Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Maak kennis met The Skrulls

De voorbije week ging de eerste trailer voor de Captain Marvel-film in première. In deze trailer zat een specifieke scene die ervoor zorgde dat bijna iedere deugmens op sociale media in de kramp schoot.

Het was ook precies het moment waarop de comiclezers van de niet-comiclezers werden gescheiden. Want een beetje lezer legde natuurlijk meteen een verband met deze scène en de komst van deze groene gasten.

Wie zijn de Skrulls?

Deze groene gasten zijn niet afgewezen tijdens een Star Trek-casting. Dit zijn Skrulls. Ze lieten voor het eerst hun gezicht zien in het tweede issue van The Fantastic Four uit 1961. Ze behoren feitelijk tot de eerste slechteriken van het Marvel-universum.

De Skrulls zijn een ras van aliens met de eigenschap om van uiterlijk te veranderen. De eerste groep Skrulls was uitverkoren om de aarde te infiltreren om de planeet gereed te maken voor een invasie. Ze nemen de gedaante aan van bestaande personen om zich onder het mensdom te begeven. Een cliché anno 2018 maar helemaal de bom in 1961. Enkele jaren eerder was de bekende sciencefictionfilm Invasion of the Body Snatchers verschenen in de bioscoop en het was duidelijk dat Stan Lee deze film indertijd heeft bekeken.

De FF rekent met ze af en geeft ze een passende straf.  Dit was natuurlijk niet het einde van The Skrulls. (Deze vredig grazende koeien zouden we snel terug zien.)

Kree-Skrull War

De Skrulls waren in de eerste jaren vooral een vaste tegenstander van de Fantastic Four. Ze gingen zover om een speciale Super Skrull te kweken om Marvels first family uit te schakelen. En ze probeerde het natuurlijk via verleiding. Ze zouden zelfs hun thuisplaneet verliezen aan de vraatzucht van Galactus.  Maar eerst was daar de Kree-Skrull War.

Schrijver Roy Thomas had zich aan het begin van de jaren zeventig laten inspireren door de roman This Island Earth. Een niet onbelangrijke tweede bron van inspiratie waren de boeken van de Zwitserse schrijver Erich von Daniken. Deze man claimde dat vrijwel alle aardse godsdiensten waren geïnspireerd door het feit dat buitenaardse rassen vroeger kind aan huis waren op deze planeet. In de Kree-Skrull War ontdekken de inwoners van het Marvel-universum dat er buitenaards leven is en dat de aarde slechts een tussenstop is in het galactische slagveld waarop de Kree en de Skrulls elkaar bestrijden.

Het was aan The Avengers om duidelijk te maken dat de strijdende partijen de aarde maar beter konden overslaan. Dit grootse gebeuren betekende ook de doorbraak van Captain Marvel die half Kree half mens was. En ja, ook een man.

Secret Invasion

Tien jaar geleden stond Marvel Comics in het teken van de cross-over Secret Invasion. Na de gebeurtenissen in de comic Annihilation (een titel die speelde in de sciencefiction-uithoek van Marvel) zijn de Skrulls hun keizerrijk definitief kwijt.

Daarom ondernemen ze een ultieme poging om de aarde binnen te vallen. Diverse helden worden gevangengenomen en vervangen door Skrulls. Wanneer een van de helden onverwacht overlijdt en verandert in een Skrull beseffen The Avengers dat de spreekwoordelijke poep de ventilator heeft geraakt en dat ze niemand nog kunnen vertrouwen. (Het is trouwens ook het event waarbij de filmmakers van Captain Marvel hun inspiratie voor die ene scene hebben gehaald.. )

Conclusie

Wil je jezelf als filmkijker optimaal vertrouwd maken met de Skrulls, dan zijn de Kree-Skrull War en Secret Invasion de enige comics die je hoeft te lezen. Wil je het volledige dieet, dan kun je jezelf ook door ruim 50 jaar aan Fantastic Four- en Avengers-comics worstelen. Dat moet je alleen niet willen.

Het is sowieso interessant om als fan na te denken over deze wezens. Want het lijkt erop dat Marvel ze positioneert als opvolgers van Thanos. Regisseur James Gunn bevestigde begin dit jaar nog op twitter het verhaal dat er in de tweede Guardians of the Galaxy-film een scherm met een tekst in het Skrull-alfabet was te zien.

Wordt de Infinity War opgevolgd door een Secret Invasion?

Stay tuned, true believers.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels