Review: Utopia

2

Je kan veel zeggen over de Britten, inwoners van een land natter dan het onze, maar milledju kunnen ze televisie maken. Het land bracht ons recentelijk nog toppers als Doctor Who, Sherlock en Luther maar ook minder gekende pareltjes als Black Mirror en Misfits. En jawel, we mogen nog eentje toevoegen aan de lijst: Utopia! Een reeks met een soundtrack zo iconisch dat het mijn mentale repeat-knop doet vastroesten. En of het op dit eigenste eigen moment in m’n hoofd afspeelt? You betcha.

Where is Jessica Hyde?

Utopia draait rond een stel comic-book fans die het manuscript voor het vervolg van The Utopia Experiments in handen krijgen. Dit manuscript zou hints bevatten naar gebeurtenissen in de toekomst én naar de identiteit van Mr. Rabbit, hoofd van een geheime organisatie genaamd The Network. Uiteraard is dit manuscript een doorn in het oog voor The Network en vooraleer de comic-geeks het goed en wel beseffen, worden ze achterna gezeten door huurmoordenaars. Eén daarvan herhaalt steevast de hamvraag: Waar is Jessica Hyde? Dat is in het kort de premisse en zoals bij de meeste mysterie-reeksen is het vooral beter als je zo min mogelijk van het verhaal weet. Dus meer krijg je niet van me. Néh.

Jessice Hyde

De opzet van het verhaal is niets nieuws, er zijn wel duizenden verhalen rond geheime organisaties, maar wat deze reeks zo distantieert van Dan Brown’s bibliografie is zijn uitstekende uitvoering. De cinematografie is zo mooi dat zelfs Wes Anderson er trots op zou zijn. Werkelijk elk shot is minuscuul gepositioneerd en ingekleurd. De beelden baden in dezelfde felle kleuren als een graphic novel. Hier is over nagedacht. Duidelijk. Maar Utopia is niet enkel visueel een plezier om naar te kijken…

Voor mij heeft een reeks de nodige diepgang als ik me kan vinden in beide kanten van het verhaal. Beetje vaag. Laat me daar es dieper op ingaan. Er is niets braver dan een verhaal waarin de good guys engeltjes zijn en de bad guys ongenuanceerd slecht. Dat is trouwens ook het grote probleem met de superhelden van DC Comics, maar dat is voor een andere keer. Het leven is zelden zo zwart/wit, in realiteit zijn er enkel tinten grijs.

Wat heeft dit met Utopia te maken? Wel, toen de aap uit de mouw kwam en ik eindelijk wist wat het grote plan was van The Network, begon ik even te twijfelen. “Moeten ze wel tegengehouden worden? Hebben ze eigenlijk geen punt?” Wanneer je me aan het denken zet terwijl ik als een aardappelzak in de zetel hang, ben je geslaagd als televisiemaker.

Mr. Rabbit

Overtuigd? Je kan het eerste seizoen van Utopia via bol.com aankopen.

85%
85%
Topreeks!

Prachtige visuele shots waar Wes Anderson trots op zou zijn + een geniaal verhaal waar je de plottwists nooit ziet aankomen + daadwerkelijk intelligente geheime organisatie die je eigen moreel in vraag stelt = alweer een topreeks uit het natte eiland tussen ons en Amerika.

  • Verhaal
    9
  • Acteerwerk
    8.5
  • Plottwist-kwaliteit
    8
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties