Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Destroyer of Worlds facehugger

Alien RPG Destroyer of Worlds review: wat een marinier lijden kan

Pulse rifles spuwen hun dodelijke lading. Granaten exploderen, modder, scherven en lichaamsdelen vliegen in het rond. Badend in het zweet word je wakker op het schip. De laatste missie was er eentje die je bijna het leven kostte. Alles wat hierna komt in Destroyer of Worlds kan alleen maar een verademing zijn.

Spelontwerp: Andrew E.C Gaska
Uitgever: Fria Ligan (Free League Publishing)
Aantal spelers: 2- ?
Leeftijd: 12
Speelduur: one shots of meerdere sessies

Reviewcopy gekregen via uitgever

Rollenspel: een kleine introductie

Een rollenspel is een vrij breed begrip maar het gemakkelijkst uit te leggen als “een interactief theater” waarbij 2 of meer spelers zich nestelen rond een tafel, in een zetel, in het park of waar men maar wil om samen een verhaal te beleven. Een van de spelers is een spelmeester die alles in de wereld beheert, van hoe de wachter aan de deur reageert tot diepe gesprekken met een geliefde. De rest van de spelers kruipt in de huid van een personage uit de wereld.

Rollenspellen kunnen gaan van diepe donkere mysteries onderzoeken tot schatten jagen of ruimtevaart overleven. Een groep spreekt meestal af welk soort spel ze willen spelen. Sommigen hebben liever iets speltechnisch intensief met veel regels, anderen zijn voorstander van drama en houden het systeem beperkt tot een enkele dobbelsteen die gerold wordt.

Allen hebben ze gemeenschappelijk dat er bepaalde waarden afgesproken zijn voor personages om zo de wereld te kunnen kaderen. Kan je over die muur springen? Is die wachter te overmeesteren? Het zorgt voor een faire afhandeling van een situatie. Rollenspelen geven een unieke spelervaring die je toelaat om gaandeweg door veel avonturen een mooi verhaal te bouwen.

Wil je meer weten? Lees dan zeker onze grote introductie.

Alien the Roleplaying Game is een goed voorbeeld van hoe sfeer een spel verheft of doet breken. Veel rollenspellen hebben prachtige verhalen en werelden maar komen tekort op hun spelsysteem dat de wereld moet voorstellen. Een van de zaken hoe Alien the Roleplaying Game dit aanpakt is door hun innovatieve dobbelsteensysteem gebaseerd op de award-winnende Year Zero Engine.

Alright Sweethearts, You Heard the Man and You Know the Drill!

Destroyer of Worlds is het eerste alleenstaande avontuur dat uitgebracht wordt in de Alien RPG-franchise. Het maakt deel uit van de Draconis Strain Saga die over 3 grote cinematic adventures loopt. Het eerste deel hiervan kan je beleven in het avontuur van de starterset in Chariot of the Gods.

Een Alien RPG-avontuur speelt zich af in 3 grote hoofdstukken net zoals een film om het zo cinematisch mogelijk te houden. Dat avontuur maakt dan deel uit van een grote trilogie. Je kan natuurlijk elk avontuur ook als alleenstaand deel spelen als je dat wenst of inpassen in je eigen setting. Als je nog even een opfrissing wil, kan je onze review nalezen van de Alien RPG.

©Free League Publishing

We’re on an Express Elevator to Hell, Goin’ Down!

Meng een populatie van de kolonie die niet zo tevreden is met heel de situatie en op rebelleren staat en de toon is vlug gezet.

Destroyer of Worlds begint dan ook met de opening van een simpele opdracht. Een inkomende vloot van vijandige schepen gaat de maan van Ariarcus binnenvallen. De Colonial Marines zijn zwaar onderbemand en een algemeen evacuatiebevel is gegeven. Probleem hierbij is dat er 4 deserteurs zijn die in de verwarring ontsnapt zijn en het is aan de marines om ze terug te halen. Meng daarbij een populatie van de kolonie die niet zo tevreden is met heel de situatie en op rebelleren staat en de toon is vlug gezet. Maar net zoals alles in het Alien RPG-universum zijn de achterliggende motivaties meestal wat de helden de das probeert om te doen.

©Free League Publishing

De 3 acts van Destroyer of Worlds hebben, naar goede gewoonte van de Alien RPG-reeks, veel informatie ter beschikking. Spelers moeten intimideren, onderzoeken, pulse rifles laten knallen en proberen te overleven in de chaos die rond hen heerst.

What The Hell Are We Supposed To Use, Man?

De doos van Destroyer of Worlds zit weer barstensvol met spelmateriaal. Hoewel je dit kan spelen zonder het Alien RPG-core boek, is deze toch aangeraden voor optimaal spelplezier. Gelukkig is alle relevante informatie ook in het kort vermeld zodat je deze vlug bij de hand hebt.

©Free League Publishing

Wat zit er dan zoals in de Destroyer of Worlds doos?

  • 88 pagina’s tellend scenarioboek.
  • Een dubbele kaart van de Ariaricus colony and het interieur van Fort Nebraska.
  • Een assortiment aan spelersinfo voor tijdens het avontuur
  • 7 character sheets
  • Kaarten voor persoonlijke agenda’s, personages, wapens en ander materiaal
Destroyer of Worlds inhoud
©Free League Publishing

De sfeer van de films en de mono-groene feel die de wereld zo mooi en gruwelijk uitbeelden, zijn weer alomtegenwoordig.

Alles is van topkwaliteit en gaat met zorg lang meegaan. De sfeer van de films en de mono-groene feel die de wereld zo mooi en gruwelijk uitbeelden, zijn weer alomtegenwoordig.

Het is een plezier om het boek te lezen, door de kaarten te pluizen of de gigantische mappen op je tafel te leggen en alles af te speuren. Alleen de character sheets zijn op fijn glanzend papier geprint en minder stevig dan de rest van de inhoud.

Destroyer of worlds Map
©Free League Publishing

Yo! Stop Your Grinnin’ and Drop Your Linen!

De actie in Destroyer of Worlds is onstopbaar.

De actie in Destroyer of Worlds is onstopbaar. Spelers worden van het ene event naar het andere gesmeten. Het geeft een adrenalinerush van jewelste maar soms is het ook nét iets te veel. Het zal aan de MU-TH-ER (spelmeester) zijn om te beslissen wat er gebruikt wordt om in het verhaal af en toe een pauze in te lassen. Net zoals de Aliens-film is Destroyer of Worlds een volledige versnelling hoger dan het voorgaande verhaal.

Soms lijkt het er wel op alsof Destroyer of Worlds 2 of 3 verhalen in 1 is en dit zal voor beginnende MU-TH-ER’s wat teveel worden. Een ervaren verhalenverteller gaat daarentegen van dit avontuur een weergaloze thrillride kunnen maken.

Maar waar zijn de aliens in Destroyer of Worlds? Wel deze zijn natuurlijk aanwezig maar niet zoals je dat zou verwachten. Dat maakt de horror en verrassing dan ook leuker eenmaal die er aankomen. Dus wees op je hoede want achter elke hoek kan een dodelijke aanvaring aanwezig zijn!

Alien Destroyer of Worlds
©Free League Publishing

I Say We Take Off. Nuke the Site from Orbit. It’s the Only Way to Be Sure.

Destroyer of Worlds is als eerste standalone box met een cinematisch avontuur een mooie aanwinst aan de verzameling van de Alien-fanaat.

Destroyer of Worlds is als eerste standalone box met een cinematisch avontuur een mooie aanwinst voor de verzameling van de Alien-fanaat. Het zit vol met goede ideeën maar dit avontuur zal meer afweging vergen van de MU-TH-ER om zijn spelgroep de beste ervaring te geven.

Mogelijk had dit beter tot zijn recht gekomen als 2 aparte producten maar het blijft ondanks enkele pijnpunten een superervaring.

©Free League Publishing

Geïnteresseerd in meer tabletop RPG’s van Free League Publishing?

Lees hier al onze artikels.

Alien RPG: Destroyer of Worlds verandert een kalme avond in een dodelijke jacht

Destroyer of Worlds
5 5 0 1
Net zoals altijd levert Free League Publishing een fantastisch stukje wereld in een doos af. De kaarten, mappen en boeken die deel maken van Destroyer of Worlds smijten je zo in het leven van arme Colonial Marines die gewoon hun job willen doen. Het pakket heeft alles om een volledig verhaal te brengen dat alleen maar naar meer smaakt.
Net zoals altijd levert Free League Publishing een fantastisch stukje wereld in een doos af. De kaarten, mappen en boeken die deel maken van Destroyer of Worlds smijten je zo in het leven van arme Colonial Marines die gewoon hun job willen doen. Het pakket heeft alles om een volledig verhaal te brengen dat alleen maar naar meer smaakt.
5/5
Total Score

Raak

  • Super Alien-sfeer
  • Stukje wereld in een doos dat je alleen maar naar meer doet smachten

Braak

  • Niet voor onervaren spelmeesters
  • Constante thrillride zonder ademhalen
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels