Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Schitterende Schat zet Vlaams striperfgoed in de kijker

Een opmerkelijke, nieuwe expo is neergestreken in Turnhout, de Vlaamse stripstad bij uitstek. In Woning Schellekens kan je dankzij Stripgids namelijk van 6 oktober tot 25 november elk weekend enkele opmerkelijke originele tekeningen en stripplaten bewonderen op de expo De Schitterende Schat.

De oudste Vlaamse strip en de sigaren van… Jommeke?

Wist je dat Jommeke (ja, die met z’n strooien dakje) bij zijn eerste publieke optreden geen oude dametjes hielp oversteken? In plaats daarvan stak hij een sigaar op terwijl hij de paters van ‘t Parochieblad begon uit te leggen dat hij wel wat plezante avonturen voor hun blad zou beleven, nadat de tekenaar tenminste eerst een paar flessen sterkedrank soldaat gemaakt had. Of wist je dat Adhemar, het geniale zoontje van stripheld en dagbladverschijnsel Nero, zijn eigen naam koos? Beide cruciale momenten hebben hun stempel gedrukt op de Belgische stripgeschiedenis, en op de expo De Schitterende Schat kan je de originele platen van Jef Nys en Marc Sleen ervan bewonderen.

De woning van de Turnhoutse architect Jozef Schellekens -op zichzelf al een bezoekje waard- huisvest deze en nog andere heuse stripschatten. De absolute blikvanger van de expo zijn de originele platen van het 32-pagina’s tellende mannekensblad Mary Stuart. Deze prenten, die hun lezers over het leven en het bloederige einde van Maria Stuart van Schotland vertellen, dateren uit 1909 en zouden weleens de oudste strip van Vlaanderen kunnen zijn. Dat zulke prenten nog steeds in een absolute topconditie verkeren, mag een klein wonder heten.

Opvallend: van al deze stripschatten behoort slechts een enkele plaat toe aan VZW Stripgids. Dat is de cover van De Leeuw van Vlaanderen van Bob De Moor. De andere stukken komen allemaal uit de privécollecties van Kempense verzamelaars. Het toont nog maar eens aan hoezeer het Vlaamse striperfgoed versplinterd en verspreid is geraakt doorheen de loop der jaren. Het zal dan ook niet verbazen dat De Schitterende Schat tevens ook past in de context van het onderzoek dat Evelien Verschueren voert in opdracht van Strip Turnhout en de Vlaamse gemeenschap. Daarbij probeert zij het Vlaamse striperfgoed in kaart te brengen.

Praktische info

Je kan De Schitterende Schat elk weekend van 6 oktober tot 25 november van 13u00 tot 17u00 bezoeken in Woning Schellekens. De oude architectenwoning is gelegen te Steenweg op Mol 66, 2500 Turnhout. Op 19 oktober neemt Stripgids met De Schitterende Schat ook deel aan De Nacht van het Kempens Erfgoed 2018 . Die avond kan je de expo bezoeken van 19u00 tot 23u00. Huis Schellekens krijgt dan ook bezoek van Gie Campo en Lukas Dedoncker, die er respectievelijk cartoons en karikaturen zullen tekenen en Kim Duchateau, ooit zelf winnaar van de Bronzen Adhemar, die komt signeren. Peter Van Hooydonck, oprichter van het Vlaams Stripcentrum en bekend als stripexpert in het VTM-programma Rijker dan je denkt, zal bovendien ook aanwezig zijn om stripalbums en -tekeningen te schatten.

Ⓒ Woning Schellekens
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels