Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De familie die te veel wist review: heerlijk absurd

De familie die teveel wist is het nieuwe album van Berend J Vonk. Deze cartoonist publiceert in kranten, bladen en maakt sporadisch een stripalbum waar vooral een klein cultpubliek door is gecharmeerd. Vonk is een tekenaars-tekenaar en kent in een Nederlandse stripprominent als Jean Marc van Tol een van zijn meest vocale fans. Laten we eens zien of daar verandering in kan komen.

Nederland heeft als stripland altijd in de schaduw gestaan van België. Er is slechts een klein decennium geweest toen daar even verandering in kwam: de jaren zeventig. In dat decennium maakte de typische Amerikaanse beweging van de underground comics de oversteek naar Europa en streken ze in figuurlijke zin neer in Amsterdam.

Deze beweging bestond uit tekenaars die voor hun plezier tekenden en allerlei onderwerpen in hun strips verwerkten die je in deze dagen nooit terugzag. Seks, drugs, maar ook politiek bewustzijn. Berend was een beetje een nakomertje van deze beweging toen hij begin jaren tachtig debuteerde met Pastorale 83.

Anno nu publiceert de tekenaar regelmatig in het blad Zone 5300.

De familie die te veel wist
©Sherpa / Zone 5300

De kolder van deze stripfamilie

Vonk is dus geen typisch Nederlandse stripmaker. De meeste populaire Nederlandse gagstrips draaien om grappen die soms op het randje zijn en er af en toe overheen gaan. Denk bijvoorbeeld aan Gerrit de Jagers Familie Doorzon of Dirk-Jan van Mark Retera.

De familie die te veel wist is niet zo’n album. Het bevat een collectie van gags en korte verhalen. Er zitten heerlijke absurde grappen in zoals de grappen waarin Vonks personage Betonnen Vriend weer opdraaft of het tragikomische De mevrouw in de Vijver, dat langer in je hoofd blijft dwalen dan je zou willen.

Wat vooral opvalt, is het kleurgebruik van Berend Vonk. De wijze waarop hij kleur inzet in zijn verhalen is anders dan je gewend bent, maar het werkt wel. Zie bijvoorbeeld de wijze waarop de achterzijde van dit album is ingekleurd. Het is anders maar het werkt.

Dit album is gemaakt door een Nederlander maar leest eigenlijk als een Belgisch album. De quote van Kim Duchateau op de achterzijde spreekt boekdelen. Vonk is een geestverwant van deze Belgische absurdist maar vooral zijn eigen man.

De familie die teveel wist verscheen op 16 februari bij Sherpa.

Koop dit album bij bol.com en steun deze website.

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

4/5
Total Score

Raak

  • Prachtig kleurgebruik
  • Een goede mix van absurde grappen en drama

Braak

  • Niet voor iedereen
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels