Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hoempa pa integraal review: die andere van Goscinny en Uderzo

Het succes van Goscinny en Uderzo leek met de komst van Asterix in 1959 uit de lucht te vallen. Veel mensen wisten niet dat beide heren al sinds 1951 diverse keren met elkaar hadden samengewerkt. Een van die eerdere titels, en waarschijnlijk de beste, was natuurlijk Hoempa pa.


Schrijver: René Goscinny
Tekenaar:
Albert Uderzo
Uitgever: Editions Albert.Rene/Ballon
Aantal pagina’s: 192
Prijs: €24,95 (BE) , €25,65 (NL)
Verschijningsdatum: 2 april 2019

We gaan terug naar de 18e eeuw toen een deel van Amerika nog in bezit was van Frankrijk. Het galjoen De Arrogant nadert de Amerikaanse kust. Aan boord bevind zich de jonge jonker Hubert van Bladerdeeg, voor wie dit een eerste reis is. Hier hoopt hij zich te bewijzen. De verhalen van zijn meerderen over de wilde Indianen gaan bij hem het ene oor in en het andere oor uit.

© Ballon Comics

Tijdens een eerste wandeling komt Hubert oog in oog te staan met Hoempa Pa, de dapperste van de Sjavassjava-stam. De Indiaan overmeestert onze Hubert maar wanneer hij diens scalp wil stelen, ontdekt hij dat de Fransman twee scalpen heeft! (Oké, het is zijn pruik…) Het levert hem wel de bijnaam Dubbele Scalp op.
Ze zijn aanvankelijk rivalen, maar worden al snel vrienden wanneer blijkt dat Hoempa Pa’s stamgenoten het niet zo nauw nemen met de uitkomst van een van hun eigen gebruiken.

Deze puike integrale bevat alle verhalen die Uderzo en Goscinny ooit hebben gemaakt van deze strip. Je mag het niet een op een vergelijken met Asterix. Dat is een strip die wat steviger in elkaar zit dan Hoempa pa. In Asterix is er meer dan alleen een plot. Daar wordt ook de echte wereld van dat moment subtiel bespot door middel van sublieme satire. Hoempa Pa is wat meer slapstick zonder een verder doel.

© Ballon Comics

Is het daarmee een slechte strip? Nee, integendeel. Je ziet in de scripts van Goscinny al veel elementen terugkomen die later ook in Asterix verschijnen. Zo is Hoempa pa hier de domme kracht die fysiek een stuk manser is dan de iele Hubert. Er drijft een boot met piraten rond. En natuurlijk doet de setting van een bezet Amerika ook denken aan de situatie van een klein Gallisch dorpje.

Uderzo leeft zich uit met goede visuele humor. Het is duidelijk dat hij goed heeft gekeken naar de grote Amerikaanse animators uit die tijd en natuurlijk Mad Magazine. Dat doldwaze is zijn tekenwerk later kwijtgeraakt.

Hoempa pa is uiteindelijk gewoon een vermakelijke strip die een beetje liefhebber in huis moet hebben. En je kunt hem niet in een beter formaat vinden dan in deze integrale.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels