11/22/1963

1

Ik heb een zwak voor tijdreizen. Er is iets ongelooflijk spannend en mysterieus aan de gedachte te kunnen bewegen in de 4e dimensie. Tot op heden blijft het nog altijd fictie en dat zou je kunnen aanzien als een bewijs dat we nooit DeLorean-gewijs een ander tijdperk gaan betreden. Stephen King, al enkele decennia een vaste waarde in de literatuur, waagt zich aan de tricky materie met de hypothetische vraag: “Mocht je de moord op JFK kunnen verijdelen, zou je het doen?”

Het getuigt van gigantische cojones van Stephen King om zich te buigen over tijdreizen want zoals vele schrijvers voor hem al hebben gemerkt: paradoxen of gaten in het verhaal loeren om de hoek. Maar meneer King is koning te eigen rijk, hij verzint de spelregels, dus bij het lezen van de eerste letter ben je volledig ondergedompeld in zijn door letters opgetrokken wereldje! Waarin hij op ingenieuze wijze al direct komaf maakt met mogelijke onzuiverheden in zijn tijdsprongen.

Let me explain it to you: Je kan niet kiezen waar je naartoe reist, je reist altijd naar dezelfde plaats in hetzelfde tijdperk. In ons geval een zwoele zomeravond in Maine, in het jaar 1958. Iedere keer als je van het heden naar dat tijdstip reist, is het een reset. Alles is terug zoals het hoort te zijn. Maar zoiets heeft zijn gevolgen. Ik zal niet te veel verklappen maar King heeft een intrigerende verklaring voor die resets bedacht, wat een potentieel luik creëert voor een nieuw verhaal.

The target: Lee Harvey Oswald

Ons verhaal draait rond Jake Eppings, een leraar Engels die via zijn goeie vriend Al weet krijgt van de poort naar het tijdperk van Koude Oorlogen, The Beach Boys en mensen die daddy-o hip vinden. Hij wilt de wereld veranderen maar in 1958 gebeuren er geen noemenswaardige life-changing evenementen. Al besluit om de moord van JFK te verijdelen maar slaagt er niet in, het verleden werkt absoluut tegen en wilt niet veranderd worden. Wanneer Al sterft aan longkanker neemt Jake de ridderlijke taak over om Oswald te weerhouden van JFK een kogel door de hersenpan te jagen. Maar dat betekent 5j leven in het verleden aangezien die aanslag pas gebeurt op 22 november 1963.

Meer dan science-fiction is 11-22-1963 een roman. Een behoorlijk unieke en geniaal geschreven boy-meets-girl roman. Er zitten passages tussen die ik keihard wou kruiden met actiescénes, maar eens ik het verhaal uitgelezen had wist ik dat ook die delen essentieel waren aan het verhaal. All I can say is, Stephen King, you did it again.

Well done, sir!

 

PS: Een King-fan wees me erop dat de auteur al verwees naar dit boek nog voor deze uitgebracht werd. Voor de kenners het volgende weetje: in het 5e boek uit de Dark Tower-reeks ontmoet het hoofdpersonage een priester ( die jullie kennen van Salem’s Lot ). Tijdens hun gesprek laat de priester vallen: “Stel je voor dat je kan terugkeren en de moord op JFK tegenhouden”. Ongetwijfeld een dikke knipoog naar dit boek. De vraag is dan natuurlijk: welke hints zitten er in dit verhaal naar volgende boeken?

 

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties