Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist by Adrian Tomine review

Het is je vergeven wanneer de naam Adrian Tomine je niets zegt. Hij bevindt zich aan de serieuzere kant van het comic-spectrum. Zijn werk zou je kunnen omschrijven met de slagzin: comics over volwassenen. Tomines werk gaat over het gewone leven en probeert een verbinding te leggen met zijn lezer. Op zoek naar dat ene moment waarop de lezers zichzelf gespiegeld zien op de pagina.

Schrijver: Adrian Tomine
Tekenaar: Adrian Tomine
Uitgever: Drawn & Quarterly
Verschijningsdatum: 21 juli 2020In The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist by Adrian Tomine gaat de tekenaar niet direct de worsteling aan met al die literaire thema’s. Nope, hij gaat nu vol in de autobiografische modus. Vrij recent kreeg Adrian te maken met een potentieel medisch mankementje. En dat mankementje heeft ertoe geleid dat hij over zijn schouders kijkt en zijn leven beschouwt om te zien of dit het allemaal waard was?

Tomine heeft zijn droom waargemaakt en is een striptekenaar. Niet alleen dat! Zijn illustraties worden ook gepubliceerd in tal van grote magazines. Je zou zeggen dat dit gelukkig maakt. Daar kun je nu niet direct een volmondig “ja” op antwoorden.

The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist by Adrian Tomine is vormgegeven als een notitieblok en bevat een collectie van korte verhalen. In deze verhalen neemt Tomine ons mee naar de basisschool en laat vanaf dat punt zien hoe de liefde voor comics is onstaan. De verhalen zijn vaak ongemakkelijk en zullen je als lezer plaatsvervangende schaamte bezorgen. Het is ook een tripje door de recente geschiedenis van de comicsindustrie.

Adrian Tomine pagina
©Drawn and Quarterly

Elk succesje dat Adrian boekt, wordt deels teniet gedaan door een gênante gebeurtenis die erop volgt. Iemand die je nominatie voordraagt maar je naam niet kan uitspreken. De roddelende collega’s. Altijd weer die vervloekte Neil Gaiman. Je kunt het zo gek niet bedenken of Tomine heeft het voor de kiezen gekregen. De kleinzieligheid en het gevoel van ongemak zullen voor elke lezer herkenbaar zijn.

Het is allemaal getekend in een “eenvoudige” maar erg doeltreffende stijl. De emoties van de personages worden op een heldere manier gecommuniceerd. Er is geen enkele overbodige grafische ballast. Voor de die-hard Tomine-lezers is het misschien even wennen omdat de man tot grote daden in staat is. En dan is dit tekenwerk niet direct zijn beste materiaal. Dat werk moet de nieuwe lezer maar opzoeken als dit boekje bevalt.

Wat erg resoneerde in dit boekje was een specifieke scene. Als je je realiseert dat je alles kunt worden, mits je jezelf op toelegt. Waarom doe je dan wat je doet? Wat maakt dit het uiteindelijk allemaal waard?

En toen staarde uw reviewer nog heel, heel lang naar het plafond.

The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist by Adrian Tomine

The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist by Adrian Tomine
3 5 0 1
Een bespreking van de memoires van Adrian Tomine.
Een bespreking van de memoires van Adrian Tomine.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels