Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Bylines in Blood: een moordmysterie in een wereld zonder waarheid

Stel je voor: een futuristisch land waarin politici de waarheid misbruiken voor eigen gewin. Bylines in Blood kon zich evengoed afgespeeld hebben in het België van 2022, maar reist in de plaats naar een dystopische stad in de toekomst waar geld het gewonnen heeft van oprechtheid.

In Bylines in Blood vinden Erica Shultz, voormalig misdaadjournalist Van Jensen, de Spaanse tekenares Aneke en letterzetter Cardinal Rae een niet zo onrealistisch verhaal uit. De afgeronde neo-noirthriller, een gewelddadig moordmysterie in een setting zoals die van Blade Runner, doet je raden naar antwoorden terwijl die al de hele tijd in je gezicht zaten te staren.

© AfterShock Comics

Blade Runner 2022

Een verplichting van het genre: de bikkelharde privédetective Satya neemt het niet zo nauw met de wet. Ze gebruikt haar vuisten om zaken op te lossen want een alternatief bestaat er niet in een wereld waar informatie nooit juist is. Nochtans was ze vroeger een van de beste onderzoeksjournalisten. Maar kranten en nieuwsmedia zijn de pijp uitgegaan, politici heersen met misinformatie en grote zakken geld.

Satya is het soort antiheld waarbij morele principes pas opspelen als het persoonlijk wordt. Wanneer iemand haar voormalige eindredacteur vermoordt, graaft Satya tot in de diepste krochten van de dystopische maatschappij die zich aan het herstellen is na een akelige pandemie, achterna gezeten door corrupte flikken en bijgestaan door een waarheidverkondigende techbro. En ondertussen stapelen de moorden zich op.

Het viertal makers inspireren zich wel heel hard op Blade Runner met een grootstad badend in het licht van neon-advertenties en verwoeste buitenwijken voor het arme volk waar de echte ontdekkingen gedaan worden. De cyberpunk in Bylines in Blood is meer dan een laag op het moordmysterie: in het beste geval zet het je tot nadenken over hoe technologie de feitelijkheid van informatie mee bepaalt.

bylines in blood
© AfterShock Comics

Bylines in Blood heeft een eigen persoonlijkheid

Hoofdpersonage Satya start als je typische hardboiled detective – ze noemt zichzelf ook wel eens Lady Dick, naar Dick Tracy – en eindigt als een volmaakt personage dankzij haar vriendschaps- en familiebanden. Die persoonlijke connecties doen je beter meeleven met het aanvankelijk afstandelijk personage en doen de lezer ook uitkijken naar wat er op de volgende bladzijde mee zal gebeuren. Dat Aneke die personages boordevol karakter op papier zet, versterkt alleen maar de band van de lezer ermee.

Op het eerste gezicht lijkt Bylines in Blood de zoveelste Blade Runner-kloon, maar wie zich verdiept in deze rijke wereld ontdekt de waarheid. Deze comic verrast door een kleurrijke wereld te contrasteren met plotse momenten van geweld, verraad en onthullingen. Bylines in Blood hoeft zeker niet het einde te zijn van Satya’s detectivebureau.

Bylines in Blood bundelt #1-6 en is gemaakt door Erica Shultz, Van Jensen, Aneke en Cardinal Rae en werd uitgegeven door AfterShock Comics op 24 augustus 2022.

Een misdaadverhaal met ballen

bylines in blood
4 5 0 1
De opzet van Bylines in Blood - futuristische noir waarin politici het gewonnen hebben van de waarheid - is niet bijster origineel, maar het hoofdpersonage met ballen onthult een verrassende diepgang.
De opzet van Bylines in Blood - futuristische noir waarin politici het gewonnen hebben van de waarheid - is niet bijster origineel, maar het hoofdpersonage met ballen onthult een verrassende diepgang.
4/5
Total Score

Raak

  • Het hoofdpersonage groeit per bladzijde
  • De tekeningen gloeien van de neon vibes

Braak

  • Sommige ontwikkelingen gaan te snel
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels