Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Zestig Lentes review: net niet

Met Dagen van Zand drukte Aimée de Jongh haar stempel op de Belgische en Nederlandse stripwereld in 2021. Geen stripmaker scoorde hoger dan zij qua prijzen en waardering. Het leverde haar ook een doorbraak in Frankrijk op. Deze week verscheen haar nieuwste genaamd Zestig Lentes, een album dat ze maakt op scenario van Ingrid Chabbert.

Het verhaal opent met een vrouw die zich aankleedt terwijl ze op bed zit. Het is een vrouw van een zekere leeftijd die, terwijl ze bezig is, luistert naar het rumoer in huis en een drastisch besluit neemt. Haar naam is Josy en vandaag viert ze haar zestigste verjaardag. Vandaag is ook de dag dat ze de deur achter zich zal sluiten en haar oude leven achter zich laat. Dat ze hiermee haar man, kinderen en kleinkinderen verbaasd zal achterlaten, deert haar niet.

De reis die ze onderneemt, zal haar een goede vriendin opleveren. En misschien ook wat wat nieuw verworven inzichten in zichzelf?

Mitsen en maren

zestig lentes
©Dupuis

Het is goed om te zien dat Aimée de Jongh het nog niet is verleerd. Met haar tekeningen, en overigens geholpen door de uitstekende inkleuring, weet ze op een bijzonder sfeervolle manier het banale alledaagse tot leven te wekken. Hiermee word je als lezer verleid om te blijven kijken naar zaken die je bekend voorkomen.


Zestig Lentes probeert ook met een alledaags onderwerp iets nieuws te doen. De Europese strip is, zeker in het Nederlandse taalgebied, toch vooral een type strip dat draait om avontuur met de grote A. Dit is meer een drama dat enigszins op de vrouw is gericht.

Wie een willekeurige stripwinkel binnenloopt, wordt deze week getrakteerd op stevige stapels van dit album. Na het overweldigende succes van Dagen van Zand wordt er flink ingezet op deze titel omdat men hoopt op een vervolg van de hype rond Aimée de Jongh. Slecht nieuws voor deze winkels: het scenario is ondermaats. En dat is zwak uitgedrukt.

Zestig Lentes geleden deden The Rolling Stones het beter

Ingrid Chabbert is toch geen onbekende in stripland. Helaas rammelt dit scenario behoorlijk. Als je het verhaal in een notendop samenvat dan is het vooral een vrouw die er de brui aan geeft. Je kunt diverse interessante gezichtspunten aan de crisis van Josy hangen. Zat ze tegen haar zin gevangen in een liefdeloos huwelijk? Was ze een slachtoffer van haar generatie en stellen deze progressieve tijden haar in staat om haar ware seksualiteit te ontdekken?

Driewerf nee. Josy is duidelijk bepaalde zaken uit haar leven beu. Haar man en en haar brutale kinderen. Maar het is onbesproken dat zij hier toch ook een verantwoordelijkheid voor draagt. Ook uit het tekenwerk blijkt namelijk dat zij en haar man dezelfde types zijn. Ze kan dus moeilijk claimen dat ze tekort is gedaan. Een relatie is over het algemeen een verbond tussen twee mensen. Haar gebrek aan verantwoordelijkheid gaat aan iedereen voorbij.

Het tweede is het LGBTQ-element. In de voorproefjes is te zien dat Josy de vrouwenliefde ontdekt. Het is echter kwalijk dat ook dit slechts een fase is en eigenlijk niets serieus. Ze laat haar ‘nieuwe vlam’ teleurgesteld achter. Dit maakt van haar geen sympathiek personage. Het is een nukkige, verwende vrouw.

Al met al deden The Rolling Stones dit beter. In hun track 19th Nervous Breakdown beschrijven ze eenzelfde situatie. Alleen slagen zij erin om er in 4 minuten een thema en een concreet verhaal met een kop en een kont van te maken. Dat is iets waar Ingrid Chabbert en Aimée de Jongh na 100 pagina’s alleen maar van kunnen dromen.

Lezersactie:

Na aanleiding van een vorige review kregen we feedback van een van onze trouwe lezertjes. En nadat we bijkwamen van deze nauwkeurig geformuleerde oorvijg konden we niets anders dan deemoedig het hoofd buigen bij het lezen van deze ongemakkelijke waarheid.

Maar jullie favoriete webmagazine bleef niet bij de pakken zitten! In overleg met Bjorn hebben we een lezersactie opgezet.

Als je in zijn winkel een exemplaar koopt van Zestig Lentes en hierbij de kreet “Geekster leeft” slaakt, dan krijg je tien procent korting op de aanschafprijs van dit album. De winkel vind je op de onderstaande locatie.

Neat Stuff Stripspeciaalzaak
Orthenstraat 9,
5211 SV ‘s-Hertogenbosch, Nederland


Zestig Lentes verscheen op 29 juni 2022 en werd gemaakt door Ingrid Chabbert en Aimée de Jongh.

2/5
Total Score

Raak

  • Aimée de Jongh tekent het alledaagse heel fijn

Braak

  • Ondermaats scenario
  • Slecht uitgewerkt hoofdpersonage
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels