Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Frank Miller start zijn eigen uitgeverij genaamd Frank Miller Presents

Tijdens de Fan Expo van april 2022 maakte Frank Miller bekend dat hij zijn eigen uitgeverij gaat beginnen. Niemand minder dan de gewezen hoofdredacteur van DC Comics, Dan DiDio, zal Miller helpen met het runnen van deze onderneming die de naam Frank Miller Presents (FMP) zal dragen. Deze uitgeverij zal deels worden gefinancierd door Spice DAO die NFT’s van het werk willen maken.

Met deze uitgeverij wil Frank Miller een soort broederschap van stripmakers creëren die de kneepjes van het vak van hem zullen leren. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn eigen leermeester Neal Adams die eerder dit jaar overleed. Adams deed in de jaren zeventig en tachtig hetzelfde in zijn Continuity Studios waar veel Amerikaanse stripmakers het vak leerden. Miller is van mening dat veel van deze typische vaardigheden van het stripvak langzaam maar zeker een beetje in de vergetelheid raken. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het werk.

Er worden natuurlijk ook strips gemaakt want een mens kan immers niet van de lucht leven. Wie de previews van de maand september gezien heeft, weet dat FMP hier zijn eerste titels aankondigt. Welke titels zijn het en wat kunnen we meer verwachten?

Het Frank Miller Presents-aanbod

  • Ancient Enemies door Dan DiDio & Danilo Beyruth
  • Sin City 1858 door Frank Miller
  • Sin City in Color door Frank Miller & Milo Manara
  • Pandora geschreven door Anthony Maranville en Chris Silvestri met tekenwerk van Emma Kubert. Het idee is van Frank Miller.
  • Ronin Book Two door Frank Miller en Phillip Tan

De eerste twee titels die je inmiddels kunt bestellen is de eerste issue van Ronin Book Two, een vervolg op Ronin, en het eerste deel van Ancient Enemies, een gloednieuwe titel die draait om een oorlog tussen twee buitenaardse rassen die de aarde bereikt. De nasleep van dat conflict zou het begin moeten zijn van een nieuw soort wezens met bepaalde gaven.

Frank Miller Presents
©Frank Miller Presents

Het oude werk

Hoe zit het met zijn oude werk? Een groot deel van het eigen werk van Frank Miller wordt uitgegeven door Dark Horse. Mocht jij een van de lezers zijn die in het voorbije jaar de herdrukken van Sin City heeft opgepikt met het nieuwe coverontwerp, dan kun je rustig blijven ademen, lieve lezer. Dit werk zal bij Dark Horse blijven. De nieuwe Sin City-series komen onder de vlag van Frank Miller Presents.

Hetzelfde geldt voor de Martha Washington-cyclus die Miller samen met Dave Gibbons maakte. En idem voor Millers eigen 300 en Xerxes.

Frank Millers Holy Terror werd uitgegeven door Legendary, de gelijknamige comicstak van de filmstudio. Dit werk is nog wel te krijgen maar zal waarschijnlijk verdwijnen wanneer Legendary Entertainment de stekker uit deze comicstak trekt. De belangrijkste reden is dat het werk toen het verscheen in 2011 nogal controversieel was en Miller inmiddels afstand heeft genomen van dit album.

En de superhelden?

Frank Miller heeft de laatste decennia goed geprofiteerd van de naam die hij zelf heeft opgebouwd. Hierdoor kon hij stevige financiële eisen stellen waar alleen DC Comics aan kon en wilde voldoen. In 2021 liet hij zich interviewen door kunstenaar David Cho en gaf hij aan dat de deur naar Marvel in principe dicht is. Al kondigde Marvel recent wel een variantcover voor de Fantastic Four aan van zijn hand.

Frank Miller sloot enkele jaren geleden een deal met DC Comics om vijf titels te maken. De volgende titels verschenen: The Dark Knight III: The Master Race, The Dark Knight Returns: The Last Crusade, Superman: Year One en Dark Knight Returns: The Golden Child. De laatste titel is een prequel voor zijn laatste titel die we rustig de vierde Dark Knight Returns mogen noemen. Deze zal Frank Miller weer praktisch zelf maken. De hoofdrol is weggelegd voor Carrie Kelley die de mantel van Batman op zich zal nemen.

Er breken interessante tijden aan.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels