Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

7 comics om te lezen voor of na Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Duik nog dieper in Doctor Strange met zeven essentiële leestips over Marvels magiër en de wereld rond hem.

Sinds zijn geboorte in 1963 mocht Doctor Strange opdraven in een eindeloze reeks aan comics. Het grote publiek leerde hem voor het eerst kennen in 2016 met zijn eigen solofilm, jij kan nog dieper graven in het personage met de onderstaande leestips.

The Oath (Brian K. Vaughan & Marcos Martín)

doctor strange
©Marvel Comics

Stan Lee en Steve Ditko schiepen Doctor Strange in de jaren zestig. Het personage kon in twee periodes een eigen serie dragen, maar hij functioneerde vaak het beste als nevenpersonage in een bestaande serie. Hoewel de goede doctor nooit doorbrak als A-ster, is het wel zo’n personage dat comicmakers erg aanspreekt. Iedere Marvel-creatieveling heeft wel een pitch voor Doctor Strange op zak en Brian K. Vaughan was daar geen uitzondering op.

Samen met Marcos Martin, het Spaanse antwoord op Ditko, maakte hij The Oath. Het is een soort moordmysterie en avonturenverhaal ineen. Strange moet de moordaanslag op zichzelf oplossen en ondertussen zijn trouwe assistent Wong redden van een chronische ziekte. Hoe dan?

Het was de zwanenzang van Brian K. Vaughan die met deze comic zijn laatste superheldentitel schreef. Hij zou hierna furore gaan maken met titels als Saga en Paper Girls. (Dennis)

The Way of the Weird (Jason Aaron & Chris Bachalo)

©Marvel Comics

The Way of the Weird is een heerlijk chaotische (dankzij de uitbundige tekeningen van Chris Bachalo), grappige en avontuurlijke introductie tot de goede dokter die alle magie op aarde moet behoeden van boosaardige entiteiten. We doen het door de ogen van een nieuwe assistente en leren samen met haar de regels van magie in het stripuniversum van Marvel. En dat begon wel eens tijd te worden om de voorsprong van DC in te halen met toverstrips zoals Justice League Dark en Books of Magic. (Matti)

Doctor Strange & Doctor Doom: Triumph and Torment (Roger Stern & Mike Mignola)

doctor strange
©Marvel Comics

Elk jaar op midzomernacht pakken donkere wolken zich samen boven Latveria. Vreemde lichtverschijnselen en rare geluiden weerklinken uit het kasteel van Victor von Doom. Elke Latveriaan weet wat er dan gebeurt: hun monarch betreedt een donkere kerker en voert één nacht lang strijd met duivels en demonen om de ziel van zijn moeder. Elk jaar tevergeefs. Dit jaar kruist de Sorcerer Supreme zijn pad en zullen de kaarten misschien anders vallen?

Triump and Torment is een sfeervol afgerond verhaal waarin Doctor Strange redelijk uit de verf komt. En het neemt ook een bijzondere plek in omdat Mike Mignola hier een van zijn laatste work-for-hire titels maakt voordat hij begon aan Hellboy. Wie goed kijkt, ziet hier al wat contouren voor die strip ontstaan. (Dennis)

God of Magic (Donny Cates & Gabriel Hernández Walta)

©Marvel Comics

Ontmoet de nieuwe Sorcerer Supreme: Loki. En Stephen Strange? Die is nu een dierenarts maar vraag me niet meer hoe (of waarom). Het duurt natuurlijk niet lang voor de dokter de mantel terugeist die hem toebehoort.

De twee grote troeven van God of Magic zijn de menselijkheid die Donny Cates injecteert in de personages en de ruwere tekeningen van Gabriel Hernàndez Walte die dat realistischere gevoel versterken. Van zwart-wit is er dus geen sprake, zowel niet in persoonlijkheden als de weelderige bladzijden met kleurrijke hoogtepunten van Jordie Bellaire. (Matti)

Amazing Spider-Man: Happy Birthday (J. Michael Stracszynski & John Romita Jr)

doctor strange
©Marvel Comics

Spider-Man is jarig. Peter Parker en Mary Jane waren tijdelijk uit elkaar. Tijdens een stormachtige nacht lijkt dit koppel elkaar weer te vinden wanneer plots de slaapkamer fel verlicht wordt door een rode bliksemflits. Dat betekent onraad. New York wordt overspoeld door The Mindless Ones. En waar deze hersenloze schepsels rondwaren, kan de verschrikkelijke Dormammu niet ver zijn. Samen met The Avengers, The Fantastic Four en wat verdwaalde X-Men probeert Spider-Man dit leger terug te dringen. De enige die hen kan helpen is Doctor Strange.

Het hoogtepunt is de prachtige eindscène waarin de meester magiër en het webhoofd elkaar ontmoeten. Strange geeft hem als dank voor bewezen diensten een klein verjaardagscadeau. Een gouden kistje met een briefje waarop staat: “Je hebt vijf minuten. Gebruik ze verstandig…” Leg je tissues alvast klaar.

Hier zit een leuke quizvraag in: J. Michael Stracszynski beloofde ons een miniserie van Doctor Strange die rechtstreeks verbonden was met dit verhaal. Het is nooit gepubliceerd. (Dennis)

America Chavez: Made in the USA (Kalinda Vazquez & Carlos Gómez)

© Marvel Comics

Doctor Strange in the Multiverse of Madness introduceert een nieuwe Marvelheld op het witte doek: Miss America. Maar wie is deze America Chavez nu precies? Made in the USA legt het je uit met een nieuw oorsprongsverhaal: als kind werd de heldin gevonden door een klein gezin dat haar besloot op te voeden.

Made in the USA is een toegankelijke kennismaking met de tussen dimensies springende heldin, maar Chavez mist hier haar vurige persoonlijkheid vol Spaanse stopwoorden. In The Life and Times of America Chavez (Gabby Rivera & Joe Quinones) heeft het personage nog een heel unieke stem, maar dat verhaal is dan iets minder geslaagd over de hele lijn. En dat waren twee tips voor de prijs van één. (Matti)

Strange Academy (Skottie Young & Humberto Ramos)

doctor strange
© Marvel Comics

Wat als Doctor Strange, na een intense Harry Potter-marathon, een toverschool oprichtte? In Strange Academy maken we kennis met jonge snaken in een wereld waar het gebruik van magie een lichamelijke tol eist (een regel vastgesteld in The Way of the Weird). Hun lesgevers van dienst zijn magische superhelden zoals Brother Voodoo, de Ancient One, Scarlet Witch en Magik.

Het is een Marvel-comic die voor de verandering niet verweven is met andere reeksen, of uitmondt in een groots event, of waar voorkennis voor nodig is. Strange Academy valt op door het klein te houden en toont daarbij een heel genietbare kant van de wereld van Doctor Strange. (Matti)

Total
7
Shares
Gerelateerde artikels