Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Sea of thieves

Sea of Thieves review: fool’s gold

Als kind durfde ik wel eens na mijn bedtijd opblijven. Ik was soms het stereotype kind uit ’80s en ’90s Spielbergfilms, die onder zijn deken met een zaklamp zit te lezen. Een van mijn favoriete boeken in die tijd was Schateiland, dé oerklassieker als het over piratenfantasie gaat. In mijn fantasie zeilde ik zelf over de zeven zeeën in het gezelschap van Long John Silver en Jim Hawkins. Het heeft me nooit meer helemaal losgelaten, ook films als Peter Pan, The Goonies, The Princess Bride en Pirates Of The Caribbean bleven mij jaren nadien nog smaken. Een tijd geleden kon ik de leegte in mijn hart al vullen met plunder en booty in Assassin’s Creed: Black Flag, maar nu is Sea of Thieves hier, de game die nu toch al enige tijd belooft om dé piratengame te worden. 

Ontwikkelaar: Rare Ltd.
Uitgever: Microsoft Studios
Platform: Xbox One, PC
Aantal spelers: 5 schepen per server
Release: 20 maart 2018

Reviewcopy bekomen via uitgever.

The rougher the seas, the smoother we sail!

Eén van de grootste nadelen aan een volwassen gamer zijn is dat je vrienden gewoonlijk ook volwassenen zijn, eigen schema’s hebben, en niet altijd tijd kunnen vrijmaken om enkele uren te gamen. Bij het handvol mensen die ik ken die Sea of Thieves in hun bezit hebben, is dat niet anders, dus mijn eerste games heb ik solo moeten spelen. Met solo bedoel ik zelfs niet eens dat ik alleen speelde, maar dat ik op avontuur trok met onbekenden.

In Sea of Thieves staat teamwork centraal en ben je verplicht te communiceren met elkaar.

Wat me meteen opviel bij Sea of Thieves is dat het je verplicht om te communiceren. Bij een schip van vier personen kan de persoon aan het roer niet zien waar de boot heen vaart, daarvoor moet die communiceren met de persoon in het kraaiennest. Die zal dan ook moeten spotten of er schepen aan de horizon verschijnen, zodat de rest zo nodig de kanonnen kan bemannen. De lengte en hoek van de zeilen moet manueel ter plaatse aangepast worden, lekken moeten gedicht worden, water dat binnengekomen is moet uit de boot geschept worden met een emmer, … Hiervoor heb je in de eerste plaats voice chat, wat naar mijn ervaring degelijk werkt. Je zal betere resultaten halen met Discord, maar het doet zijn werk. Daarnaast kan je ook typen, en wie enkel met een controller speelt heeft ook quickchat commands die de meest voorkomende boodschappen kunnen overbrengen.

Sea Of Thieves

Door mij te verplichten te communiceren koos ik al snel voor het gemak van voice chat, en heb ik voor het eerst in zeker tien jaar nog eens echte gesprekken gehad met onbekenden online. Gewoonlijk dienen onbekenden om mijn team op te vullen en voor extra doelwitten te zorgen, maar in Sea Of Thieves is teamwork essentieel als je verder wilt geraken.

Ik was meteen mee, ik snapte waar Rare op hoopte bij de release van Sea of Thieves.

In mijn allereerste missie zeilden we met ons vieren naar een eiland. Ik had een perfect team, want niemand wist wat ze deden, iedereen was even nieuw als ik. We kwamen aan en drie van ons gingen op schattenjacht, terwijl de vierde in de boot bleef om de wacht te houden. Plots krijgen we een waarschuwing van de wachter, kapers op de kust! Een ander, kleiner bootje was aangemeerd en was beginnen te vuren op onze boot. Ikzelf en een teamgenoot zijn langs een omweg naar het strand gegaan, waardoor we achter de vijandige boot uitkwamen. De twee piraten op die boot stonden met hun rug naar ons de kanonnen te bedienen in verwoede pogingen om ons schip te laten zinken. Mijn teamgenoot en ik zijn in alle stilte op hun boot geklommen, en hebben ze allebei een kopje kleiner gemaakt. Ik was meteen mee, ik snapte waar Rare op hoopte bij de release van Sea Of Thieves.

Why is the rum gone?

Ervaringen als de bovenstaande zijn wat het spel maken tot wat het is. Een actieve community die probeert om zoveel mogelijk plezier uit hun investering te halen. De PvP kan enorm leuk zijn, maar geeft weinig beloning. Als je veel geluk hebt, heeft het vijandige schip een schatkist of twee, maar in de meeste gevallen zal er weinig te plunderen vallen. Een schip stelen is ook geen optie, want vijanden komen na een korte periode in het hiernamaals gewoon weer tot leven op hun boot.

Dan heb je nog de echte missies. Samen met je crew word je op voyages gestuurd door drie verschillende facties. De Gold Hoarders zullen je steeds op schattenjacht sturen. In het begin geven ze je een schatkaart met een of meerdere grote rode X’en erop, maar door vordering te maken en te stijgen in rangen krijg je meer uitdagende kaarten en raadsels.

Sea Of Thieves

De Merchant’s Alliance wil goederen, gewoonlijk vee. Op verschillende eilanden zal je varkens, kippen en slangen vinden, de Alliance wil dat je deze in een kooi stopt en naar hen brengt. Maar pas op, dieren die te lang op je boot zitten kunnen verhongeren of verdrinken. Als laatste is er nog de Order Of Souls, deze zullen je op missie sturen om komaf te maken met de vele skeletten die op verschillende eiland ronddolen. Naarmate je stijgt in rang zal je zelfs heel uitdagende missies krijgen om ondode forten in te nemen. Dit zijn de moeilijkste missies in het spel, maar ook de meest belonende.

De missies zijn leuk om mee te starten, maar na enkele uren heb je alles wel zo’n beetje gezien. De moeilijkheid gaat hoger naargelang je meer reizen vervolledigt. De schatkaarten starten met letterlijk een kaart met een rode X op, waarbij jij het juiste eiland en de juiste plek moet vinden. Vanaf een bepaald punt krijg je enkel een raadsel om op af te gaan, dat je naar een moeilijk te vinden locatie leidt vanaf waar je X aantal stappen moet zetten alvorens te graven. De gevecht-missies en het vinden van vee wordt ook moeilijker en je wordt naar locaties met ruigere vijanden gebracht. Eens je een zekere rang bereikt bij elke factie zit je aan de moeilijkste missies, deze leveren meer geld op voor een hogere uitdaging, maar blijven in essentie wel dezelfde missie.

Sea Of Thieves

Je hebt drie soorten missies bij de start, en twintig uur later heb je nog steeds dezelfde drie soorten missies.

Dat is waar de problemen met Sea Of Thieves beginnen. Je hebt drie soorten missies bij de start, en twintig uur later heb je nog steeds dezelfde drie soorten missies. De moeilijkheidsgraad stijgt maar niet genoeg om echt veel nieuwe uitdagingen te bieden vanaf een bepaald punt. Met een goed team zal je wel snel je missies vervolledigen en goud verzamelen, dat je dan bij verkopers en facties kan inruilen voor goederen. Het probleem daarbij is dat alle aankopen puur cosmetisch zijn. Je kan je schip en zeil veranderen, nieuwe outfits kopen en andere skins voor je wapens, maar alles functioneert exact hetzelfde als de voorwerpen waar je je spel mee start. Ik snap dat dat zo is om het spel gebalanceerd te houden, maar het zou leuk zijn als ik bijvoorbeeld een zwaard had dat beter was in skeletten afmaken.

To err is human, to arr is pirate

Mijn laatste probleem met Sea of Thieves zijn de vijanden, of het gebrek daaraan. Op eilanden vind je skeletten, en af en toe eens een giftige slang. Skeletten worden sterker naargelang je moeilijkere missies aanpakt, maar ze blijven skeletten. Baasgevechten zijn meestal ook niet meer dan skeletten die uitgedost zijn als piraten. In de zee vind je haaien, maar deze zijn enkel een dreiging als je je schip ver van een eiland parkeert, of als je een scheepswrak onderzoekt op zoek naar schatten. Slimme spelers zijn er al in geslaagd om de Kraken te vinden, maar deze is enorm zeldzaam en levert net als andere vijanden geen echte beloning op.

Sea Of Thieves

Door het feit dat Sea Of Thieves een constante balans wil houden tussen de spelers, zijn er geen experience of levels die je kan krijgen. Je kan in rang stijgen bij facties door hun missies te doen, maar daar stopt het. Dat zorgt ervoor dat je wel veel kan doen in Sea of Thieves, maar dat je er weinig voor terugkrijgt. De enige beloningen in het spel worden gegeven voor het inruilen van schatkisten, schedels of vee.

Aan de andere kant is Sea of Thieves wel een zeer mooi spel. Mensen kunnen maar niet zwijgen over hoe mooi het water eruit ziet, wat absoluut waar is, maar ook al de rest ziet er geweldig uit. Het spel voelt door en door aan als een Rare-game, iets wat we al lang niet meer gekregen hebben. De eilanden zijn ook prachtig gemaakt en ik moet toegeven dat ik een kleine kriebel in mijn maag voel als ik tijdens het verkennen van een eiland plots de zeilen van een aangemeerd schip aan de andere kant zie.

Sea Of Thieves
Een van de ports waar je missies en winkels vindt.

Alle memorabele momenten kwamen er door de medespelers, en niet het spel op zich.

In de ongeveer twintig uur dat ik Sea Of Thieves gespeeld heb, heb ik verschillende hilarische en epische momenten beleefd, maar zo goed als elk van die momenten kwam mijn plezier er door andere spelers, en niet door wat het spel zelf me te bieden had. Op lange zeetochten heeft iedereen zijn taken, maar onvermijdelijk zal iemand vroeg of laat een muziekinstrument bovenhalen en een deuntje beginnen te spelen. Deze deuntjes zijn de enige echte muziek die Sea of Thieves heeft, maar er zijn slechts vier shanties en twee instrumenten op dit moment. Meer instrumenten zijn bevestigd, en daarbij hopelijk ook meer muziek, maar op dit moment zal de muziek niet erg lang entertainend blijven.

Avast!

Hoewel ik me al enorm geamuseerd heb met Sea Of Thieves, moet ik ook in gedachten houden dat dit een spel is waar men op dit moment €60 voor betaalt. Sommigen zullen er zeker van overtuigd zijn dat de game zijn vraagprijs waard is, maar velen zullen al snel zien dat het spel eigenlijk niet zoveel te bieden heeft. De gameplay is strak en biedt je enkele leuke opties, maar nog voor je de mijlpaal van tien uren bereikt hebt, zal je bijna alles gezien hebben dat het spel te bieden heeft.

Sea Of Thieves
Hijs de zeilen, licht het anker!

Nog voor je de mijlpaal van tien uren bereikt hebt zal je bijna alles gezien hebben dat het spel te bieden heeft.

Gevechten tegen andere spelers en hun schepen kunnen leuk en intens zijn, maar je zal er zelden voor beloond worden. Als je de spelers doodt, verschijnen ze na een minuut terug op hun boot. Als je de boot zinkt, verschijnt hij elders terug. Met veel geluk kan je een schatkist afsnoepen, maar in de meeste gevallen is het vijandige schip leeg.

Sea of Thieves heeft veel potentieel, en zou binnen dit en een jaar hopelijk de game kunnen zijn waar veel mensen op hoopten, maar op het moment van deze review is het dat niet. Geef ons zeilen in de kleuren van facties, zodat we vriend van vijand kunnen onderscheiden. Laat ons allianties maken met andere schepen, of plaats een beloning voor het zinken van een schip dat veel plezier haalt uit PvP. Plaats wat NPC piraten en schepen in het spel, laat mij een schip stelen en verkopen, laat ons guilds opstarten. Geef ons meer missies en een verhaal waarom we doen wat we doen. Het spel heeft op dit moment zelfs geen echte endgame, geen doel waar iedereen tracht naar te streven.

Sea Of Thieves

Op dit moment voelt Sea Of Thieves als een leeg omhulsel vol potentieel, ik hoop enkel dat de fanbase niet vertrokken is naar andere wateren voor het potentieel bereikt wordt. Rare heeft al aangekondigd dat er nieuwe content onderweg is, maar op het moment van dit schrijven voelt de zee nogal leeg aan, en moet ik mensen waarschuwen die van plan zijn hun €60 nu uit te geven. Als je de zee wilt verkennen raad ik je aan om vrienden mee te nemen op je reis, of te wachten tot de prijs zakt en het spel meer inhoud biedt.

Here be not much op dit moment.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels