Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De stille wederopstanding van Casanova

Na jaren wachten wordt er in Image Anthology #8 een klein verhaal van Casanova gepubliceerd. Kan de lang verwachte voortzetting van deze serie dan veraf zijn? Om het hoe en waarom van deze serie te doorgronden moeten we terug naar 2005.

Het begon met Warren Ellis

Het is altijd moeilijk geweest om nieuw fris werk aan de man te brengen in de Amerikaanse comicswereld. Lezers zijn eenkennig en als ze dat niet zijn, dan schrikken de relatief hoge prijzen van de single issues hen vaak af. Hier had schrijver Warren Ellis wat op gevonden. In een oud tijdschrift uit 1984 had hij een interview met Alan Moore gelezen. Moore beschreef daarin hoe comics belangrijk kunnen zijn voor mensen uit de werkende klasse. Je moet in wezen met een broekzak vol wisselgeld een stripwinkel binnen kunnen lopen en dan naar buiten kunnen gaan met een compleet verhaal.

Casanova

Ellis had hier een formaat voor bedacht. En om meteen het goede voorbeeld te geven, ging de schrijver samen met tekenaar Ben Templesmith een comic maken met als titel Fell. Deze comic werd uiteraard op deze wijze gemaakt: het zogenaamde Fell-formaat. Het werd door hem als volgt omschreven:

Further; each issue is a self-contained story. If you read them all, yeah, you’ll see ideas and relationships develop. But there’s nothing stopping anyone entering the series at any moment, understanding the set-up and getting a complete experience out of it. It’s no harder to walk in on than any episode of Law and Order.
Self-contained, as densely packed as Ben and I can manage, with extra reading material in the back, for a buck less than most books of its type.

De comics waren 24 pagina’s dik. Het verhaal is 17 pagina’s en werd aangevuld met 7 pagina’s met extra materiaal. De pagina’s zijn strak ingedeeld met 9 plaatjes zodat je erg veel verhaal krijgt. De prijs was $1.99.

Dit formaat werkte want Fell verkocht heel goed. Warren Ellis verspreidde het formaat onder zijn vrienden. Een van hen was Matt Fraction.

Maak kennis met Casanova

Samen met de Braziliaanse gebroeders Ba kwam Fraction met Casanova. Casanova is een 21ste-eeuwse James Bond overgoten met een sciencefictionsausje. Het verhaal van Casanova Quinn is een heerlijk mix van tijdreizen, dubbelgangers, reusachtige robots en dubbele bodems. Veel dubbele bodems.

Casanova Quinn is een freelance dief en vervreemd van zijn familie. Zijn vader Cornelius Quinn leid de wereldomvattende organisatie E.M.P.I.R.E. Deze club is het neusje van de zalm op het gebied van veiligheid en spionage. Casanova’s tweelingzus Zephyr is de topagente van deze organisatie. Helaas wordt ze tijdens een missie vermoord waardoor Casanova naar haar uitvaart afreist, waar hij natuurlijk ruzie krijgt met zijn vader.

Tijdens de begrafenis wordt er een apparaatje in de jaszak van Casanova gegooid. Dit apparaat zorgt ervoor dat hij wordt geteleporteerd naar het hoofdkwartier van Newman Xeno, eigenaar van W.A.S.T.E. Had deze schurk iets te maken met de dood van Zephyr? Hij hoeft er niet lang over na te denken want Zephyr leeft nog en de Casanova van deze tijdlijn is vermoord… Casanova is in een parallelle tijdlijn beland. Casanova kan natuurlijk moeite doen om terug te keren maar misschien biedt dit hem wel de kans op een nieuw leven?

Na een roerige reis langs Image, Marvel en wederom Image werd de serie om diverse redenen in 2017 op pauze gezet. De belangrijkste was dat het financieel niet haalbaar was om eraan door te blijven werken maar dat de gebroeders Ba op hun eigen tempo de comic zouden afwerken. In een regulier comicsformaat.

Het einde lijkt nu in zicht te zijn. Een van de coolste comics keert terug naar de stripwinkels.

Total
4
Shares
Gerelateerde artikels