Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

6 YouTube-tips voor comiclezers

Op YouTube wordt er elke dag voor letterlijk honderdduizenden uren aan video’s geplaatst. Veel van deze video’s gaan natuurlijk over comics. Geekster dook eens onder in de stroom van kanalen en wist er wat pareltjes uit te vissen.

Deze kanalen hebben één ding gemeen, ze doen een poging om je over comics te informeren. Soms recenseren ze ook weleens wat titels, maar informeren blijft de hoofdmoot. Dit zijn de zes YouTube-kanalen op maat gemaakt voor comiclezers:

Cartoonist Kayfabe

Jim Rugg en Ed Piskor zijn comicmakers van beroep. Toch vinden ze nog genoeg tijd om hun passie voor het beeldverhaal uit te kuren in een eigen YouTube-kanaal. Dit zou weleens het meest complete kanaal over comics kunnen zijn. Het bevat uitgebreide besprekingen annex analyses van comics en fanzines zoals Wizard Magazine. Er zijn process video’s te vinden waarin je tijdens het werk mee kunt kijken. En de interviews met collega’s, oh mijn God, die interviews… Zo goed!

Near Mint Condition

Ben je een fan van de gebundelde comic en de omnibus in het bijzonder? Deze mannen en vrouwen ook, en ze hebben dan ook dit kanaal aan deze vorm gewijd. Je vindt hier besprekingen van de nieuwste bundels. Soms ook previews van omnibussen die nog moeten verschijnen. En er worden ook tips gegeven over hoe je het beste met omnibussen om kunt gaan.

Comics Explained

Als je geen zin hebt om bergen oude comics te lezen om een verhaal of een personage te begrijpen, dan is dit het kanaal voor jou. Bijna elke denkbare verhaallijn of superheld wordt hier ontleed. Het enige nadeel is de lengte van veel video’s: lengtes van meer dan vier uur zijn geen uitzondering.

Michael Minneboo

In het dagelijks leven is Michael Minneboo een journalist gespecialiseerd in popcultuur. En hij schreef het boek Mijn vriend Spider-Man waarin hij in wezen het verhaal opschreef van zijn eigen fan-zijn van Spider-Man. Het is ook het verhaal van een generatie comicfans die opgroeide met de Nederlandstalige comics van Juniorpress (1979-2007).

Op zijn kanaal interviewt hij veel stripmakers uit Nederland en soms ook het buitenland. Ook bezoekt hij beurzen en signeersessies. Verder specialiseert Michael zich in de analyse van oude Nederlandstalige comics. Een feestje voor de eerder genoemde generatie fans (en nieuwsgierige nieuwkomers). Zie ook dit stuk over een andere Nederlandse comicvlogger.

Strip Panel Naked

Een interessant kanaal dat werd getipt door Geekstercollega Matti. De maker vult het kanaal met uitgebreide analyses van specifieke scène’s of platen uit strips. Soms wordt het goede onderzoek wat te veel onderuit gehaald doordat men gaat denken voor de comicmakers in kwestie. Maar als de video’s in vorm zijn en zich beperken tot de feiten, dan zijn ze erg goed. Het is ook leerzaam voor iedereen die geïnteresseerd is in visuele communicatie.

ComicTropes

Oké, deze man zou eigenlijk niet in deze lijst mogen staan. De moeite die hij steekt in zijn intro’s verdient respect. Meerdere malen lig je toch in een deuk wanneer je een film opent en de host betrapt tijdens een activiteit. Hiermee maakt hij zijn soms sterk gekleurde onderzoek meer dan goed.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels