Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Fantastic Four 35 review: de FF vieren hun 60ste verjaardag

[columns][column size=”2/4″]Tuurlijk is Dan Slott al een tijdje bezig met zijn run op The Fantastic Four. Het lopende verhaal wordt deels onderbroken vanwege een speciale gelegenheid. De 60ste verjaardag van the Fantastic Four. In augustus van dit jaar was het 60 jaar geleden dat de eerste issue van de FF van de persen rolde. Deze extra dikke comic is een serenade aan de feestvarkens.

[/column][column size=”2/4″]Schrijver: Dan Slott, Mark Waid
Tekenaar:John Romita Jr, Jason Loo, Paul Renaud
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 15 september 2021[/column][/columns]

Na de hectische gebeurtenissen in de vorige issue arriveren de FF in hun hoofdkwartier. Terwijl er driftig wordt nagedacht over het verhelpen van het euvel dat de Torch kwelt, dient een nieuw probleem zich aan. Een onbekend apparaat verschijnt uit het niets. Reed Richards herkent het niet.

Iemand die het wel weet, is de tijdreiziger Kang. Deze booswicht is met zijn evenknieën uit andere tijdlijnen in conclaaf over deze vreemde artefacten en hoe ze deze het beste te pakken kunnen krijgen of hebben gekregen. Iedere Kang vertelt het verhaal over hoe hij het artefact in zijn bezit kreeg en op welke manier de Fantastic Four werden gestopt. Elke Kang sloeg toe in een ander tijdvak waardoor deze comic een speciaal tintje krijgt.

Een hulde aan de jarige

Dan Slott heeft zo zijn sterke momenten als schrijver. Zijn debuut op deze titel was bijzonder sterk, maar devolueerde vrij snel daarna naar het gebruikelijke fabriekswerk. Deze comic is weer zo’n zeldzaam moment waarop hij laat zien dat er iets van klasse in hem schuilt.

©Marvel Comics

De fratsen van de diverse Kangs zijn een uitstekende manier om een sentimenteel tripje doorheen de geschiedenis van de FF te maken. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen cover die is getekend in de stijl van het tijdvak. Slott voelt aan wat de lezer verwacht en levert. Bij een jubileum hoort natuurlijk een terugblik op de hoogtepunten.

Wat het extra speciaal maakt, is dat John Romita Jr achter zijn tekentafel is gekropen om dit hoofdverhaal te tekenen. Als je het verhaal van Slott al de juiste sentimentele snaren vindt raken, dan word je nu helemaal gek. JR Jr is de laatste tekenaar met een directe link naar de eerste befaamde Marvel Bullpen waar 60 jaar geleden dit avontuur begon. Zijn vader is natuurlijk John Romita Sr. Er was geen betere kandidaat denkbaar.

Deze feesteditie wordt afgesloten met een kortverhaal van de tekenaar Jason Loo en een verhaal van Mark Waid en Paul Renaud waarin het ontstaan van Marvel’s First Family opnieuw op papier wordt gezet.

Dus..

Het is een wat vreemd gevoel om te beseffen dat deze titel alweer 60 jaar oud is. De legende wil dat het een ultieme poging was van Stan Lee die als man van middelbare leeftijd nog één keer iets wilde proberen. Na ruim 20 jaar bij Marvel gewerkt te hebben, was hij in 1961 toe aan iets nieuws.

©Marvel Comics

Het was zijn vrouw die hem ertoe aanspoorde om een comic te maken volgens zijn eigen principes. Als het niets zou worden dan zou hij in ieder geval met goed fatsoen de deur achter zich dicht kunnen trekken.

Het werd echter het startschot voor iets groots. Samen met Jack Kirby zou hij een run neerzetten van ruim 100 issues. The Fantastic Four droeg vanaf het midden van de jaren zestig opzichtig het label ‘World’s greatest comics magazine‘ en misschien was het dat ook wel. De gebundelde creativiteit van Lee en Kirby zorgde ervoor dat deze comic op zijn hoogtepunt een hele berg concepten en personages voortbracht die we anno nu nog kennen.

Grote woorden? In de eerste vijf issues brachten ze Namor terug uit de vergetelheid en introduceerden ze Doctor Doom. En daarna? Wat te denken van Galactus en The Silver Surfer, Black Panther, The Inhumans. Het gaat je duizelen. Heel lang was deze serie het vlaggenschip van Marvel en terecht. De issues die Lee en Kirby halverwege de jaren zestig uitbraakten, staan nog altijd strak van de ideeën. Het is indrukwekkend.

Na 60 jaar is deze titel voorbijgestreefd door andere reeksen. Maar Dan Slott en John Romita Jr laten zien dat deze comic in feite het verhaal is van een familie en wat er nodig is om deze te laten functioneren. Een aanrader. Ook als de rest van deze run je gestolen kan worden.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels