Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Dungeons and dragons

Introductie tot tabletop roleplaying #1: starten met Dungeons & Dragons

Tabletop roleplaying-games staan al enkele decennia lang bekend als het ultieme bewijs van je geek-cred. Nu Disney de eigenaar is van de meeste nerdy personages die bedacht zijn op onze planeet, en zowat elk gezin een console naast de televisie geplant heeft, zijn geeky interesses populairder dan ooit. Tabletop roleplaying wordt al sinds de jaren ‘70 gebruikt in popcultuur en zelfs bij mensen die het nog nooit gespeeld hebben is het concept wel bekend. Een recent voorbeeld is Stranger Things. De serie heeft al verschillende vriendengroepen aangezet tot het spelen van Dungeons & Dragons.

Dungeons and dragons

Al snel heb ik geleerd dat spelers met ideeën zullen afkomen die je nooit verwacht had.

Dungeons & Dragons zal voor de gemiddelde geek geen wereldvreemd begrip zijn. Sinds de jaren ‘70 staat de naam synoniem met de grootste fanatiekelingen die (volledig terecht) hun zaterdagavond liever rond een tafel met vrienden spenderen dan te staan dansen in een stampvol café met zweterige tieners.

Voor de gemiddelde mens lijkt het toch nog iets vreemds, met dobbelstenen werpen en doen alsof je een wijze magiër bent die tracht de gigantische stalen eenhoorn te verslaan die je dungeon master die avond verzonnen heeft. Het is ook niet zo simpel als gewoon rond een tafel gaan zitten en werpen tot Unitron3000 het eindelijk opgeeft. Er komt veel bij kijken. Papieren, boeken, wiskunde, sociale interactie, zelf je fantasie gebruiken. En hoe begin je er zelfs aan?

In deze reeks artikels tracht ik jou op weg te helpen van een leek in de wereld van tabletop tot een persoon die volledig klaar is om de rol van speler of dungeon master tot zich te nemen. Ter illustratie zullen alle voorbeelden over Dungeons & Dragons gaan, maar elke tabletop-game kan dienen zolang jij het wilt spelen.

We beginnen onze kijk naar tabletop met de Starter Set van Dungeons & Dragons. Andere tabletops zoals Star Wars, Shadowrun en Pathfinder hebben ook Starter Sets die even geschikt zijn als deze.

Dungeons & Dragons Starter Set

Wanneer je de campaign beëindigt zal iedereen een veel beter idee hebben of het spel iets voor hen is.

De doos bevat een set dobbelstenen, een boek waarin de volledige campaign overlopen wordt, een regelboek voor de spelers en kant-en-klare character sheets.

Hier geeft het spel meteen voor elk wat wils. Lost Mine of Phandelver, het avontuur in de Starter Set, is het eerste verhaal dat ik uitgewerkt heb als dungeon master, en heeft mij meteen alles geleerd dat ik nodig heb om verder te gaan met de hobby. Zelf heb ik de fout gemaakt om alles té goed te willen uitwerken. Ik had een pad in gedachten dat mijn spelers zeker zouden volgen, en probeerde hen ook in die richting te sturen. Al snel heb ik geleerd dat je spelers constant met ideeën zullen afkomen die je nooit had kunnen voorspellen. Dat houdt het spel ook boeiend als dungeon master. Wanneer je niet weet wat er gaat gebeuren omdat je spelers een keuze maken die je zelf nooit verwacht had, moet je zelf ook constant met nieuwe ideeën afkomen om het spel draaiende te houden.

tabletop dungeons and dragons
Gebruik maken van miniaturen en een getekend speelveld kan de ervaring beter maken, maar zijn niet noodzakelijk.

Het regelboek leert je als speler de basis van het spel. Op de 32 pagina’s staat alles wat je moet weten om je eerste vijf levels door te komen in het verhaal van de Lost Mine. De vijf levels die je uit je Starter Set kunt halen zullen makkelijk verspreid liggen over vijf tot acht sessies van vier uren elk. Op het moment dat je de campaign beëindigt, zal iedereen rond de tafel een veel beter beeld hebben van wat Dungeons & Dragons nu exact is en of het wel effectief iets voor hen is. Vanaf daar is de stap om een Players Handbook of Dungeon Master Guide te kopen ook een pak minder intimiderend.

Een van de redenen dat de regels zo miniem kunnen gehouden worden in de Starter Set is ook het feit dat er kant-en-klare character sheets te vinden zijn in de doos. De vijf personages die daarin beschreven worden, zijn relevant voor het verhaal en geven spelers een goed idee van wat de opties zijn voor de klasses. Het neemt een van de meest intimiderende stappen van het starten aan D&D ook meteen weg. Een eigen character sheet maken is absoluut niet moeilijk, maar de eerste keer dat je zo’n blanco sheet voor je krijgt met een dik boek erbij en de woorden “maak je personage maar” weet je niet waar te beginnen. Eens je een paar uur gespeeld hebt als een personage uit de set zal je veel beter snappen hoe het spel in zijn werk gaat en waar elk aspect van je sheet voor dient.

D&d books
De drie essentiële boeken voor elke dungeon master.

Een tip is echter wel om, als er spelers zijn die liever een eigen personage willen maken, hen ook aan te moedigen om dat te doen. Het gevoel dat een personage “van jou” is, maakt je band met het spel veel sterker dan een personage dat door iemand anders gemaakt werd. De Starter Set-sheets bevatten ook instructies met wat de personages bijleren van level één tot vijf, wat erg makkelijk is maar ook sommige keuzes uit je handen neemt als speler.

Het laatste wat je nodig hebt om te spelen is een groep vrienden. De Starter Set geeft je een goed idee over hoeveel mensen je nodig hebt. Één dungeon master en vijf spelers is een ideaal aantal, maar het spel kan zeker gespeeld worden met meer of minder mensen. Een persoonlijke tip is wel om nooit met meer dan zes spelers te spelen. Hoe meer spelers, hoe langer elke speler moet wachten tot het opnieuw zijn of haar beurt zal zijn, en hoe moeilijker het wordt om de aandacht bij het spel te houden.

D&D group
Je weet nooit wie van je vrienden of kennissen interesse zou hebben om te spelen.

Spreek wat mensen in je vriendengroep aan en zoek een rustige locatie waar je de ruimte hebt om te spelen. Vier uur is een ideale tijdspanne voor een sessie, maar je kan zelf bepalen wat werkt.

Mensen die niet genoeg vrienden vinden die interesse hebben in het spel kunnen altijd een alternatief proberen. De meeste lokale bordspelwinkels hebben een ruimte voorzien voor tabletop roleplay-spellen waar zomaar iedereen kan komen spelen. Online zijn er groepen op sociale netwerken waar je andere spelers kan zoeken in je streek, en er zijn ook websites als Roll20 waar je volledig digitaal kan spelen en groepen vormen.

Starten met tabletop is makkelijker dan het ooit geweest is, en het zal je misschien verbazen hoeveel andere mensen je kent die ervoor open staan.

Dungeons and dragons
Als afsluiter nog wat heerlijk ’80s artwork.
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels