[/column][column size=”2/4″] Schrijver: Baptiste Bouthier
Tekenaar: Heloise Chochoise
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Aantal pagina’s: 144
Prijs: €29.95
Verschijningsdatum: 1 september 2021[/column][/columns]
Deze strip wordt geschreven door de voormalig journalist Baptiste Bouthier. Hij werkte voor de Franse kranten L’Equipe en Liberation. Voor deze kranten was hij Amerika-correspondent. In die hoedanigheid schreef hij onder andere over de verkiezing van Donald Trump tot president. Bouthier zei echter zijn oude vak vaarwel om adjunct-hoofdredacteur te worden bij de uitgever La Revue Dessinee. Ze geven een platform aan mensen die aan stripjournalistiek doen.
11 september 2001: De dag dat de wereld kantelde is de eerste strip die wordt geschreven door Bouthier. Het album wordt getekend door Heloise Chochoise, een tekenares die zich gespecialiseerd heeft in wetenschapsillustratie. We hebben hier dus te maken met getekende non-fictie.
Terug naar 11 september 2001
Het verhaal wordt verteld door de ogen van de Franse Juliette. De jonge dertiger staat op het punt om een vliegreis naar New York te maken. Terwijl ze keurig met een mondkapje op plaatsneemt in het vliegtuig gaan haar gedachten naar de stad. Hoe ze het alleen kende van een serie als Friends en natuurlijk vanwege die ene dag in 2001.
Via haar perspectief wordt het hele verhaal van 11 september 2001 nog eens opgediept. Hoe de dag begon als alle andere en ineens in de namiddag (want het verhaal gaat uit van Europese tijd) het eerste nieuws doorsijpelt van iets wat dan nog lijkt op een bizar vliegtuigongeluk. Totdat een tweede vliegtuig zich in het gebouw boort.
Los van de ervaring die Juliette had als kind is er natuurlijk aandacht voor de gebeurtenissen zoals deze zich op de dag zelf voltrokken. Veel van de inmiddels iconische beelden trekken aan het gezicht van de lezer voorbij. Ook de opbouw naar de invasies in Irak en Afghanistan komen voorbij. Op het moment dat deze zin uit het toetsenbord rolt, schrijven de Amerikanen een bloedige epiloog voor deze geschiedenis in Kaboel, waar men zich na 20 jaar terugtrekt uit Afghanistan. Het zegt iets over de erfenis van deze dag en hoever ze doorwerkt in het heden.
Volwassen non-fictie
Dit album is een heel toegankelijk naslagwerk waarmee deze dag voor iedereen toegankelijk kan worden gemaakt. De heldere tekenstijl van Heloise Chochoise maakt de pagina’s zeer leesbaar en weet precies voldoende emoties over te brengen. Als lezer wordt je door haar lijnen mee teruggevoerd in de tijd en ervaar je de gevoelens van vervreeemding en ongemak van 20 jaar eerder.
Door het perspectief van een jonge dertiger als vertelster geef je ook een mooi gewicht aan het verhaal. Er is een subtekst over de wijze waarop deze gebeurtenis de wereld van de millennial heeft gevormd. Dat wordt verder niet concreet behandeld in het boek maar de wijze waarop Juliettes gekleurde klasgenoten reageren op de aanslagen en de reacties van enkele oudere mensen zegt tussen de regels door heel veel.
Het moet helaas ook worden gezegd dat dit album zich in het laatste katern wat verliest wanneer het onderwerp te breed wordt getrokken. Natuurlijk wordt er verwezen naar de onthulling van Snowden over de Patriot Act en de verkiezing van Barack Obama als president. Maar er worden ook verbanden getrokken met enkele aanslagen die in Frankrijk zijn gepleegd in de voorbije 6 jaar. En daar wordt het allemaal wat twijfelachtig en simpelweg onvoldoende uitgewerkt.
Los van de bedenkelijke afsluiter is het wel een sterk album geworden. Het laat zien dat er op het gebied van non-fictie op stripgebied nog heel wat moois kan worden verwacht. Het is wel jammer dat de Fransen weer de weg moeten wijzen en dat deze tak van stripmaken in Vlaanderen en Nederland blijft hangen in hobbyisme.
Dit album is voor iedereen die deze dag wil herbeleven of wie aan zijn of haar kind wil laten zien hoeveel impact deze dag heeft gehad.