Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Football Manager 2019 Cover picture

Football Manager 2019 review: vaarwel sociaal leven

Wat nu volgt is een bloemlezing van de afgelopen vijf jaar. Football Manager 2014: 1411 uur. Football Manager 2015: 1118 uur. Football Manager 2016: 1039 uur. Football Manager 2017: 1014 uur. Football Manager 2018: 1387 uur. Om maar te zeggen dat mijn vriendin opnieuw een diepe zucht sloeg toen bleek dat ook Football Manager 2019 mijn collectie kwam vervoegen.

Ontwikkelaar: Sports Interactive
Uitgever: Sega
Platform: PC (Windows, Mac, Linux)
Aantal spelers: 1 (online tot 32)
Release: 2 november 2018

Review met eigen exemplaar.

Real Madrid of FC Oostrozebeke?

De kracht van de Football Manager-reeks ligt hem al jarenlang in de ongekende mogelijkheden die je voorgeschoteld krijgt. Neem je meteen de leiding over “Los Galacticos” en probeer je Real Madrid aan het firmament van de voetbalhemel te houden, of kies je toch liever voor een iets grotere uitdaging in pakweg de Engelse zesde klasse bij een clubje als Blyth Spartans of Eastbourne Borough? En probeer je bij je nieuwe ploeg dan gestaag de jeugdopleiding uit te bouwen zodat je zelf je eigen wereldsterren kweekt, of gooi je toch liever met geld naar gevestigde waarden waarvan je weet wat ze je kunnen bijbrengen? Die dilemma’s vormen meteen al een van de grootste redenen waarom je al makkelijk zo’n duizend uur kan kwijtspelen aan elke nieuwe telg van deze reeks. Echt waar, het ligt écht niet aan mij, ik ben niét verslaafd! Ik heb het alleen maar nodig…

Football Manager 2019 Diego Maradona
Diego Maradona die gewild is door Zulte Waregem: héél soms zoekt FM het toch ietsje te ver.

Voor de grafische pracht hoef je FM 19 niet in huis te halen, maar dat is absoluut niet erg.

Om meteen met een open deur in huis te vallen: voor de grafische pracht hoef je Football Manager 2019 niet in huis te halen. De 3D-engine is dan wel al enkele jaren een vaste waarde – hoewel enkele diehards toch nog blijven vastklampen aan de traditionele 2D-viewer – maar dat betekent niet dat je je effectief aan de zijlijn van Camp Nou, het Constant Vanden Stockstadion of Wembley zal wanen. Sports Interactive probeert er elk jaar wel opnieuw wat verse bewegingen in te steken via motion capture technology, maar het geheel blijft er toch uitzien als iets wat de eerste PlayStation nog zou kunnen bolwerken. Is dat erg? Absoluut niet, want daar ligt het zwaartepunt van de serie namelijk helemaal niet. Wie Football Manager 2019 in huis haalt, kiest immers meer dan ooit voor realisme, diepgang en een totaalervaring die je laat voelen hoe het is om ‘voetbalmanager’ op je visitekaartje te hebben staan.

Football Manager 2019 match
Grafisch ziet het er niet oogverblindend uit, maar de boel draait wel vlotjes.

Sleutelen aan de perfecte tactiek

Vorig jaar voegde Sports Interactive een nieuwe dimensie toe aan het spel door de dynamiek van je spelersgroep uit te breiden en er een belangrijke factor van te maken, waardoor je meer dan ooit de steun van de kleedkamer moest voelen om je job te kunnen behouden. Dit jaar kregen het tactiek- en trainingsscherm dan weer een grondige update. Je eigen stempel op het spel van je ploeg drukken kan je in Football Manager 2019 makkelijk door je eigen tactiek from scratch op te bouwen. Frustrerend wanneer de puzzelstukjes niet in elkaar willen passen, maar o zo geweldig wanneer je door het perfecte tactische plaatje de nodige successen kan boeken.

In het trainingsscherm kan je dan weer makkelijk een op maat gemaakt programma maken voor je spelers, zowel individueel als op basis van hun posities. Ander handig nieuwigheidje: ook het mentorschap kan je nu makkelijker organiseren door de desbetreffende spelers in groepjes onder te verdelen.

Football Manager 2019 training
In het trainingscentrum kan je makkelijk je spelers in groepjes opdelen.

De groeiende reputatie van de franchise heeft ervoor gezorgd dat Football Manager 2019 weer op wat nieuwe licenties kan rekenen, maar verwacht voor het gros van de competities en ploegen geen echte namen. Gelukkig kan daar met de Steam Workshop al snel een mouw aan gepast worden, waardoor alle logo’s, namen en andere licenties weer helemaal gefikst zijn.

Voor wie Football Manager 2019 toch niet iets té overdonderend is, is er ook nog de minder uitgebreide Touch-versie.

Voor wie Football Manager 2019 toch net iets té overdonderend is met alle uitgebreide features, is er ook de Touch-versie (die ook net iets minder hoge systeemeisen heeft en dus makkelijker op pakweg een tablet te installeren is). Die speelt heel wat vlotter aangezien je met minder elementen rekening moet houden. Daar waar je in de volledige versie toch wel een tijdje nodig zal hebben om door een seizoen heen te spelen, maal je veel en veel sneller door de Touch-versie. En net als de vorige jaren staat er ook een Fantasy Draft-modus op de volledige versie, zodat je het in een netwerkspel kan opnemen tegen je vrienden om hún zelfgemaakte tactieken met de grond gelijk te maken.

Football Manager 2019 tactics
Een compact blok vormen of toch maar iedereen de ruimte laten zoeken? De keuze is aan jou.

Propere Handen, propere game

In het midden van de shitstorm genaamd Operatie Propere Handen hangt er nog net iets meer circus rond het gekke wereldje dat het voetbal sowieso al is, maar daar trekt Football Manager 2019 zich lekker niks van aan. Sports Interactive en Sega hebben alle goeie elementen van de vorige jaren mee overgenomen, de boel wat opgepoetst (kijk maar naar de gezichten van de regens, de nieuw gegenereerde spelers die na verloop van tijd in je spel komen) en wat grotere nieuwigheden zoals het tactiek- en trainingsscherm geïntroduceerd. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kost Football Manager 2019 me dus opnieuw minstens duizend uur van mijn leven, maar die zijn allemaal de moeite waard wanneer ik met RWDM de Champions League in de lucht kan steken.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels