Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Herontdekt Marvel Comics haar verleden?

In 2019 viert Marvel Comics haar tachtig jarig bestaan. Een van de manieren waarop de uitgever haar jubileum viert, is met een serie comics waarin ze oude creatieve teams uitnodigen om nog één keer te spelen met Marvels speeltjes ten tijde van de runs waarmee ze hun naam maakten.

Zo verscheen begin dit jaar bijvoorbeeld een speciale editie van The Incredible Hulk, waarin scenarist Peter David en tekenaar Dale Keown weer bij elkaar kwamen om een verhaal te vertellen dat zich afspeelde in de tijd dat David zijn The Incredible Hulk schreef.

loki unleashed shotje
© Marvel Comics

En in september werden daar New Mutants: War Children en The Avengers: Loki Unleashed  nog eens aan toegevoegd. Voor deze comics keerden tekenaar Bill Sienkiewicz, schrijvers Chris Claremont en Roger Stern terug naar de jaren tachtig om nog eens hun oude hits te spelen.

Hoe goed scoren deze retro comics?

De eerder genoemde one-shot van The Incredible Hulk vloog ruim 55.000 keer over de toonbank. Van New Mutants: War Children werden 31.000 exemplaren verkocht en van Loki Unleashed zo’n 18.000. Het is moeilijk om in te schatten of dit mensen zijn die eenmalig weer eens iets van dit creatieve team wilden lezen, of dat we hier te maken hebben met een nieuw publiek dat ook structureel bij zo’n reeks zou willen aanhaken.

Wat dat betreft was Symbiote Spider-Man een interessant experiment. In april 2019 trommelde Marvel Peter David (daar heb je hem weer) op om samen met tekenaars Iban Coello en Greg Land een miniserie te maken die zich afspeelde in de periode dat Spidey voor het eerst het zwarte pak droeg.

Dit pak nam hij mee tijdens de Secret Wars . Het allereerste serieuze comic event waarin een groep helden en schurken  door een kosmische entiteit genaamd The Beyonder naar een planeet werden getransporteerd om daar een robbertje te knokken.

In de inmiddels klassieke issue Amazing Spider-Man 258 ontdekte Peter Parker dat dit nieuwe kostuum een levend wezen was wat zijn lichaam wilde overnemen. Dit kostuum zou uiteindelijk samengaan met de gewezen journalist Eddie Brock en uitgroeien tot Venom.

© Marvel Comics

De miniserie Symbiote Spider-Man speelt zich precies af tussen Spider-Mans terugkomst en het moment dat de waarheid boven water kwam. En het publiek had interesse. De eerste issue opende met een spectaculaire 165.000 verkochte exemplaren en van het vijfde nummer vonden er nog een solide 40.000 stuks hun weg naar de huizen van enthousiaste lezers.

Durft Marvel Comics het aan?

Er is een publiek dat interesse heeft in verhalen die spelen in het rijke verleden van Marvel . Als je de reacties op sociale media mag geloven, spreekt het veel oudere lezers oprecht aan. Het zijn verhalen van helden die ze kennen, in tijdperken waar ze van hielden.

Lezers reageerden niet altijd even enthousiast op veranderingen.

In voorbije jaren had Marvel nog weleens de neiging om het kind met het badwater weg te gooien. Een personage vervangen door een ander leverde soms best goede verhalen op, zoals de vervanging van Thor door een vrouwelijke Thor. Maar veel vaker werd het experiment vrij rap teruggedraaid, omdat lezers niet alleen via sociale media maar ook via de portemonnee hun ongenoegen uitten.

Als Coca-Cola met een nieuwe smaak komt, dan zetten ze ook niet de productie van hun originele cola stop. Hopelijk leert Marvel hiervan en gaan ze nu ook toespelen op hun oudere lezers. Want daar word de uitgever uiteindelijk alleen maar beter van.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels