Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Olivier Blunder is weer helemaal de oude review

De Nederlandse uitgever Arboris manifesteert zich de laatste paar jaar als een club die zich met succes toelegt op de heruitgaven van ouder werk. Normaal gesproken praat je dan over hun integralen voor reeksen als Guus Slim, Baard en Kale of bijvoorbeeld Jan Kordaat. Ze hebben nu ook een manier gevonden om ouder werk van Olivier Blunder uit te geven.

Sinds 2018 gaf Arboris de nieuwe albums van Olivier Blunder uit. Deze serie werd voortgezet door Fabcaro en tekenaar Serge Carrère. De Franse reeks werd na drie albums stopgezet. Normaal gesproken is dat ook het einde van de vertaling maar niet deze keer!

Olivier Blunder is namelijk een creatie van Michel Regnier, beter bekend onder zijn pseudoniem Greg. Greg was van de jaren 60 tot de jaren 80 een zeer productief stripmaker. Hij maakte naam als scenarist voor reeksen als Comanche, Bruno Brazil en Luc Orient. Toch was de man ook een tekenaar. Zijn bekendste creatie als solo stripmaker is natuurlijk Olivier Blunder. Dit figuur verscheen in 1963 ten tonele om een gat in het Franse blad Pilote op te vullen en groeide daar per ongeluk uit tot een succesvolle strip.

olivier blunder

Wie is Olivier Blunder?


Olivier Blunder is een fatterig heertje die zich nogal breedsprakig uitdrukt. Meestal draaien de verhalen om zijn eeuwige conflicten met buurman Zuiger. Verder is zijn wereld bevolkt met kleurrijke figuren zoals zijn alcholische roodharige vader en zijn bekakte vriendin Virginie. De vele taalgrappen en woordspelingen zorgen ervoor dat deze strip zijn eigen publiek vond en op de radar komt in Nederland. Daar wordt het gepubliceerd in de roemruchte weekbladen Pep en Eppo. En ja, ook de albums werden vertaald.

De albums werden van 1973 tot 1998 uitgegeven. In het Nederlandse taalgebied verschenen er 40 albums waarbij het laatste niet meer door Greg werd gemaakt. Hij had het figuur halverwege de jaren negentig verkocht aan zijn uitgever. Greg zou in 1999 op de relatief jonge leeftijd van 68 jaar overlijden.

De nieuwe Olivier Blunder werd dus in Frankrijk na drie albums stopgezet. Tijdens hun research ontdekte de mannen van Arboris dat er in het Nederlands echter niet alle albums van de originele reeks werden uitgegeven. Puur en alleen omdat het tempo van Greg dusdanig hoog lag dat de uitgever het niet kon bijbenen. Daarom zal Arboris de albums die indertijd werden gemist alsnog uitgeven.

Verloren schat, oude charme

Het album Olivier Blunder is weer helemaal de oude verscheen oorspronkelijk in 1984. Het wordt bereid volgens het bekende recept. Het zijn voornamelijk gags van twee pagina’s met Olivier Blunder als lijdend voorwerp. Er zijn cameo’s van bekende stripmakers zoals Jean Michel Charlier en Goscinny. En het moet worden gezegd dat de grappen soms erg goed zijn! De sleegrap is hier een goed voorbeeld van.

De Europese strip is de laatste 15 jaar erg geobsedeerd met haar eigen verleden. En Olivier Blunder hoort gewoon erg bij een bepaalde tijd. De berichten uit Frankrijk laten ook zien dat het huidige publiek dat dus ook lijkt te vinden.

Tegelijkertijd is dit album iets geheel anders dan het opnieuw opwarmen van een oude prak. Het is iets leuks voor het Nederlandstalig publiek. Het is werk van een ervaren oude meester waarvan de echte fans nog even kunnen genieten. Het is vrolijk getekend vermaak vol met taalgrappen waar mensen die houden van schotschriften en satire blij van worden.

Foei letteraar

Typografen en andere letterfetisjisten zullen minder blij worden van de afgrijselijke lettering. De wijze waarop de dikgedrukte teksten worden gezet is vreselijk. De belettering van het papierwerk lijkt gezet te zijn door een eerstejaars kunststudent. Heren, gun deze strip weer fatsoenlijke lettering.


4/5
Total Score

Raak

  • Charmant tekenwerk
  • Nog even genieten van het werk van onbekend van Greg

Braak

  • Die lettering.. Brrr
Total
5
Shares
Gerelateerde artikels