel van de lezers hadden ook wij dit artikel graag voor de kerstaankopen zien verschijnen. Helaas kregen we pas vlak voor de eindejaarsperiode een testexemplaar, al zijn we uiteraard dankbaar dat we er een kregen natuurlijk. Desalniettemin delen we onze review nog altijd met jullie. Niet alleen omdat onze mening ventileren in de genen zit, maar ook omdat er weldegelijk iets te vertellen valt.

Uitgever: Microsoft
Release: 7 november 2017
Richtprijs: €500

Tijdelijk testexemplaar verkregen via uitgever

Strak in het pak

Laten we beginnen bij het begin: de console uit de doos halen. Zo kunnen we meteen al een eerste oordeel vellen over de inhoud en het uiterlijk.

Het ontwerp van de Xbox One X is om van te smullen.

De doos bevat het strikte minimum: een console, een HDMI-kabel van hoge kwaliteit, de stroomkabel en een controller. Het eerste dat opvalt en tegelijk een grote opluchting is, is het verdwijnen van de gigantische externe PSU (Power Supply Unit, de grote transformator die vroeger tussen de console en het stopcontact stak – red.) Een simpele C7-stroomkabel is het enige wat je nog nodig hebt. Gedaan met die lompe blok achter je kast te proberen verbergen. Het enige dat aan het appel ontbreekt, is een simpele micro USB-kabel om je controller aan te sluiten. Je kan ze tegenwoordig overal vinden, maar het is wel vervelend dat je eerst elders eentje moet gaan zoeken. Batterijen voor je controller krijg je gelukkig wel al.

Het ontwerp van de Xbox One X zelf is om van te smullen. Strak, klein en subtiel. Het is ietsje groter dan een Xbox One S maar ten opzichte van de eerste editie Xbox One op de kast, is het alsof je van een Nokia 5110 naar een iPhone overstapt.

In omvang verschilt de X weinig van zijn voorganger.

Dankzij de waterkoeling is de Xbox One X een muisstille console.

Het zal stevig wat puzzelwerk geweest zijn voor de ingenieurs om de nieuwe componenten in zo’n strak pak te krijgen. Een van de grootste aanpassingen op dit vlak was het overschakelen van een luchtkoeler naar een vapor chamber-koeler (een soort van waterkoeling – red.) Niets revolutionairs, de techniek bestond al in mainframes of dure grafische kaarten, maar het is wel gemakkelijk om complexe vormen mee te maken. Bovendien is het ook iets efficiënter, (en nodig gezien de verhoogde rekenkracht van de console) wat resulteert in een muisstille console, zelfs als je het onderste uit de kan haalt. Wel is de console een pak zwaarder geworden. Gelukkig moet je een console normaal niet vaak verzetten. Het enigste minpunt dat ik kon vinden, is iets pietluttigs en mogelijks maar van tijdelijke aard: het ontbreken van een witte variant voor de console. Al is het iets wat de concurrentie ook niet aanbiedt op dit moment.

Kort ook even vermelden dat er geen upgrade is van de controller, noch in uitvoering of materialen. Alle controllers die tot vandaag zijn verschenen, werken met de Xbox One X.

“The numbers, Mason, what do they mean?”

De Xbox One X is een pak krachtiger dan zijn kleine (en dunnere) broertje. Dat is natuurlijk de hele opzet van deze nieuwe versie van de Xbox One, maar we kunnen pas echt een opinie vormen als alle cijfers op tafel liggen:

ConsoleXbox One XXbox One S
Prijs €500 aanbevolen prijs €250 aanbevolen prijs
CPU8 custom x86 cores @ 2.3GHz1.7GHz 8-core AMD Jaguar
GPUIntegrated AMD graphics; 6 teraflopsAMD RAdeon; 1,23 teraflops
RAM12GB GDDR58GB DDR3
Opslag1TB500GB of 1TB

.
We gaan er geen doekjes om winden, de console is op elk vlak een stap vooruit. De CPU heeft een hogere kloksnelheid en kan dus meer operaties aan in dezelfde tijdspanne. Meer en een kwalitatiever RAM-geheugen zorgt voor een snellere data transfer, wat betekent dat zwaardere textures en assets uitgewisseld kunnen worden in dezelfde tijd. En met een GPU die grofweg 6x zoveel rekenkracht heeft als de vorige console, hoeven we je niet te vertellen dat het er op grafisch vlak stevig is op vooruitgegaan. Vertellen niet, maar tonen wel.

Het oog wil ook wat

De Xbox One X maakt van zijn verbeterde graphics een troef.

De Xbox One X maakt van zijn verbeterde graphics een troef. De console kan Xbox One-games in 4K-resolutie (3840 × 2160) en 60FPS afspelen, al dan niet met High Dynamic Range als je tv het ook toestaat. Enige hiaat is dat de spellen in kwestie eerst en vooral bijgewerkt moeten zijn voor de Xbox One X, en dat je dan zelden van alles tegelijk kan profiteren. Zo is Gears of War 4 verbeterd voor de X, het is 60FPS in 1080p of 30FPS in 4K. We kunnen ons niet uitspreken over alle games die er zijn (en die zullen komen) maar 4K aan 60FPS vergt toch nog dat tikkeltje te veel. Gelukkig doet de HDR ook al veel aan de kijkervaring.

Halo 3 op de Xbox One
Halo 3 op de Xbox One X (via windowscentral.com)

Cijfers zijn natuurlijk niet alles. Veel games profiteren ook van de extra rekenkracht om effecten wat hoger te schroeven of te kiezen voor scherpere textures zonder de resolutie aan te passen. Een beetje zoals je spel op ‘ultra’ zetten op pc. Ook voor je oude Xbox 360 biedt de Xbox One X een grafische upgrade, met supersampling technieken om een scherpere resolutie te bekomen, alsook verandering in het spel zoals voor Xbox One-spellen.

Voor elk van de upgrades tegenover de Xbox One-versie van een game ben je volledig ten genade van de ontwikkelaars.

Alleen ben je voor elk van die upgrades ten genade van de ontwikkelaars. Niemand is namelijk verplicht om een extra inspanning te leveren voor hun Xbox One X-versie, noch zijn er richtlijnen of minima die vervuld moeten worden voor zo’n upgrade. Welke games en op welke manier deze erop vooruitgaan, moet je geval per geval evalueren. Gelukkig (en dat is ook lovenswaardig) is Microsoft transparant over al deze verschillen en wat ze betekenen. Een overzicht van de upgrades per game bieden ze ook aan via deze website (de lijst is lang, maar er zitten behoorlijk wat ‘in development‘-games tussen).

Klik op de afbeelding om naar de volledige lijst te gaan

X vs Pro

Disclaimer: Bij gebrek aan een eigen PS4 Pro komen alle onderstaande data en afbeeldingen van officiële bronnen en/of andere outlets, met hun respectievelijke vermelding.

Op papier valt er niet te bekvechten: Microsoft wint deze ronde inzake performantie. Ook bevat de Xbox One X een HDR Blu-ray speler, terwijl ze het bij Sony op de standaard Blu-Ray speler houden.

ConsoleXbox One XPS4 Pro
Prijs €500 aanbevolen prijs €400 aanbevolen prijs
CPU8 custom x86 cores @ 2.3GHz2.1GHz 8-core AMD custom “Jaguar” CPU
GPUIntegrated AMD graphics; 6 teraflopsIntegrated AMD Polaris graphics; 4,2 teraflops
RAM12GB GDDR58GB GDDR5
Opslag1TB1TB
AfmetingenCirca 300 x 60 x 238 mm (breedte × hoogte × lengte)Circa 295 × 55 × 327 mm (breedte × hoogte × lengte) (exclusief uitstekende onderdelen)
Gewicht3,8 kg3,25 kg
Optische Drive4K/HDR Blu-ray driveBlu-ray/DVD
4K ondersteuning?JaJa
HDR ondersteuning?JaJa

 

Puur op kracht hoef je niet te twijfelen. Sony heeft wel nog een andere troef waar Microsoft niet wil/kan op inspelen: Virtual Reality. Sony bezit momenteel het monopolie voor VR op consoles en als de nieuwe technologie voor jou een doorslaggevende factor is, dan kan je nergens anders heen. Ook is de PS4 Pro een goede 100 knakken goedkoper dan Microsofts variant. De console mag dan minder krachtig zijn, de upgrade zal je sowieso ook wel merken. Partijdig willen we niet zijn, maar de HD Blu-Ray speler en VR lijken ons dé criteria om de kogel door de kerk te jagen, mocht je investeren in zulke consoles.

Een kleine grafische vergelijking, met dank aan het Neogaf forum.

Xbox One X of een gaming PC?

Microsoft is met de Xbox One X vooral in concurrentie met zichzelf.

We zullen het nooit genoeg herhalen, het allerbelangrijkste voor een gaming platform zijn games, games en nog eens games. Een frame extra hier en dubbel zoveel pixels daar zijn tof, maar als er niets fijns te spelen valt, dan sta je daar. De Xbox One X heeft uiteraard te kampen met de line-up van Sony, die meer exclusives bevat, maar concurreert op vlak van games helaas wat met zichzelf, en meer bepaald met de games voor Windows. Sinds Windows 10 worden alle “exclusieve” games namelijk gedeeld tussen beiden platformen. Als je dus al een gaming pc hebt, is er absoluut geen reden om voor Microsoft te kiezen in je woonkamer. Je controllers zijn compatibel met pc, je Game DVR is dezelfde, je library wordt gedeeld. Je hoeft enkel een lange HDMI-kabel te trekken. Microsoft loopt hiermee potentiële kopers mis, die zich eerder op de PS4 Pro zullen richten gezien de exclusives die ze zelfs niet op pc hebben (al mindert dit ook sterk de laatste tijd.)

Deze afbeelding is fake news … helaas.

MAAR (ja, in full caps) als je zou twijfelen om te investeren in een computer of een Xbox One X, weet dan dat het momenteel onmogelijk is om aan de specificaties van de Xbox One X te tippen voor diezelfde 500 euro, en al zeker niet in zo’n compact en strak design. Je Xbox One X, die sowieso al meer media center-mogelijkheden heeft dan de concurrentie, mag je dan gerust een Windows 10-machine noemen. Het blijft natuurlijk wel iets minder veelzijdig op lange termijn dan een pc. Je (bankier) zal zelf de knoop moeten doorhakken.

De ‘grote’ nadelen

De harde schijf van 1TB is veel te klein voor gaming in 4K.

Veel nadelen zijn er niet en we gaan er ook niet over uitwijden, maar de Xbox One X bevat wel een paar minpuntjes. Of ze belangrijk zijn, zal je voor jezelf moeten uitmaken. Ten eerste is de 1TB harde schijf veel te klein voor gaming in 4K. Spellen en visuele patches nemen gemakkelijk een 100GB in beslag. We hoeven je niet uit te leggen dat op die manier de HDD extreem snel vol loopt. Verder is de Xbox One X, momenteel, slechts in het mat zwart te verkrijgen. Geen drama, maar ik kan me wel inbeelden dat sommige mensen hem liever in het wit in hun woonkamer hebben, naar analogie met de Xbox One S. Dat er geen VR is, hebben we al vermeld en je mag ook niet vergeten dat je nog een degelijk 4K- en HDR-compatibel scherm zal moet aanschaffen. Hetzelfde minpunt geld voor de PS4 Pro natuurlijk, maar die kost wel 100 euro minder. Zonder een aangepast beeldscherm ben je met de Xbox One X (of de PS4 Pro) praktisch niets.

De Xbox One X is dus veruit de krachtigste console op de markt, maar het is dan ook wel de duurste. De grafische vooruitgang is natuurlijk om u tegen te zeggen als je pas voor het eerst in het mytische 4K/60FPS-domein treedt, en eentje dat uiteindelijk zeker zijn prijs waard is al je dat type gamer bent. Indien je echter alles boven een 16-bit uiterlijk afzweert, hoef je niet om te kijken naar de 2.0-generatie consoles. Een Xbox One S is dan geschikter en goedkoper. Mocht er dan toch nog een spel uitkomen dat je wil spelen, zal deze ook met de One S compatibel zijn. Is VR het enige wat voor jou telt, dan neem je best even een kijkje bij Sony of ga je naar pc-gaming, als je portefeuille daarmee akkoord gaat tenminste. De eindbeslissing neem je zelf, maar hopelijk hebben we je al een eind op weg geholpen. Zo niet, val ons gerust lastig via Twitter, Facebook of op Discord.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels