Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wanted review: nog niets aan coolheid verloren

In juli 2023 komt Mark Millar met Big Game. De eerste grote crossover van alle Millarworld-franchises! De grootste publiekstrekker is echter de terugkeer van Wesley Gibson en The Fox. De twee hoofdpersonen zijn 20 jaar ouder geworden en blazen hun partijtje mee tijdens dit event.

En als twee oude bekenden terugkeren, dan wordt het ook tijd voor een herdruk van deze bundel.

Ken je dat gevoel? Je neemt deel aan het leven zonder dat je het idee hebt dat het echt van jou is. Je kabbelt mee met de golven en hoewel het best goed gaat, heb je dat idee dat het toch iets meer moet zijn dan dit. Dat is exact het gevoel dat Wesley Gibson heeft.

Wesley eet elke dag hetzelfde broodje, heeft dezelfde kantoorbaan waar zijn bazin hem afzeikt en heeft een vriendin waarvan hij zeker weet dat ze vreemdgaat. Alles zal voor hem veranderen want wat Wesley niet weet, is dat zijn vader de grootste huurmoordenaar aller tijden is. Wanneer deze wordt vermoord, laat hij zijn vermogen na aan zijn zoon. Er is een voorwaarde aan verbonden. De oude vrienden van Wesley maken een man van hem.

Aan de hand van The Fox, een oude vriendin van zijn vader, wordt Wesley een wereld binnengeleid vol exces: geweld, seks, geld, andere dimensies. Deze wereld heeft het. Maar er is ook een duister randje. Sinds 1986 heeft deze wereld geen superhelden meer. En de superschurken hebben zich achter deze schermen verenigd in een organisatie genaamd The Fraternity. Zo balanceert deze wereld op een nauw koord.

Er doemen echter donkere wolken op die deze status quo bedreigen. En het heeft misschien ook wel wat van doen met de dood van Wesleys vader.

De connectie met DC Comics is geen toeval

Mark Millar was rond de eeuwwisseling doorgebroken bij DC Comics onder de vleugels van Grant Morrison en Warren Ellis. Millar was doorgebroken als schrijver van de populaire comic The Authority maar had zich bij DC onmogelijk gemaakt door de hoofdredacteur Paul Levitz een gebrek aan ruggengraat te verwijten. Hij kon niet anders dan naar Marvel Comics gaan omdat DC hem niet meer wilde hebben.

Veel comicmakers hebben bij beide uitgeverijen vaak wat ijzers in het vuur liggen. De laatste comic die van Millar bij DC Comics verscheen was Superman: Red Son. De miniserie waarin het verhaal wordt verteld van een Superman wiens schip in de Sovjet-Unie landde in plaats van de gele korenvelden van Kansas. Millar was dankzij het succes bij Marvel dan weliswaar in trek maar DC zette al zijn projecten stop.

wanted

Het was de bedoeling dat Wanted oorspronkelijk zou verschijnen bij DC Comics onder de naam The Secret Society of Supervillains. Een beetje stripliefhebber ziet waar de mosterd vandaan wordt gehaald. Wesley Gibson is Deadshot, the Fox is Catwoman, Fuckwit is Bizarro etc. Het is geen toeval.

Dat verklaart ook waarom je in de gelijknamige film bijna niets uit deze comic terugvond. Deze film wordt, los van de actie, vooral herinnerd vanwege de gastrol van Chris Pratt en het feit dat het de laatste semi-naaktscene van Angelina Jolie bevat.

Moet je Wanted hebben?

Wanted is het eerste serieuze werk van Mark Millar buiten de grote twee uitgeverijen. Natuurlijk is dit duidelijk gebaseerd op de personages van DC. Tegelijkertijd ademt het een bepaalde ongedwongenheid. Millar heeft hier vooral veel schik. Wanted is een zeer gewelddadige actiefilm op papier. Er zit zowaar een minieme boodschap in voor de lezer. Het leest veel minder als een formule dan zijn huidige werk.

Het eindige minpunt is het einde, dat iets te lang en vooral te onelegant wordt uitgesponnen. Het is zonde dat dit einde in deze nieuwe uitgave niet wordt herschreven.

Het tekenwerk van J.G. Jones is zeer fraai. Jones schildert niet alleen de covers maar hij is ook in staat om hele lekkere actie op het papier te zetten. Zijn stijl is realistisch zonder dat het neigt naar overdaad.

De bundel wordt afgemaakt met een kleine bijlage waarin allerlei extra covers en schetsen staan verwerkt. Het is een compleet pakket. Moet je Wanted hebben? Euh.. volmondig ja!

Wanted verscheen op 17 mei 2023 bij Image Comics

Koop Wanted bij bol.com en steun deze website

4/5
Total Score

Raak

  • Fraai, realistisch tekenwerk
  • Toffe superheldenactie op papier

Braak

  • Het einde is wat te lang uitgesmeerd
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels