Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Waarom je de Darren Shan-boeken zeker een kans moet geven

The Saga of Darren Shan is een boekenreeks die gestart is in 2000 en eindigde in 2004. Ik ben dus redelijk laat, maar dat maakt de boeken niet slechter! Het verhaal over Darren Shan die de wereld van de vampiers ontdekt, spreekt niet enkel het doelpubliek aan, want ik ben toch al een vijftal jaar ouder. 

Voor we verder gaan: ik heb de Engelstalige versies gelezen en dit in trilogievorm en let op: minor spoilers ahead! Ik probeer zo vaag mogelijk te blijven maar er gaan altijd kleine dingetjes in sluipen, zoals bijvoorbeeld personages die aan het einde nog leven.

darrenshanBoek 1: Cirque Du Freak

In het eerste boek leren we Darren Shan en zijn beste vriend Steve Leo(p/n)ard kennen. Wanneer er een flyer van een freakshow opduikt in hun stad, doen ze alles om er naartoe te kunnen gaan. Maar die freakshow verandert Darren zijn leven. Hij wordt een half-vampier en kan zijn vrienden nooit meer zien…

Het eerste deel ging net iets te snel voor mij, het had gerust langer mogen zijn. Het is een opbouw naar Darrens nieuwe leven en daar mochten zeker wat meer woorden aan vuilgemaakt worden. Ik geloof ook niet dat Darren meteen beslist om Mrs. Octa te stelen, de spin waar Darren haast door betoverd lijkt tijdens Mr. Crepsleys act. Spijtig genoeg heb ik de film eerst gezien (die kwam namelijk uit in 2009, toen ik deze boeken nog niet kende) en misschien komt het daardoor dat het einde een beetje raar lijkt. Ik had toch minstens een grote cliffhanger verwacht.

darrenshanBoek 2: The Vampire’s Assistant

In dit boek start het leven pas echt voor Darren… Of toch niet? Hij is nu wel een half-vampier, maar weigert mensenbloed te drinken, waardoor zijn krachten snel afnemen. Gelukkig heeft hij zijn nieuwe vrienden bij het Cirque…

Boek twee vond ik heel goed. Je leert meer over het circus en zijn rare inwoners en Darren ontwikkelt zich verder als half-vampier. Ook leer je Evra, de slangenjongen, kennen, waarschijnlijk mijn favoriet personage van de hele reeks. Hij is een van de eerste freaks die je echt beter leert kennen en de eerste die ook echt vriendelijk is tegen Darren (en dat ook blijft). The Vampire’s Assistant houdt er ook heel goed de spanning in, met menselijke vrienden, eco-warriors en de Wolfman.

darrenshanBoek 3: Tunnels of Blood

Darren, Evra en Mr. Crepsley gaan op ‘vakantie’ naar diens laatste oude thuisstad. Wanneer er in het nieuws verschijnt dat er zes leeggezogen lijken zijn gevonden, verdenkt Darren zijn mentor van de ergste misdaad onder de vampieren: moord.

Tunnels of Blood was een heel entertainend boek. Evra komt er meer in, je leert weer meer over de vampierencultuur en leert de vampaneze kennen. Die laatste, met een paarse huid en gemene lach, zorgt voor heel wat commotie maar ook voor slim bedachte plannen. Boek drie is een mooie spannende afsluiter voor de eerste trilogie.

darrenshanBoek 4: Vampire Mountain

Er zijn acht jaren verstreken na de strijd met Murlough, acht lange jaren voor Darren. Hij veroudert namelijk maar één jaar om de vijf en ziet zijn beste vriend Evra ouder worden terwijl hij kind blijft. Er volgt dus een verrassende maar welgekomen beslissing van Mr. Crepsley: de reis naar de top van Vampire Mountain maken en de twaalfjaarlijkse Council bijwonen.

De tocht naar Vampire Mountain is zwaar en dat laat het boek merken. Er gebeuren niet zoveel interessante dingen, behalve dan het incident met de beer en de Little Person die plots praat. Het interessante deel start pas wanneer ze in de berg zitten en Darren de andere vampieren ontmoet. Dit boek eindigt wel op een cliffhanger, maar voelt daardoor als de helft van één boek.

darrenshanBoek 5: Trials of Death

In het vijfde deel moet Darren bewijzen of hij wel echt bij de vampierenclan hoort. Daarvoor moet hij vijf dodelijke opdrachten voltooien, waaronder ‘The Path of Needles‘ en een gevecht met twee wilde, dolgedraaide zwijnen. Overleeft hij het of niet?

Deel vijf is mijn favoriet van de hele reeks. Komt het omdat het zo lijkt op Harry Potter and the Goblet of Fire? Of omdat Darren eindelijk gerespecteerd wordt door de clan? Het boek eindigt met een (voor mij) onvoorspelbaar einde en zorgde ervoor dat ik meteen boek zes opensloeg.

darrenshanBoek 6: The Vampire Prince

In dit boek moet Darren kou, verwondingen en extreme honger zien te overleven én tegelijk de vampieren in Vampire Mountain waarschuwen voor de verdoken vampaneze. Gelukkig wordt hij opgevangen door een bevriende roedel wolven.

Ik vond het niet zo interessant om weer de tocht naar Vampire Mountain te moeten maken, gelukkig was deze korter dan de eerste. Spijtig genoeg eindigde dit boek niet zo verrassend als het vorige en zag ik dit einde al komen sinds boek vier.

darrenshanBoek 7: Hunters of the Dusk

In Hunters of the Dusk vertrekken Darren en Mr. Crepsley op een mogelijks fatale tocht. Ze zijn namelijk uitverkoren om de Vampaneze Lord te vinden en te vermoorden. Lukt dit niet, dan sterven ze zelf en roeien de vampaneze de vampierenclan uit.

Boek zeven eindigde raar. Het eindgevecht was niet spannend genoeg om als een echte climax gezien te worden. Het was snel gedaan en duidelijk in het voordeel van de vampieren. Ik ben wel blij dat we Evra nog eens tegenkwamen. Dat laat nog maar eens zien hoeveel jaren er weer verstreken zijn.

darrenshanBoek 8: Allies of the Night

In boek acht keren Darren en Mr. Crepsley terug naar de stad waar ze zovele jaren geleden Murlough verslagen hebben. Deze keer om weer een dolgedraaid creature of the night te verslaan, de Vampaneze Lord! Maar wanneer Darren de ene oude bekende na de andere tegen het lijf loopt, vergeet hij zijn missie.

Dit boek interesseerde mij meer dan zijn voorganger. De complottheorieën en oude personages die terugkeren, dwongen mij om verder te lezen. Het einde was dan weer wat flauw en voorspelbaar.

darrenshanBoek 9: Killers of the Dawn

De Vampaneze Lord is gekend, althans dat denkt Darren toch. Samen met zijn mede-jagers bereidt hij zich voor op het komende gevecht, wat voor één van hen meteen het laatste zal zijn…

Killers of the Dawn brak mijn hart, lijmde het weer aan elkaar en brak het dan opnieuw. Het begon vrij saai, maar die laatste hoofdstukken! Al moet ik toegeven dat ik die twist op het einde wel weer had zien aankomen (dat komt misschien wel weer door de film eerst te bekijken).

darrenshanBoek 10: The Lake of Souls

Darren en Harkat (een Little Person die mee reisde naar Vampire Mountain, daar plots begon te praten en nu een hele goede vriend van Darren is) maken samen een lange, spannende reis, om eindelijk de ware identiteit van de Little Person te ontdekken. Maar Mr. Tiny (Des Tiny voor de vrienden) maakt het niet gemakkelijk voor hen…

Dit boek voelde als extra vulling, vooral door het fantasiegehalte. Ja, Darren heeft net iemand verloren, maar twee jaar pauze nemen en je niets aantrekken van de War of the Scars? Dat doe je niet. Pakt niet weg dat het tiende deel wel een goed boek is. Als je oplettend mee puzzelt, kan je de ware aard van Harkat al raden voor het einde, al maakt dat de verrassing natuurlijk minder leuk!

darrenshanBoek 11: Lord of the Shadows

In deel elf gaat Darren terug naar waar het allemaal begon: zijn thuisstad. Maar er is veel veranderd én de vampaneze zijn hem gevolgd. Wanneer hij ook nog eens nachtmerries heeft over een zekere Lord of the Shadows, merkt hij niet op dat hij recht in een val gelopen is…

Darren is eindelijk volwassen aan het worden en dat merk je. Ook al maakt hij vaak nog domme beslissingen, hij begint toch meer na te denken. Al had die laatste hartbrekende scène echt wel vermeden kunnen worden.

darrenshanBoek 12: Sons of Destiny

Na de verschrikkelijke twists in het elfde boek moet Darren iets doen wat hij nooit had gedacht: de waarheid vertellen tegen zijn zus. Dan horen ze ook nog eens dat de Vampaneze Lord het circus omsingeld heeft en wil uitmoorden. In sneltempo moeten ze een plan verzinnen om hem voor eens en voor altijd uit te roeien.

Wat een fantastisch einde van een fantastisch avontuur! En die meta verwijzing op het einde, ik hou er van! Deze reeks heeft me een maand in de ban gehouden en zal dit zeker nog veel langer doen.


Als je uit deze mini-reviews nog niet gehaald hebt waarom je het zeker moet lezen, hier nog een paar kleine punten:

  • De boeken lezen zeer vlot: ik heb elk boek ongeveer op een dag uitgelezen. Sommigen zelfs sneller als ze heel spannend waren.
  • De personages blijven niet de hele reeks door kinds, dus als je wat ouder bent, zoals ik, zal je zeker nog kunnen meeleven met Darren en co.
  • Het verhaal zit zeer goed in elkaar en vooral het laatste boek maakt alles mooi af.
  • De reeks schuwt de moeilijke thema’s niet en verbloemt geen griezelige of trieste gebeurtenissen.
  • Er zit ook veel (morbide) humor in.

Probeer het gewoon zelf eens! En, voor je gaat, even in death, may you be triumphant. 

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels