Ed Brubaker en Sean Philips hebben zich in dit decennium ontwikkeld tot huishoudnamen bij Image Comics. Hun nieuwe graphic novel heet Bad Weekend en speelt in dezelfde wereld als hun Criminal-verhalen. Beide heren zijn een fan van misdaadverhalen en daar moet je van houden. Maar deze hardcover biedt meer.

Schrijver: Ed Brubaker
Tekenaar: Sean Philips
Inkleurder: Jacob Philips
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 9 juli 2019

Lang geleden was Jacob een aanstormend tekentalent en een assistent van de legendarische tekenaar Hal Crane. Helaas gingen ze met ruzie uiteen, waarna Jacobs leven een andere kant opging. Nu, vele jaren later, wordt hij opgebeld door een kennis met een verzoek. Ze organiseert een comic-con en ze heeft Crane uitgenodigd om hem een oeuvreprijs te geven. Zou hij zo lief willen zijn om de man tijdens het weekend te begeleiden? Na de nodige mitsen en maren zegt Jacob schoorvoetend ‘ja’.

Tijdens het weekend probeert hij hem, voor zover mogelijk, weg te houden van de ellende. Toch lijkt het erop dat Hals verleden hem nooit heeft losgelaten. En misschien geeft dat Jacob de mogelijkheid om in het reine te komen met het zijne.

Bad Weekend plaat

© Image Comics

Brubaker volgt in Bad Weekend de conventies van het genre. Crane krijgt de kans om zijn leven een andere kant op te sturen en je ziet al van mijlenver zijn keuze aankomen. Ook de kleine wending waarmee deze strip eindigt, kan dat niet rechttrekken. Het is wat voorspelbaar. Zelfs de kwaliteit van Sean Philips’ tekenwerk heeft dezelfde degelijkheid die je gewend bent.

Wat maakt dit dan de moeite waard? Brubaker en Philips duiken in de geschiedenis van de comicsindustrie en diepen een verhaal op dat bij veel stripfans bekend zal voorkomen. Het levensverhaal van Hal Crane is een samenraapsel van bestaande stripmakers als Alex Raymond, Roy Crane en Alex Toth. De verbittering is wat hen verbindt.

Crane is een van de vele stripmakers die het talent had en even mocht ruiken aan het echte succes en alles wat daarbij hoort. Om vervolgens toe te mogen kijken hoe de mannen in hun dure pakken de zoete vruchten van zijn succes plukken.

In een mooie scène weten de makers uiteindelijk intens te ontroeren. Licht aangeschoten door de drank laat Hal aan Jacob zijn grootste schatten zien. Het raakt de kern van de charme van dit medium. Deze ene scène maakt van dit boekje een titel die je als stripliefhebber gelezen moet hebben.

Bad Weekend is geen misdaadverhaal. Zie het als een lofzang.

7 Goed

Bad Weekend is een misdaadverhaal uit het boekje. Maar het duo Brubaker en Philips zullen de stripliefhebber ontroeren.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties