Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Uncharted: Legacy of Thieves Collection review – uitstekende 2 in 1 port

Het zijn leuke tijden voor PC-gamers. Na God of War en Spiderman kruipt ook Uncharted uit de Playstation-catalogus om zich een weg naar hun hart te banen. En het zal lukken. Want net zoals de twee andere titels maakt Uncharted: Legacy of Thieves vlekkeloos de overstap. Dat deze port niet één maar twee games bevat – A Thief’s End en The Lost Legacy, de twee laatste titels in de reeks – is de spreekwoordelijke kers op de taart. Had je geen Playstation 4 of heb je deze titels nog niet gespeeld, dan is dit de kans om de schade in te halen, en wel om deze redenen…

 • Besturingssysteem: Windows 10 64-bit
 • Processor: Intel i5-4330, AMD Ryzen 3 1200
 • Geheugen: 8 GB RAM
 • Grafische kaart: NVIDIA GTX 960 (4 GB), AMD R9 290X (4 GB)
 • DirectX: Versie 12
 • Opslagruimte: 126 GB beschikbare ruimte
 • Besturingssysteem: Windows 10 64-bit
 • Processor: Intel i7-4770, AMD Ryzen 5 1500X
 • Geheugen: 16 GB RAM
 • Grafische kaart: NVIDIA GTX 1060 (6 GB), AMD RX 570 (4 GB)
 • DirectX: Versie 12
 • Opslagruimte: 126 GB beschikbare ruimte

Hallo, ik ben Uncharted Legacy, Game Award-magneet

Zoals voor de meeste pc-ports is deze review wat anders. De inhoud van Uncharted Thief’s End en Lost Legacy werden door ons al eens onder de loep genomen. Aangezien de spellen niet veranderd zijn voor deze bundel, geldt onze weinige kritiek van toen nog steeds. Daarom zal deze review vooral gefocust zijn op de performantie van de port en de paar zaken die het verandert. Heb je de spellen nog nooit gespeeld en wil je weten of ze de moeite zijn, dan kan je onze reviews van Thief’s End en Lost Legacy nog eens lezen. We spreken een beetje tegen onze winkel door dit te zeggen maar bespaar je twee clicks. Het zijn allebei paradepaardjes van Sony voor een reden.

Joepie we mogen weer gaan stelen!!! © Sony, Naughty Dog, Iron Galaxy

Want met meer dan 150 Game of the Year Awards onder de riem, heeft de Uncharted-serie nog maar weinig te bewijzen. De third person-actie gekoppeld aan duizelingwekkende platforming en luchtig gepuzzel binnen semi-verzonnen historische krijtlijnen is één van de beste in het genre. En dankzij de torenhoge productiewaarde voelt het nog eens de hele tijd aan als een rasechte Hollywood-film, met vaak de beste mocap animatie die de industrie te bieden heeft. Wou je je altijd al als Indiana Jones voelen? Zoek dan niet verder dan Uncharted. En had je voordien gewoon geen PlayStation om dat te doen? Wel “alsjeblieft”, zegt Sony.

4K festijn

Uncharted: Legacy of Thieves is prachtig en dipt ook zelden onder de 60FPS.

Uncharted: Legacy of Thieves is er dus voornamelijk als pc-port met betere graphics, maar amai, doet die dat goed. Beide games zagen er natuurlijk al fantastisch uit op PS4-hardware gezien de expertise van Naughty Dog op dat vlak. Steek daar echter de rekenkracht van dikke computers achter, verbonden aan een 4K-scherm en het wordt een waar spektakel. De belichting is fantastisch, de textures zijn haarfijn en de animatie van gezichten zijn plotseling gewoon *chef’s kiss*. Meermaals ben ik blijven staan puur om te aanschouwen, waarna één of andere mafkees met een wapen mij verplicht om prompt mijn kaak van de vloer te rapen en dekking te zoeken. Al gauw ontdekte ik echter de ware Graal…

Uncharted Legacy of Thieves
© Sony, Naughty Dog, Iron Galaxy

De fotomodus. Als je in de mood bent, kan je met deze feature alleen enkele uren toevoegen aan je spelplezier. Eender waar en wanneer kan je het spel pauzeren en naar hartenlust de camera verplaatsen om te genieten van al het werk dat Naughty Dog en Iron Galaxy in deze collectie hebben gestoken. Voeg er wat filters aan toe en je hebt jezelf in no time een collectie wallpapers. Het is gewoon zo mooi de hele tijd.

Dat terzijde, het is ook wel fantastisch te zien hoe vlot al die pracht en praal op je scherm wordt getoverd, en het dipt ook zelden onder de 60FPS. Veel heeft dat te danken aan de ingebouwde FSR-technologie van AMD. Hiermee wordt het spel in een lage resolutie opgemaakt en door slimme technieken en algoritmen opgeschaald naar 4K zonder er de kost van te hebben. En de vergelijking tussen native en FSR is shockerend gelijkaardig. Zelfs een budgetcomputer kan dus ten volle genieten van het zicht zonder de framerate van een klif te duwen. Oh, en als je dacht dat die FSR-technologie enkel voor AMD-videokaarten was, geen paniek. Het zit ingebakken in het spel, dus zelfs met een Nvidia-videokaart kan je een graantje meepikken. Geweldige technologie die hoop games en set-ups ten goede kan komen.

Uncharted Legacy of Thieves
Welk verschil? © Sony, Naughty Dog, Iron Galaxy

Size matters

Het nadeel van al die mooie dingen is natuurlijk de bestandsgrootte. Uncharted: Legacy of Thieves weegt een whopping 126Gb. Misschien niet per se een aanslag op de harde schijf voor de meeste gamers, maar als je dat op een snelle SSD wil, zal het wellicht wat pijn doen. En als je geen snel internet hebt, ben je er ook aan voor de moeite om dit de avond van aankoop nog te spelen. Het was voor mij althans het geval, u weze gewaarschuwd.

Alles is in één dikke bundel verpakt.

Handiger had misschien geweest om voor het downloaden te kunnen kiezen welk van de twee spellen je wil installeren. Dat zou de pijn toch wat verzachten, en bovendien is het toch maar verwarrend om zulke spellen door elkaar te spelen. Alles is nu jammer genoeg in één bundel verpakt. Het scheelt natuurlijk wat op de laadtijden, dus we weten waarvoor we de plaats opofferen. Maar toch, het had handiger geweest. Toch zal je, zelfs geïnstalleerd, bij het wisselen van spel nog een dikke laadtijd voorgeschoteld krijgen alvorens te kunnen starten.

Uncharted Legacy of Thieves
© Sony, Naughty Dog, Iron Galaxy

Om dit hoofdstuk te eindigen een kleine voetnoot zonder dat het echte kritiek hoeft te zijn. Afhankelijk van je set-up kan het enige tijd duren voor de shaders voor dit spel gecachet zijn. Dit gebeurt gelukkig tijdens het spelen op de achtergrond. Op mijn set-up met AMD Ryzen 5 en Geforce 1080 duurde dit ongeveer 50 minuten.

Speel hoe je wil

De brede controller support is een godsgeschenk voor spelers met een beperking.

Afsluiten doen we met nog een klein applausje voor de controller support. Geen misplaatste jaloezie van Sony uit, Uncharted: Legacy of Thieves is echt met alles te spelen en in te stellen zoals je zelf wil. Zelfs met muis en toetsenbord is het spel nog verbazend toegankelijk, ook al was het daar nooit op voorzien. Maar de brede ondersteuning is ook een godsgeschenk voor spelers met een beperking. Wat je ook in huis hebt, de kans is groot dat je ermee aan de slag kan.

© Sony, Naughty Dog, Iron Galaxy

Bravo dus aan Sony, Naughty Dog en Iron Galaxy om zo vlekkeloos deze games naar de pc te brengen. Als de hele catalogus van Sony op deze manier blijft doorstromen, dan printen ze in Tokyo binnenkort geld. Nu nog de eerste drie Uncharted-games en de saga is compleet. Kan je tot dan niet wachten om te weten waarom Drake zo in de nesten zit? Dan kan je altijd rekenen op de story recaps van mederedacteur Michiel.

Must-have

Uncharted Legacy of thieves
5 5 0 1
Welke andere score dan 5/5 kan je geven aan een compilatie van twee meesterwerken die bovendien nog eens visueel verbeterd zijn en vlekkeloos draaien? Uncharted: Legacy of Thieves is simpelweg een must-have voor wie niet kon of wou spelen op PlayStation. En dankzij de ingebouwd FSR-technologie is het ook nog eens schappelijk om oogverblindende kwaliteit te behalen op een modeste machine. Er is verder geen enkel objectief minpunt te bespeuren. Voorzie je gewoon op een lange download en installatie, want deze bundel weegt een dikke 126Gb. Daarna ben je met minimale laadtijden gezet voor uren puur plezier. Dat Sony snel de rest van zijn catalogus port op deze manier!
Welke andere score dan 5/5 kan je geven aan een compilatie van twee meesterwerken die bovendien nog eens visueel verbeterd zijn en vlekkeloos draaien? Uncharted: Legacy of Thieves is simpelweg een must-have voor wie niet kon of wou spelen op PlayStation. En dankzij de ingebouwd FSR-technologie is het ook nog eens schappelijk om oogverblindende kwaliteit te behalen op een modeste machine. Er is verder geen enkel objectief minpunt te bespeuren. Voorzie je gewoon op een lange download en installatie, want deze bundel weegt een dikke 126Gb. Daarna ben je met minimale laadtijden gezet voor uren puur plezier. Dat Sony snel de rest van zijn catalogus port op deze manier!
5/5
Total Score

Raak

 • Verbluffende graphics
 • Twee voor de prijs van één
 • Ondersteunt een breed scala aan controllers
 • Draait dankzij FSR-technologie ook vlekkeloos op wat minder krachtige videokaarten
 • Gewoon ook steengoede games

Braak

 • De chonky filesize zonder de keuze om 1 spel afzonderlijk te installeren
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels