Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De sluimerende liefde tussen Zack Snyder en Frank Miller

Begin maart was regisseur Zack Snyder te gast in de podcast van Joe Rogan. Deze interviews duren altijd vrij lang en met een lengte van ruim 2 uur was dit gesprek zeker geen uitzondering. Het is te begrijpen dat niet iedereen zin heeft om zich aan zo’n episch luisteravontuur te wagen.

Snyder was daar vooral om de tweede Rebel Moon-film op Netflix te promoten. De ironie wilde dat hij vooral een goede pitch deed voor de R-rated versie die in de zomer verschijnt en het voor de rest over comicverfilmingen ging (en bodybuilding..). Daar werden best wat aardige dingen gezegd.

Even een kleine controverse

Dat het voor veel mensen een opgave is om een lang interview te beluisteren, blijkt trouwens uit de kleine controverse die ontstond door een uitspraak die Zack Snyder gedaan zou hebben. Hij claimde dat meer mensen naar zijn Rebel Moon hebben gekeken dan naar Barbie. Mensen interpreteerden dat als een aanval op Barbie.

De feitelijke uitspraak is een stuk genuanceerder. Snyder is onder de indruk van de ‘machine’ die Netflix heeft gebouwd. Hij zegt dat zijn films toegankelijker zijn dan menig blockbuster. Wanneer je zijn Netflix-views voor Rebel Moon afzet tegen de opbrengst van Barbie in de bioscopen, dan hebben meer mensen wereldwijd zijn film gezien en heeft de film meer opgebracht.

Het zegt verder niks negatiefs over Barbie. Het laat wel zien dat de filmmaker soms wat ongenuanceerd is.

Tellen tot 300

In 2023 was het 25 jaar geleden dat de comic 300 verscheen bij Dark Horse. Dit was Frank Millers interpretatie van de Slag bij Thermopylae. De klassieke veldslag uit de Griekse geschiedenis waarin een klein leger de invasie van de Perzen genoeg vertraagde om uiteindelijk te winnen. Hoewel er een jubileumspecial was aangekondigd, lijkt dit jubileum in stilte voorbij te zijn gegaan. Voor Zack Snyder was deze comic echter een van de eerste verfilmingen die hij wilde doen nadat hij zijn pet als reclamefilmer verving door die van de serieuze filmmaker.

Samen met de Sin City-film zou 300 even een korte periode inluiden waarin de naam Frank Miller model zou staan voor bijzonder stylistisch geschoten films. Iets wat Miller later helaas zelf teniet zou doen met de verfilming van The Spirit.

zack snyder
©Warner Bros

Tussen neus en lippen door vertelt Snyder dat er gesproken is met Frank Miller voor het maken van een Netflix-serie van 300. De verfilming was behoorlijk trouw aan de comic en veel critici hadden indertijd moeite met de bijzin waarin de Atheners werden geduid als knapenschenders. Dat was niet helemaal historisch verantwoord, waarmee ze geheel voorbij gingen aan Millers intentie maar dat terzijde. In een eventuele tv-serie zou er meer ruimte zijn om te verkennen hoe de oude Grieken omgingen met de herenliefde en wat dit betekende voor Sparta.

Zack Snyders heilige graal ?

De laatste jaren heeft Zack Snyder vooral bekendheid opgebouwd als de drijvende kracht achter het DCEU, het filmuniversum van Warner Bros met de helden van DC Comics dat wisselend succes kende. Wie denkt dat hij na deze zware periode is uitgekeken op de comicverfilming vergist zich.

Zijn heilige graal is The Dark Knight Returns. De klassieke comic wederom van Frank Miller uit 1986, die in feite gaat over vergankelijkheid en nalatenschap. De regisseur geeft ruiterlijk toe dat Batman vs Superman veel stal uit deze comic. Dat is echt een van Snyders favoriete comics en aangezien hij al eerder met Watchmen een andere klassieker uit 1986 verfilmde, zou dat voor hem de cirkel rondmaken.

Rebel Moon: Part 2 — The Scargiver is vanaf 19 aprl te zien op Netflix.

Meer lezen?

Zack Snyders Justice League review: het wachten waard

Frank Miller start zijn eigen uitgeverij

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels