Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Bug 1 review: in het hoofd van Bilal is het 2002

Deze week verscheen de nieuwste Enki Bilal, getiteld Bug, bij Casterman. De 66-jarige Bosnische Fransman geldt als een van de grootste Europese striptekenaars van de tweede helft van de 20ste eeuw. Ook in Amerika geniet hij een zekere bekendheid. Als hij met iets nieuws komt dan is dat altijd reden voor een klein feestje.

Schrijver: Enki Bilal
Tekenaar: Enki Bilal
Uitgever: Casterman
Verschijningsdatum: 17 januari 2018
Hardcover / 88 p / € 18,95

Het verhaal speelt zich af in 2041. Door een nog onbekende oorzaak is het internet offline gegaan en kunnen alle door computer aangedreven apparaten linea recta naar de schroothoop. Aangezien de mensheid in de voorbije jaren zo’n beetje al haar voorzieningen wel heeft ingeplugd of gedigitaliseerd, zijn er gevolgen van bijna apocalyptische proporties.

Bug mars

Wat de wereld dan nog niet weet is dat deze catastrofe wel eens samen zou kunnen vallen met de terugkomst van een ruimteschip van Mars gevuld met dode astronauten. Nou ja, er is een overlevende: Kameron Obb. Hij lijkt niet alleen een mysterieuze ziekte (Ziekte -> Bug snap je hem? Nou!! Nou!!) opgelopen te hebben waardoor hij langzaam blauw wordt. Zijn geheugen lijkt ook nog eens het complete internet te omvatten. Je raadt het al… Obb krijgt een schietschijf op zijn rug en is het belangrijkste doel geworden van landen en dubieuze organisaties die over lijken gaan om hun doel te bereiken.

Het grafisch vakmanschap van Bilal staat niet ter discussie. Zijn uit meerdere lagen opgebouwde platen nodigen uit tot kijken. Iedere creatieveling kan hier iets van zijn of haar gading uithalen.

Bug evitatie

Maar denk nooit dat je ze helemaal begrijpt want er is altijd iets wat je over het hoofd ziet. En dan slaan we subtiele details als de duidelijk zichtbare, maar niet besproken moskees nog even over.

Helaas kun je dat van het verhaal niet zeggen. Je zou het nog als positief kunnen zien dat Bug herinneringen oproept aan Cyberpunk of een vergeten 90s film als Johnny Mnemonic. Helaas doet het als satire vermomde commentaar op de samenleving erg gedateerd aan. Tieners die massaal zelfmoord plegen omdat hun gsm’s naar de gallemiezen zijn? Het is alsof je je grootvader hoort spreken: “Al die electrieke spullen.. In mijn tijd liepen we gewoon nog naar de pomp als we wat water nodig hadden…”

Gevoelsmatig lijkt het alsof Enki Bilal is blijven hangen in 2002 toen het internet kon worden afgedaan als een trend en de paranoia over de invloed van de islam op de westerse samenleving zijn intrede deed. Wie een goed commentaar op de digitalisering van de samenleving wil lezen in stripvorm kan zich beter op The Private Eye richten. Een titel van Brian K. Vaughan en Marcos Martin.

Er komt nog een tweede deel aan van Bug waarin misschien veel minpuntjes worden weggepoetst. Zelf zou ik daar niet op rekenen.

Bug 1

Bug 1
0 100 0 1
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels